Blokzijl

Plaats
Stad
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

gemeente_blokzijl_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie_kopie.jpg

Gemeente Blokzijl anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Blokzijl anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Blokzijl gevelsteen Sonoy.jpg

Gevelsteen ter herdenking van het feit dat Diederick Sonoy eind 16e eeuw in Blokzijl een schans heeft aangelegd

Gevelsteen ter herdenking van het feit dat Diederick Sonoy eind 16e eeuw in Blokzijl een schans heeft aangelegd

Blokzijl Grote Kerk I.jpg

Blokzijl, Grote Kerk

Blokzijl, Grote Kerk

Blokzijl Grote Kerk II.jpg

Blokzijl, Grote Kerk

Blokzijl, Grote Kerk

Blokzijl Grote Kerk interieur.jpg

Blokzijl, Grote Kerk, interieur

Blokzijl, Grote Kerk, interieur

Blokzijl Grote Kerk orgel.jpg

Blokzijl, Grote Kerk, orgel

Blokzijl, Grote Kerk, orgel

Blokzijl

Terug naar boven

Status

- Blokzijl is een stad in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1972. In 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Wapen van de voormalige gemeente Blokzijl.

- Onder de stad Blokzijl valt ook de buurtschap Muggenbeet.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
De klemtoon ligt op -zijl. In het Nedersaksisch: Bloksiel of Blokziel.

Oudere vermeldingen
1375 Groote Zijl, 1438 Groote Zyl by Blockes huis, 1542 Blokzijl, 1570 Bluckzijl, 1596 Bloxiel.

Naamsverklaring
Ook bekend als soortnaam, als het Oudfriese block-syl (1487), en o.a. ook in Aduarder blockzijl, Steenwijker blokzijl en Vollenhoofsche blokzijl. Samenstelling van blok 'balk' en zijl 'uitwateringssluis'. Op basis van de oude vorm 'Groote Zyl by Blockes huis' denkt men ook aan een persoonsnaam Block.(1)

Terug naar boven

Ligging

Blokzijl ligt W van Giethoorn, N van Vollenhove en grenst in het W aan de provincie Flevoland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Blokzijl, die alleen de gelijknamige stad omvat, 392 huizen met 1.666 inwoners. Tegenwoordig heeft de stad ca. 550 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Blokzijl heeft in 1672 stadsrechten verkregen van stadhouder Willem III, uit erkentelijkheid voor de moedige houding van de burgers ten opzichte van de Munsterse bezetting in dit 'rampjaar'.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, kun je terecht bij Museum Het Gildenhuys. Het museum is in 1986 gesticht vanuit Stichting Oud Blokzijl, die het museum nog altijd exploiteert. In 1999 is het gebouw in zijn geheel afgebroken en herbouwd, voor een deel met gebruikmaking van de oorspronkelijke materialen. In 2003 is het museum opgenomen in Het Nederlands Museumregister en kreeg toen het certificaat “Geregistreerd Museum”. Het museum ontleent zijn naam aan de in vroeger tijden zeer belangrijke gilden die hier functioneerden, maar waar helaas weinig van bewaard is gebleven. Het museum wordt volledig gerund door een groep zeer enthousiaste vrijwilligers, die graag voor je klaar staan om je vragen te beantwoorden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Blokzijl heeft 58 rijksmonumenten.

- Blokzijl heeft 17 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) Grote Kerk van Blokzijl (Brouwerstraat 11) is in 1613 gebouwd als zaalkerk, en is in de loop van de 17e eeuw diverse malen uitgebreid, waardoor zij uiteindelijk de vorm kreeg van een Grieks kruis. Tot de inventaris behoren een eiken preekstoel en banken, die in 1663 zijn geplaatst toen de laatste uitbreiding van de kerk klaar was. Orgel uit 1902 van de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden.

- Op de wijziging aan de top van de voorgevel na, bevindt Doopsgezinde Vermaning 't Lam (Breestraat 2) zich nog in vrijwel oorspronkelijke staat en kan derhalve als gaaf worden gekwalificeerd. Als uitdrukking van een ontwikkeling in de 19e-eeuwse kerkelijke bouwkunst is 't Lam van cultuurhistorische waarde. De architectuurhistorische waarde wordt vergroot door het gave, originele interieur, waarin overigens de preekstoel, de banken, de tribune en de orgelkas blijkens enkele van ca. 1920 daterende foto's ooit bruin zijn geweest. Belangrijk is ook de aanwezigheid van het nog vrijwel gave orgel van de hand van Van Loo, die een klein, maar waardevol oeuvre naliet. De kerk is tevens stedenbouwkundig van belang als beeldbepalend onderdeel van de straatwand. De Verenigde Doopsgezinde Gemeente Blokzijl is een kleine ondogmatische geloofsgemeenschap. Zij herkennen zich in de doopsgezinde lijfspreuk: "Dopen wat mondig is, spreken wat bondig is, Vrij zijn in Christelijk geloven, Daden gaan woorden te boven."

- Gevelstenen in Blokzijl.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Events Blokzijl is opgericht door 7 lokale ondernemers met als doel om door het jaar heen diverse evenementen te organiseren voor inwoners en gasten.

- Nu het aantal kerkleden terugloopt, stelt De Verenigde Doopsgezinde Gemeente Blokzijl haar kerkje ook op een andere manier open voor de inwoners en ander belangstellenden. Zij willen meehelpen om de lokale leefbaarheid te versterken en dragen daarom graag bij aan projecten op maatschappelijk en cultureel gebied. Zij stellen hun kerkgebouw ter beschikking voor evenementen (cultuur, expositie, vergaderingen etc). Door activiteiten in het eeuwenoude kerkje ‘t Lam te organiseren willen zij een plaats bieden voor cultuur en educatie en een ontmoetingsplek bieden waar iedereen “gewoon samen” kan zijn.

Het programma wordt ingevuld door een onafhankelijke programmacommissie en wordt georganiseerd door een programmacoördinator. De activiteiten zelf worden begeleid door vrijwilligers. Iedereen is van harte welkom! Er is door het jaar heen regelmatig van alles te doen o.a. op het gebied van muziek, theater, film, dichters en schrijvers. Voor het programma voor de komende tijd zie de agenda van Cultureel/maatschappelijk programma 't Lam ontmoet...

- Als er in de winter genoeg ijs ligt, is er de Blokzijler Merentocht op de schaats, die duizenden deelnemers trekt uit binnen-en buitenland. Als alternatief is er de Blokzijler Meren Wandeltocht (eind maart), waarbij zoveel mogelijk wordt geprobeerd om de routes langs het waterrijke gebied te doen lopen waar 's winters de natuurijs-variant ook langs loopt. Je kunt kiezen uit de afstanden 10, 15, 25, 30 en 40 km. Onderweg kom je, afhankelijk van de afstand waar je voor kiest, door idyllische buurtschappen met curieuze namen als Muggenbeet, Wetering en Nederland. Buurtschap Moespot (bij Vollenhove) ligt vermoedelijk net niet aan de route(s).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad Blokzijl is een verwarmd openluchtzwembad. Geopend van medio mei tot medio september. Er is een 25 meter bad, een kleuter-/peuterbad, een speelweide, een shop, en je kunt er ook terecht voor zwemlessen: diploma's A,B,C, en zwemvaardigheid 1,2,3.

Terug naar boven

Beeld

- Live webcam in de haven van Blokzijl.

Terug naar boven

Literatuur

- Tweedehands boeken over Blokzijl (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Blokzijl.

- Nieuws: - Nieuws uit Blokzijl op Facebook.

- MFC: - Multifunctioneel Centrum (MFC) De Ploats biedt onderdak aan het verenigingsleven van Blokzijl. Daarnaast kun je er ook terecht voor feesten en partijen e.d.

- Onderwijs en kinderopvang: - Kindcentrum De Schutsluis biedt een basisschool, kinderopvang en peuteropvang onder één dak.

- Op Basisschool De Rolpaal werken ze volgens het programma 'Vreedzame School'. De Vreedzame school wil: leerlingen leren op een goede manier met conflicten om te gaan; leerlingen meer verantwoordelijk maken, een stem geven, op eigen benen zetten; de klas en school tot een democratische gemeenschap maken, waarin iedereen zich betrokken en verantwoorlijk voelt. De Rolpaal is een onderwijsvernieuwende school, die zich laat inspireren door o.a. de ideeën van Freinet en Jenaplan. Op de Rolpaal krijgt ieder kind een passende aanpak. Daarom plannen zij 4 keer per jaar een coachgesprek in tussen leerlingen, leerkracht en ouders. Ze leren kinderen om samen te werken, te overleggen, democratisch besluiten te nemen en verantwoording te nemen.

- Muziek: - Het Koopmansvrouwenkoor uit Blokzijl is opgericht in 1997. Het koor heeft in de loop der jaren een brede regionale bekendheid opgebouwd. Onder muzikale leiding van de alom bekende en altijd enthousiaste Lucie de Lange zingen ruim 30 dames de sterren van de hemel.

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Blokzijl is opgericht in 1921.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Blokzijl alg.

Reactie toevoegen