Sinderen

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Sinderen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sinderen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sinderen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sinderen.

Terug naar boven

Status

- Sinderen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 grotendeels gemeente Wisch, deels gemeente Gendringen. Het kleine Z deel dat onder de gemeente Gendringen viel, ligt voor de postadressen 'in' Breedenbroek, zijnde het dichtstbijzijnde dorp in die voormalige gemeente. Men had er ook voor kunnen kiezen om dat deel een eigen postcode te geven als zijnde het Gendringse deel van Sinderen, maar dat is dus niet gebeurd.

- Onder het dorp Sinderen valt ook de buurtschap Vriezelaar.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sinderen heeft 8 rijksmonumenten.

- Sinderen heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Antoniuskapel.

- Keurhorsterkerk. Bijzonder aan deze religeuze panden is dat zij beide niet in de kern Sinderen liggen maar in het buitengebied. De Keurhorsterk ligt 2 km N van Sinderen aan de weg naar Varsseveld (en maakt ook deel uit van de Protestantse Gemeente Varsseveld). Een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van deze bijzondere kerk, die aanvankelijk voor de hele regio functioneerde, vindt u onder de link.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Ziegenbeek in Sinderen krijgt een nieuwe loop. De beek lag enigszins verscholen in het dorp en liep onder metaalwarenfabriek Kromkamp door. Waterschap Rijn en IJssel en Gemeente Oude IJsselstreek brengen de beek weer bovengronds en geven deze een zichtbare plaats in het dorp. Dit biedt mogelijkheden voor onder andere recreatie. Stichting Kerk- en fietspaden Sinderen legt in samenwerking met gemeente Oude IJsselstreek naast de ‘nieuwe' Ziegenbeek een fietspad aan. Op de plek van de metaalwarenfabriek verkoopt de gemeente 21 bouwkavels, zowel vrijstaande, halfvrijstaande als enkele rijwoningen. De verlegging van de beek heeft ook voordelen voor het waterbeheer. Doordat er meer ruimte langs de beek komt kan het waterschap efficiënter beheer en onderhoud uitvoeren. Door in het nieuwe ontwerp de riool overstort, die nu midden in het dorp zit, buiten het dorp te brengen, verbetert de waterkwaliteit in het dorp. (okt. 2011)

Terug naar boven

Links

- Site over Sinderen met o.a. geschiedenis, actualiteiten en lokale links.

- Zorgboerderij De Bongerd.

 

 

Reactie toevoegen