Sinderen

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Sinderen

Terug naar boven

Status

- Sinderen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 grotendeels gemeente Wisch, deels gemeente Gendringen. De gemeentegrens liep hier door de Ziegenbeek. Het kleine deel Z van die beek, slechts een handvol panden omvattend, dat onder de gemeente Gendringen viel, lag voor de postadressen 'in' Breedenbroek, zijnde het dichtstbijzijnde dorp in die voormalige gemeente. Na de herindelingen van 2005 is dat deel ook voor de postadressen aan het dorp Sinderen toegevoegd.

- Onder het dorp Sinderen vallen ook de buurtschappen Binnenheurne en Vriezelaar.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
960 kopie 16e eeuw Sidram, 1230 Sinderen, 1238 Synderen, 1298 Zinderen, 1654 Zijnderen, 1665 Tzinderen.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Is wel verklaard als een samenstelling van het Germaanse sundra* 'afgezonderd' en heri 'plaats met een zandige rug'. Ook heeft men gedacht aan sinder 'metaalslak', daar in deze streek vroeger uit oer ijzer werd gewonnen. Vergelijk Zenderen.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sinderen ligt OZO van de dorpen Silvolde en Etten en de stad Terborg, ZO van de dorpen Westendorp en Gaanderen en de stad Doetinchem, ZZO van het dorp Halle en de A18, Z van het dorp Varsseveld, WZW van het dorp Aalten en de stad Bredevoort, NW van het dorp De Heurne, NNW van het dorp Dinxperlo, N van het dorp Breedenbroek en de Duitse plaats Isselburg, NO van de dorpen Gendringen en Megchelen en de Duitse plaats Anholt en ONO van de dorpen Ulft en Varsselder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Sinderen 51 huizen met 418 inwoners onder de gemeente Wisch, voor het kleine deel onder de gemeente Gendringen is er geen opgave. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 370 huizen met ruim 900 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Op Sinderen is ruimte voor starterswoningen! Aan Het Kromkamp is een perceel beschikbaar met ruimte voor ca. 4 starters- of seniorenwoningen. Het perceel is eigendom van de gemeente, bouwrijp en heeft een woonbestemming. De navolgende informatie is afkomstig van de gemeente: Om hier te kunnen bouwen moet voldaan worden aan de Lokale Kwaliteitscriteria Woningbouw Oude IJsselstreek. Kort gezegd komt het erop neer dat er voor starters of senioren gebouwd moet worden. Voor meer informatie kun je terecht bij de gemeente: tel. 0315-292292 (vragen naar afdeling Grondzaken of gebiedsmakelaar Arnold Spijkers).

De bouwkavel ligt nabij het buitengebied van het dorp. Prachtige en rustige omgeving in het kenmerkende Achterhoekse coulisselandschap met veel fiets- en wandelpaden en andere recreatiemogelijkheden. Op slechts 10 autominuten gelegen van de aansluiting Rees (D) snelweg A3/A12 en op minder dan 10 autominuten van de A18 richting Enschede/Arnhem. De buurtbus heeft een halte in Sinderen en het NS-station in Varsseveld ligt op 4 km afstand. Het dorp kent een levendig verenigingsleven en heeft een dorpshuis en een lagere school. De ligging is centraal tussen de dorpen Varsseveld, Dinxperlo, Ulft en Aalten met o.a. uitgebreid winkelaanbod. De kavel ligt aan een groot parkeerterrein horend bij het Buurtschapshuis. Je bent vrij in de keuze van een architect of bouwbedrijf, in tegenstelling tot wat het bord ter plaatse mogelijk suggereert." (bron: dorpssite, november 2020)

- "In 2017 zijn aan de Kromkamp in Sinderen 6 wooneenheden voor statushouders geplaatst. Inmiddels hebben vrijwel alle statushouders woonruimte elders gevonden. Hierdoor verhuurt Wonion nu de woningen aan reguliere woningzoekenden. Als je bij Wonion bent ingeschreven als woningzoekende, kun je reageren op vrijkomende woningen. Van de 6 wooneenheden zijn er 4 eenkamerwoningen, geschikt voor starters. Dit zijn hoekwoningen met tuin en vrijstaande berging. Indeling: hal, badkamer met wc, kamer van ca 16 m2 met keukenblok, bergruimte met wasmachineaansluiting. Er gelden maximale inkomensgrenzen om in aanmerking te komen. Uit de brochure van Wonion: “Een mooie 1 persoonswoning (studio) aan de rand van het dorp, met een woon-slaapkamer. Er is geen aparte slaapkamer aanwezig. Je huurt de woning voor maximaal 7 jaar (tot 2026) behoudt je inschrijfduur. Wij zoeken een nieuwe huurder met affiniteit voor de woonomgeving. De inschrijfduur is niet doorslaggevend. Een intakegesprek is onderdeel van de toewijzing.”" (bron: dorpssite, november 2020)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sinderen heeft 8 rijksmonumenten.

- Sinderen heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Antoniuskapel.

- Gereformeerde (PKN) Keurhorsterkerk, ook wel De Keurhorst (Sinderenseweg 61), uit 1887. Bijzonder aan deze religeuze panden is dat zij beide niet in de kern Sinderen liggen maar in het buitengebied. De Keurhorsterkerk ligt 2 km N van de dorpskern aan de weg naar Varsseveld (en maakt sinds 2007 deel uit van de Protestantse Gemeente Varsseveld). Een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van deze bijzondere kerk, die aanvankelijk voor de hele regio functioneerde, vind je onder de link. Begin 20e eeuw bleek dat de kerk inmiddels veel tekortkomingen had op het gebied van licht, lucht en geluid. De technische installaties waren sterk verouderd, terwijl de gebruiksmogelijkheden niet meer van deze tijd waren. Daarom is De Keurhorst in 2007, voor het eerst na ca. 40 jaar, ingrijpend gerenoveerd tot een eigentijds en in veel opzichten meer toegankelijk gebouw voor meerdere vormen van gebruik.

De bouwkundige werkzaamheden hebben bestaan uit het uitvlakken van de voorheen hellende vloer met een rolstoelvriendelijk verloop naar de bijgebouwen. Hierdoor zijn meerdere toepassingsmogelijkheden ontstaan, zoals bijvoorbeeld een dwarsopstelling van het interieur. Er is één dubbele deur van de toren naar de kerkzaal gekomen, terwijl alle wanden en lambriseringen zijn geïntegreerd en geëgaliseerd. Het plafond in de kerkzaal is verlaagd vanwege de luchtbehandeling en een betere akoestiek. Overige aansluitingen in en met de toren en tussenruimte zijn aangepast. De CV-installatie is vervangen en gekoppeld aan een systeem van luchtbehandeling en vloerverwarming. De gehele elektrische installatie is vervangen, de geluidsinstallatie en verlichting zijn gemoderniseerd en de overige installaties zijn voorbereid op eigentijdse zaken als audiovisuele presentaties. Het plafond is brandwerend behandeld, wanden zijn hersteld en gesausd en het houtwerk is opnieuw geschilderd. Het liturgisch centrum is verplaatsbaar geworden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Ziegenbeek in Sinderen krijgt een nieuwe loop. De beek lag enigszins verscholen in het dorp en liep onder metaalwarenfabriek Kromkamp door. Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Oude IJsselstreek brengen de beek weer bovengronds en geven deze een zichtbare plaats in het dorp. Dit biedt mogelijkheden voor onder andere recreatie. Stichting Kerk- en fietspaden Sinderen legt in samenwerking met gemeente Oude IJsselstreek naast de ‘nieuwe' Ziegenbeek een fietspad aan. Op de plek van de metaalwarenfabriek verkoopt de gemeente 21 bouwkavels, zowel vrijstaande, halfvrijstaande als enkele rijwoningen. De verlegging van de beek heeft ook voordelen voor het waterbeheer. Doordat er meer ruimte langs de beek komt kan het waterschap efficiënter beheer en onderhoud uitvoeren. Door in het nieuwe ontwerp de riooloverstort, die nu midden in het dorp zit, buiten het dorp te brengen, verbetert de waterkwaliteit in het dorp. (okt. 2011)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Sinderen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Sinderen.

- Onderwijs: - Basisschool Op Koers is een nevenvestiging van de gelijknamige school in Varsseveld.

- Sport: - Sportvereniging S en O (Sinderen en Omstreken) is een omnivereniging met afdelingen voor gymnastiek, volleybal, jazzgymnastiek, meer bewegen voor ouderen (Fit en Vitaal), volksdansen en recreatef voetbal.

- Overige verenigingen: - Toneelgezelschap 't Buurtschap.

- Zorg: - Zorgboerderij De Bongerd.

Reactie toevoegen