Albergen

Plaats
Dorp
Tubbergen
Twente
Overijssel

Albergen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Albergen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Albergen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Albergen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Albergen.

Terug naar boven

Status

- Albergen is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

- In een tijdschrift uit 1933 beschrijft iemand zijn vakantie in de buurtschap De Pook bij Albergen (W van het dorp, rond het kanaal Almelo-Noordhorn). Tegenwoordig is deze benaming als buurtschap kennelijk niet meer in gebruik. Wij kunnen er althans niets van vinden. In de atlassen staat nog een benaming De Pook voor het bosgebiedje ter plekke Z van het kanaal. N van het kanaal ligt een pand De Pooksbelten, beide overigens op grondgebied van de gemeente Almelo.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
Laat 10e eeuw in Alberge, midden 12e eeuw de Alfberga, 1385 apud Alberghe, 1531 Talberch.
Naamsverklaring
Op grond van de vorm Alfberga moet de betekenis 'elvenberg' zijn, in dit geval is het Oudnederlandse alf een zelfstandig naamwoord met de betekenis 'elf'. Wordt alf echter opgevat als een bijvoeglijk naamwoord, zoals sommigen doen, dan betekent het 'wit', en duidt de plaatsnaam op een 'witte berg'. De verklaring uit het Oudfranse alberge 'herberg' berust op fantasie. (1)

Terug naar boven

Ligging

Albergen ligt O van Almelo, Z van Tubbergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Albergen 172 huizen met 994 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Albergen ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verslag van de plunderingen van het klooster Albergen door de Geuzen en de Spanjaarden in 1572-1573.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Albergen, kunt u terecht bij de Heemkundevereniging Albergen-Harbrinkhoek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Structuurvisie Albergen is in 2011 vastgesteld. De Structuurvisie is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Tubbergen, Dorpsraad Albergen en adviesbureau Amer. De structuurvisie geeft een visie voor de ontwikkeling van Albergen tot 2025 op de gebieden wonen, werken, landschap, sport en verkeer. Een van de onderdelen is het veiliger maken van de Ootmarsumseweg. Er wordt een centrumzone aangewezen die mogelijkheden biedt voor wonen, winkels, horeca en vrijetijdsbesteding. De uitbreiding van het bedrijventerrein zal ten noorden van de Ootmarsumseweg plaatshebben (Zuid Esch II). De sportvelden aan de Kemnaweg en de tennisclub blijven gehandhaafd op de huidige locatie, tenzij het bedrijventerrein met meer dan drie hectare wordt uitgebreid. Dan is een verplaatsing van de sportvelden wellicht nodig. De locatie van de ijsbaan wordt uitgebreid met een accomodatie voor Jong Nederland Albergen en een uitbouw van het bestaande clubgebouw voor de ijsbaan en schaatsvereniging. Uitbreiding van de woonwijken zal aan de zuidzijde van het dorp plaatshebben.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Albergen heeft 2 rijksmonumenten.

- De huidige Sint Pancratiuskerk, onderdeel van de H. Pancratiusparochie, dateert uit 1954.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Albergen heeft altijd de eerste grote carnavalsoptocht van Twente, met aansluitend een groot tentfeest waar duizenden bezoekers uit de hele regio op af komen.

- De Tukkerstocht is een wandelevenement op een zondag in april.

- Volksfeesten Albergen (4 dagen rond Pinksteren).

- De Elfdorpentocht (op een zaterdag eind augustus) is een tocht met ca. 200 oude trekkers door de dorpen van de gemeente Tubbergen.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Albergen.

Reactie toevoegen