Albergen

Plaats
Dorp
Tubbergen
Twente
Overijssel

Albergen

Terug naar boven

Status

- Albergen is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

- In een tijdschrift uit 1933 beschrijft iemand zijn vakantie in buurtschap De Pook, gelegen W van het dorp, rond het kanaal Almelo-Noordhorn. Tegenwoordig is deze benaming als buurtschap kennelijk niet meer in gebruik. Wij kunnen er althans niets van vinden. In de atlassen staat nog wel een benaming De Pook voor het bosgebiedje ter plekke Z van het kanaal. En N van het kanaal ligt een pand De Pooksbelten, beide overigens op grondgebied van de gemeente Almelo.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Laat 10e eeuw in Alberge, midden 12e eeuw de Alfberga, 1385 apud Alberghe, 1531 Talberch.

Naamsverklaring
Op grond van de vorm Alfberga moet de betekenis 'elvenberg' zijn, in dit geval is het Oudnederlandse alf een zelfstandig naamwoord met de betekenis 'elf'. Wordt alf echter opgevat als een bijvoeglijk naamwoord, zoals sommigen doen, dan betekent het 'wit', en duidt de plaatsnaam op een 'witte berg'. De verklaring uit het Oudfranse alberge 'herberg' berust op fantasie. (1)

Terug naar boven

Ligging

Albergen ligt O van Almelo, Z van Tubbergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Albergen 172 huizen met 994 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verslag van de plunderingen van het klooster Albergen door de Geuzen en de Spanjaarden in 1572-1573.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de Heemkundevereniging Albergen - Harbrinkhoek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Structuurvisie Albergen is in 2011 vastgesteld. De Structuurvisie is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Tubbergen, Dorpsraad Albergen en adviesbureau Amer. De structuurvisie geeft een visie voor de ontwikkeling van het dorp tot 2025 op de gebieden wonen, werken, landschap, sport en verkeer. Een van de onderdelen is het veiliger maken van de Ootmarsumseweg. Er wordt een centrumzone aangewezen die mogelijkheden biedt voor wonen, winkels, horeca en vrijetijdsbesteding.

De uitbreiding van het bedrijventerrein zal ten noorden van de Ootmarsumseweg plaatshebben (Zuid Esch II). De sportvelden aan de Kemnaweg en de tennisclub blijven gehandhaafd op de huidige locatie, tenzij het bedrijventerrein met meer dan drie hectare wordt uitgebreid. Dan is een verplaatsing van de sportvelden wellicht nodig. De locatie van de ijsbaan wordt uitgebreid met een accomodatie voor Jong Nederland Albergen en een uitbouw van het bestaande clubgebouw voor de ijsbaan en schaatsvereniging. Uitbreiding van de woonwijken zal aan de zuidzijde van het dorp plaatshebben.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Albergen heeft 2 rijksmonumenten.

- De huidige Sint Pancratiuskerk, onderdeel van de H. Pancratiusparochie, dateert uit 1954.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over evenementen en activiteiten in Albergen op Facebook.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Alberger Bökke. - CV De Sjikke Bökke. - Albergen heeft altijd de eerste grote carnavalsoptocht van Twente, met aansluitend een groot tentfeest, de MEGA Carnavalsparty, waar duizenden bezoekers uit de hele regio op af komen. - MEGA Carnavalsparty op Facebook.

- De Tukkerstocht is een wandelevenement op een zondag in april.

- Volksfeesten (4 dagen rond Pinksteren).

- De Elfdorpentocht (op een zaterdag eind augustus) is een tocht met ca. 200 oude trekkers door de dorpen van de gemeente Tubbergen.

- Tijdens Festivent (2e weekend in september) staat Albergen in het teken van de 24-uurs Solexrit en een grandioos muzikaal spektakel op de zaterdag en de zondag.

- Winterfair KerstAL-Bergen (weekend in de eerste helft van december).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Albergen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Albergen.

- Nieuws: - Nieuws uit Albergen op Facebook.

- Belangenverenigingen: - Dorpsraad Albergen. - Albergen mijn dorp 2030 is een werkgroep die ideeën en plannen ontwikkelt voor behoud en leefbaarheid van het dorp op de langere termijn.

- Muziek: - Muziekvereniging Concordia is opgericht in 1927 en heeft dus in 2017 het 90-jarig bestaan gevierd. De vereniging omvat een Showband, een Big Band en sinds 2015 tevens een Combo en Popkoor Happinezz. - Middels 't Koortje brengen de zussen Miriam, Pauline, Elise, broer Martin en 'geadopteerde' broers Arjan en Robin een tijdloos en breed repertoire voor elke gelegenheid. - Koor Cantiamo. Cantiamo betekent "Samen Zingen" en dat doen ze al jaren met veel plezier.

- Sport: - Het in 1932 opgerichte RKSV De Tukkers heeft afdelingen voor voetbal en handbal.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemersvereniging Albergen en Fleringen.

Reactie toevoegen