Vriezelaar

Plaats
Buurtschap
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

vriezelaar_straatnaambord.jpg

Vriezelaar is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch.

Vriezelaar is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch.

vriezelaar_buurtschapsgezicht.jpg

Vriezelaar, buurtschapsgezicht

Vriezelaar, buurtschapsgezicht

Vriezelaar

Terug naar boven

Status

- Vriezelaar is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sinderen.

- De buurtschap Vriezelaar heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- In buurtschap Vriezelaar wonen mensen vast voor de rust en ruimte. We hebben op het internet namelijk niets kunnen vinden dat de media vermeldenswaard vonden over deze buurtschap. Het enige dat de media heeft gehaald, is een bermbrandje in augustus 2018...

- Deze naam verschijnt pas in 2005 in het lettertype van een plaatsnaam - en daarmee in dit geval buurtschap - op de kaarten. Voorheen stond de naam alleen als boerderijnaam aangegeven.

Terug naar boven

Naam

Familienaam
Er zijn ook personen met de achternaam Vriezelaar (vandaag de dag ca. 80). Het is aannemelijk dat de voorouders van deze personen uit deze buurtschap afkomstig zijn, omdat dit de enige woonplaats in ons land is met deze naam. Hier zien wij inderdaad iemand die in de 18e eeuw in deze buurtschap is geboren en zich ernaar heeft genoemd. Maar personen hebben zich soms ook naar een boerderij genoemd qua achternaam, dus elders in het land zou nog wel een boerderij met deze naam kunnen zijn. Blijkens de pagina onder de eerste link zijn de meeste mensen met deze naam inmiddels naar Limburg verhuisd, dan wel zijn zij genoemd naar een boerderij met die naam in Limburg. En hier vind je een inventarisatie van mensen met deze naam die in de Achterhoek zijn geboren (ook gespeld als o.a. Vrieselaar, Vriselaar, Friseler, Vrieseler, Vrieselder, Frijselder en Frijselaer. Tot medio 19e eeuw spelde men plaatsnamen én persoonsnamen vaak zoals het klonk, zoals men dacht dat het goed was, en waren beide soorte namen qua spelling nog lang niet altijd formeel vastgelegd).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vriezelaar rond de gelijknamige weg, een rondlopende zijweg van de Harterinkdijk, NW van Sinderen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vriezelaar omvat ca.10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op Vriezelaar 10 is recentelijk een nieuwe woonboerderij verrezen, in oude stijl.

Reactie toevoegen