Oude IJsselstreek

Gemeente
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Oude IJsselstreek

Terug naar boven

Status

- Oude IJsselstreek is een gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek.

- De gemeente Oude IJsselstreek is in 2005 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Gendringen en Wisch.

- De gemeente Oude IJsselstreek omvat de stad Terborg, de dorpen Breedenbroek, Etten, Gendringen, Heelweg, Megchelen, Netterden, Silvolde, Sinderen, Ulft, Varsselder-Veldhunten, Varsseveld en Westendorp, en de buurtschappen Beggelder (deels), Binnenheurne, Bontebrug, De Kroezenhoek, Engbergen, Heuven, IJsselhunten, Milt, Rafelder, Voorst, Vriezelaar, Wals, Warm, Wieken en Ziek. In totaal zijn dit 1 stad, 12 dorpen en 15 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Oude IJsselstreek.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Oude IJsselstreek.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Oude IJsselstreek ligt in het O van de provincie Gelderland en centraal-zuidelijk in de streek de Achterhoek en grenst in het Z aan Duitsland. Verder ligt de gemeente O van de stad 's-Heerenberg en de dorpen Azewijn, Lengel, Zeddam en Braamt, ZO van de stad Doetinchem en de dorpen Wehl, Gaanderen en Zelhem, Z van de dorpen Halle en Mariënvelde, ZW van de steden Lichtenvoorde en Groenlo en de dorpen Harreveld, Zieuwent, Vragender en Lievelde en W van de dorpen De Heurne, Dinxperlo en Aalten en de stad Bredevoort. De hoofdplaats Gendringen ligt centraal tot ZW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Oude IJsselstreek omvat ca. 16.000 huizen met een kleine 40.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Oude IJsselstreek (2017).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De afgelopen jaren zijn 7 RK kerken in de gemeente Oude IJsselstreek en 1 in de gemeente Montferland aan de eredienst onttrokken. Het betreft de dorpen Varsseveld, Varsselder, Megchelen, Breedenbroek, Azewijn, Netterden, Ulft en Silvolde.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "De Verhalenbankjesroute zijn 4 fietsknooppuntenroutes die door de gemeente Oude IJsselstreek lopen, met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners. De afstanden van de routes variëren van ca. 30 tot 50 km. De reisgids (€ 2,--) waarin deze VVV-route is beschreven volgt het fietsknooppuntensysteem en heeft de structuur van een klaverblad. Op de website onder de link lees je bij de 'windrichtingen' een inleiding bij de bankjes. Je kunt op de site de mp3's downloaden voor je eigen speler en de teksten afdrukken. De routegids is te koop bij de VVV en de uitgiftepunten. De vier routes verbinden tevens de volgende TOP's (Toeristische Overstappunten) met elkaar: 'Groot-Nibbelink' - Sinderen, 'De Radstake' - Heelweg, 'Van Hal' - Voorst, 'Megchelen' - Megchelen, 't Onland ' - Gaanderen en 'Dru-Industriepark' - Ulft. Veel fiets-, lees- en luisterplezier gewenst!"

- "De grens van het werkgebied van IVN afdeling De Oude IJsselstreek loopt ongeveer van Westervoort en Doesburg in het westen via Hummelo, Zelhem en Ulft naar Dinxperlo in het oosten. Ook het Montferland is onderdeel van de afdeling. Onze afdeling heeft ruim 350 leden en ongeveer 100 donateurs die zich enthousiast inzetten voor educatie op het gebied van natuur, milieu en landschap. We doen dat op allerlei manieren en we doen dat vooral laagdrempelig. Iedereen kan meedoen. Ook jij! Als je eenmaal met ons meedoet dan leert de ervaring dat je graag meer wilt weten over de leefomgeving en wat daarin groeit en bloeit. Dan zijn er allerlei cursussen om aan die behoefte tegemoet te komen. Uiteraard is dat alles op vrijwillige basis; niets moet; het mag en het kan! Op onze website stellen de verschillende werkgroepen zich aan je voor. Zo krijg je een beeld van wie wij zijn en wat we doen. Bij de beschrijving van de werkgroepen staan ook de namen van de coördinatoren vermeld. Zij willen graag je vragen beantwoorden. Wij wensen je veel plezier op onze website. Maar de beste manier om ons te leren kennen is natuurlijk zelf meedoen. Meedoen met activiteiten zoals we die aankondigen op onze website, op onze Facebookpagina, op Twitter, in dagbladen, huis-aan-huisbladen en in ons jaarprogramma."

- In augustus 2017 is in de gemeente een proef van start gegaan die moet leiden tot meer biodiversiteit in het grasland. Plattelandsraad Oude IJsselstreek heeft het daarvoor benodigde kruidenrijk mengsel en het inzaaien daarvan gefinancierd bij boeren die aan de proef deelnemen. De stroken die worden ingezaaid moeten minimaal 6 meter breed zijn en de in te zaaien oppervlakte per bedrijf moet minimaal 0,2 hectare bedragen. De stroken kunnen worden ingezaaid langs de randen, maar ook door percelen heen of in grotere oppervlakken. De plattelandsraad werkt samen met de afdeling Oost Achterhoek van LTO Noord en Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek. Het mengsel dat wordt ingezaaid bestaat uit meerdere grassoorten, waaronder Engels raaigras, rood zwenkgras, kropaar, timothee, veldbeemdgras, beemdlangbloem, glanshaver, reukgras en kamgras. Naast de grassoorten zitten er in het mengsel inheemse kruiden als margriet, duizendblad, smalle weegbree, veldzuring, kruipende en scherpe boterbloem, knoopkruid, rode klaver en rolklaver.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oude IJsselstreek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Oude IJsselstreek. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter. - Nieuws van de gemeente middels filmpjes op YouTube. - Nieuws van de gemeenteraad op Twitter.

- Nieuws: - Huis-aan-huiskrant Oude IJsselstreek Vizier is via de link ook online te lezen. - Nieuws uit deze gemeente op de site van De Gelderlander. - Nieuws uit een aantal kernen van de gemeenten Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek, door Johan en Heino Bohmer.

- Welzijn: - Vrijwilligerswerk Oude IJsselstreek (VOIJ) adviseert en ondersteunt vrijwilligers en bemiddelt tussen vraag en aanbod. Zij richten zich op mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk én op organisaties die op zoek zijn naar extra 'handjes'. Naast het bemiddelen in het vrijwilligerswerk werken ze ook aan: bevorderen van deskundigheid van vrijwilligers d.m.v. een trainingsprogramma; informatie en advies geven aan vrijwilligers, verenigingen en vrijwilligersorganisaties over bijv. actuele wet- en regelgeving; ondersteunen van inwonersinitiatieven door middel van het project 'Van idee naar activiteit'; promoten van vrijwilligerswerk bij het grote publiek.

Reactie toevoegen