Orvelte

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Orvelte

Terug naar boven

Status

Orvelte is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Westerbork.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Örvel, Örvelt. Een inwoner van dit dorp is een Örvelter.

Oudere vermeldingen
1362 Oervelde, Orvele, 1390 Orvelde, 1454 Oorvelde, 1598 Orvelte, 1781 Orvelde.

Naamsverklaring
De huidige uitspraak wijst op een mogelijk ontstaan uit Over-velde* 'aan de overzijde van het heideveld gelegen'. Een samenstelling van oor* 'grindhoudend zand' is minder waarschijnlijk. In 1362 wordt Oerveldervene 'veengebied bij Orvelte' vermeld.(1)

Terug naar boven

Ligging

Orvelte ligt OZO van het dorp Westerbork, ZZO van het dorp Elp, ZW van het dorp Schoonloo, WZW van het dorp De Kiel, W van de dorpen Wezuperbrug en Schoonoord, NW van de dorpen Wezup en Aalden, N van het dorp Witteveen en NO van de dorpen Balinge en Mantinge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Orvelte 18 huizen met 140 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Orvelte heeft 22 rijksmonumenten.

- Orvelte presenteert zichzelf als museumdorp (of monumentendorp), vanwege de vele historische bezienswaardigheden in en rond het dorp. Naast de 'normale' dagelijkse bedrijvigheid en woonfunctie van het dorp, is een groot aantal boerderijen en andere gebouwen ingericht voor het publiek. Auto's zijn in het dorp niet toegestaan. Hier is te zien hoe men in vroeger tijden leefde en werkte. Orvelte als zodanig is vrij toegankelijk. Voor sommige attracties wordt een entreeprijs gevraagd.

Een van de nieuwste attracties (geopend in 2013) is het Apple Museum Nederland, een iniatief van 2 inwoners van Ureterp, die hun museum ook in dat dorp wilden vestigen. Maar zij kregen al snel zoveel spullen aangeboden dat de locatie daar te klein werd. Vandaar dat men blij was met een aangeboden expositieruimte in Orvelte.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Orvelte. - Reportage over Orvelte op de site van het Reformatorisch Dagblad (2012).

Reactie toevoegen