Albergen

Plaats
Dorp
Tubbergen
Twente
Overijssel

albergen_mega_carnavalsparty_kopie.jpg

In Albergen houden ze wel van een feestje, en dat pakken ze gelijk groot aan; zo trekt de carnavalsoptocht 3.500 deelnemers, en de Mega Carnavalsparty maar liefst 11.000 feestgangers, die ook nog eens al een week van tevoren is uitverkocht.

In Albergen houden ze wel van een feestje, en dat pakken ze gelijk groot aan; zo trekt de carnavalsoptocht 3.500 deelnemers, en de Mega Carnavalsparty maar liefst 11.000 feestgangers, die ook nog eens al een week van tevoren is uitverkocht.

Albergen

Terug naar boven

Status

- Albergen is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

- In een tijdschrift uit 1933 beschrijft iemand zijn vakantie in buurtschap De Pook, gelegen W van het dorp, rond het kanaal Almelo-Noordhorn. Tegenwoordig is deze benaming als buurtschap kennelijk niet meer in gebruik. Wij kunnen er althans niets van vinden. In de atlassen staat nog wel een benaming De Pook voor het bosgebiedje ter plekke Z van het kanaal. En N van het kanaal ligt een pand De Pooksbelten, beide overigens op grondgebied van de gemeente Almelo.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Laat 10e eeuw in Alberge, midden 12e eeuw de Alfberga, 1385 apud Alberghe, 1531 Talberch.

Naamsverklaring
Op grond van de vorm Alfberga moet de betekenis 'elvenberg' zijn, in dit geval is het Oudnederlandse alf een zelfstandig naamwoord met de betekenis 'elf'. Wordt alf echter opgevat als een bijvoeglijk naamwoord, zoals sommigen doen, dan betekent het 'wit', en duidt de plaatsnaam op een 'witte berg'. De verklaring uit het Oudfranse alberge 'herberg' berust op fantasie. (1)

Terug naar boven

Ligging

Albergen ligt O van Almelo, Z van Tubbergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Albergen 172 huizen met 994 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verslag van de plunderingen van het klooster Albergen door de Geuzen en de Spanjaarden in 1572-1573.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de Heemkundevereniging Albergen - Harbrinkhoek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Structuurvisie Albergen is in 2011 vastgesteld. De Structuurvisie is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Tubbergen, Dorpsraad Albergen en adviesbureau Amer. De structuurvisie geeft een visie voor de ontwikkeling van het dorp tot 2025 op de gebieden wonen, werken, landschap, sport en verkeer. Een van de onderdelen is het veiliger maken van de Ootmarsumseweg. Er wordt een centrumzone aangewezen die mogelijkheden biedt voor wonen, winkels, horeca en vrijetijdsbesteding.

De uitbreiding van het bedrijventerrein zal ten noorden van de Ootmarsumseweg plaatshebben (Zuid Esch II). De sportvelden aan de Kemnaweg en de tennisclub blijven gehandhaafd op de huidige locatie, tenzij het bedrijventerrein met meer dan drie hectare wordt uitgebreid. Dan is een verplaatsing van de sportvelden wellicht nodig. De locatie van de ijsbaan wordt uitgebreid met een accomodatie voor Jong Nederland Albergen en een uitbouw van het bestaande clubgebouw voor de ijsbaan en schaatsvereniging. Uitbreiding van de woonwijken zal aan de zuidzijde van het dorp plaatshebben.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Albergen heeft 2 rijksmonumenten.

- De huidige Sint Pancratiuskerk, onderdeel van de H. Pancratiusparochie, dateert uit 1954.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over evenementen en activiteiten in Albergen op Facebook.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Alberger Bökke. - CV De Sjikke Bökke. - Jeugdcarnavalsvereniging JCV De Bokk'n Hörnkes. - Albergen heeft altijd de eerste grote carnavalsoptocht van Twente, met aansluitend een groot tentfeest, de MEGA Carnavalsparty. Het qua omvang toch redelijk bescheiden dorp scoort met carnaval indrukwekkende cijfers; zo doen aan de Eerste Grote Twentse Carnavalsoptocht (in 2019 voor de 49e keer) ca. 3.500 deelnemers mee. Verenigingen als De Kroegtijgers uit Geesteren, Sikke Bökke uit Albergen en De Venfluiters uit Manderveen brengen hier loopgroepen met honderden deelnemers op de been. Om de optocht in goede banen te leiden zijn 70 vrijwilligers in touw, onder meer om wegen af te zetten. En er zijn 6 EHBO'ers, die zich per mountainbike verplaatsen om snel te kunnen reageren.

De Mega Carnavalsparty in Albergen begint om 13.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Ook dit evenement is steeds groter gegroeid; in 2019 is het alweer voor de 18e keer in een feesttent. Voorheen was het in een zaal van Café Morshuis, maar daar barstte het al snel uit zijn voegen. Ook hier indrukwekkende cijfers; in 2018 trok de party het recordaantal van 11.000 feestgangers (de kaarten zijn ook nog eens snel uitverkocht), die uiteraard veelal uit de regio maar ook met bussen uit zelfs Amsterdam en Den Haag komen. Ze kunnen door 33 entreepoortjes naar binnen. Naast de beveilingsteams zijn er 20 professionele verkeersregelaars, en voor de 'hoge nood' zijn er 125 dixies en 20 plasgoten van elk 3 meter lengte - die op het riool zijn aangesloten - op tal van plekken, zoals bij de plek waar de busreizigers uitstappen (want wat willen die als eerste na een lange busrit?: juist...).

- Paaspop Albergen (1e paasdag) is er sinds 2012.

- Jaarlijks op een zondag begin april is er de Tukkerstocht (in 2019 voor de 56e keer), een wandeltocht voor jong en ouder. De start is vanaf Café Morshuis. Je kunt kiezen uit de afstanden 6, 12, 18, 25 en 40 km. De 6 kilometer is een thematocht, met jaarlijks een ander thema. Onderweg kun je koffie, chocolademelk, fris en snacks kopen. Ook zijn er de nodige toiletten langs de route. Langs de route en bij de start/finish is er muziek van een dweilorkest en een fanfare. De kortste afstand is tevens geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

- Volksfeesten (4 dagen rond Pinksteren).

- De Vakantiespelen worden gehouden in de laatste week van de basisschoolvakantie en zijn bedoeld voor alle kinderen van de basisscholen in Albergen en Fleringen.

- Een van de evenementen die de Oude Trekker Club Albergen en Omstreken jaarlijks organiseert is de ca. 45-50 km lange Elfdorpentocht (op de laatste zaterdag van augustus, in 2018 voor de 17e keer). Het idee is in 2000 ontstaan. Een van de leden kwam op het idee om een Elfdorpentocht te organiseren. Net zoals de Friese 11-stedentocht, maar dan met oude trekkers. De gemeente Tubbergen heeft officieel 9 kerkdorpen, maar samen met Mander en Harbrinkhoek zijn het toch in totaal 11 dorpen. Dit resulteerde in 2002 in een eerste Elfdorpentocht voor oude trekkers. In dat jaar waren er zo'n 45 deelnemende trekkers. Inmiddels zijn ze toe aan de 17e Elfdorpentocht en is het aantal deelnemende trekkers gestegen tot het - om organisatorische redenen - maximum van 225.

Inmiddels is het niet meer mogelijk om met de rondrit alle dorpen van de gemeente Tubbergen langs te gaan. De reden hiervoor is dat dan vaak gebruik moet worden gemaakt van dezelfde wegen. Er wordt wel geprobeerd om zo veel mogelijk dorpen aan te doen. Dankzij de ‘Noaber Kracht’ samenwerking tussen de gemeenten Tubbergen en Dinkelland is het nu ook mogelijk de route ook gedeeltelijk door de gemeente Dinkelland te laten lopen. Elk jaar word er weer een nieuwe route uitgestippeld die gaat door de mooiste bossen, zandpaden en landweggetjes.

- Tijdens Festivent (2e weekend in september) staat Albergen in het teken van de 24-uurs Solexrit en een grandioos muzikaal spektakel op de zaterdag en de zondag.

- Winterfair KerstAL-Bergen (weekend in de eerste helft van december).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Albergen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Albergen.

- Nieuws: - Nieuws uit Albergen op Facebook.

- Belangenverenigingen: - Dorpsraad Albergen. - Albergen mijn dorp 2030 is een werkgroep die ideeën en plannen ontwikkelt voor behoud en leefbaarheid van het dorp op de langere termijn.

- Muziek: - Muziekvereniging Concordia is opgericht in 1927 en heeft dus in 2017 het 90-jarig bestaan gevierd. De vereniging omvat een Showband, een Big Band en sinds 2015 tevens een Combo en Popkoor Happinezz. - Middels 't Koortje brengen de zussen Miriam, Pauline, Elise, broer Martin en 'geadopteerde' broers Arjan en Robin een tijdloos en breed repertoire voor elke gelegenheid. - Koor Cantiamo. Cantiamo betekent "Samen Zingen" en dat doen ze al jaren met veel plezier.

- Sport: - Het in 1932 opgerichte RKSV De Tukkers heeft afdelingen voor voetbal en handbal.

- Overige verenigingen: - Het vormen van een lokale trekkerclub begon in 1990. Een drietal mensen ging met hun oude trekker naar Swifterbant voor het vijfjarig lustrum van de lokale Oude Tractoren en Motoren Vereniging (OTMV). Het was meer dan alleen een toertocht en een oldtimershow, het was vooral een gezellig samenzijn van oldtimerliefhebbers. Zoiets zou er in Albergen ook moeten komen, aldus deze mensen, en zo geschiedde. In de beginjaren was het een klein groepje oldtimerfanaten dat met elkaar evenementen bezocht. Later vormde dit groepje samen de Oude Trekker Club Albergen en Omstreken (OTCA), met momenteel ca. 40 leden en ca. 50 tractoren.

Tegenwoordig bezoeken de leden jaarlijks meerdere oldtimerevenementen en nemen deel aan toertochten en bijeenkomsten. Ze gaan 1 zondag per jaar met de eigen leden toeren en ze organiseren elke laatste zaterdag van augustus de Elfdorpentocht (waarvoor zie verder het kopje Evenementen). Verder verrichten ze hobbymatig verschillende werkzaamheden zoals ploegen en gras maaien / hooien. Dat is voor hen een genot om te doen, maar het is ook belangrijk dat de machines nog af en toe kunnen draaien. Zo blijven de machines en de kennis bewaard.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemersvereniging Albergen en Fleringen.

Reactie toevoegen