Ubbena

Plaats
Buurtschap
Assen
Drenthe

Ubbena

Terug naar boven

Status

- Ubbena is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Assen. T/m 1997 gemeente Vries.

- De buurtschap Ubbena heeft een eigen postcode (9492) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk valt de buurtschap onder het dorp Zeijen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Ubbenao.

Oudere vermeldingen
Ca. 1660 Ubbena, 1773 Ubbana.

Naamsverklaring
Een oorspronkelijk Oostfriese geslachtsnaam met de betekenis 'afstammelingen van de persoon Ubbo'. De spelling Ubbema berust op verwarring met het meer gangbare -ema in Groningse familienamen.(1)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ubbena heeft 1 rijksmonument, zijnde de Tjasker Meestersveen, gelegen in het W uiteinde van het grondgebied van de buurtschap, O van Zeijen, aan de Oosterweg. In Drenthe werden tjaskers vroeger benut voor het bemalen van vennetjes ten behoeve van de turfstekerij. De tjasker bij het Meestersveen stond voor 1940 nabij de Drentse buurtschap Amen. Het molentje werd in de jaren tachtig in een boerenschuur in Rolde aangetroffen en vervolgens gerestaureerd. In 1983 is hij op zijn huidige locatie geplaatst. Het eigendom van de tjasker is in 2006 door Molenstichting Drenthe overgedragen aan Werkgroep Zeijerwiek. Het onderhoud wordt verzorgd door enkele inwoners van Zeijen. 's Winters wordt het molentje opgeslagen, zoals dat vroeger ook gebeurde. Het nut hiervan is dat water in de tonvijzel niet kan opvriezen en dus niet uiteen kan zetten, waardoor de ton uit elkaar zou kunnen worden geduwd. De tjasker bij het Meestersveen is een van de weinige die op de Rijksmonumentenlijst staan.

- Ubbena heeft 4 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Stichting Landschapsontwikkeling Rhee-Ubbena i.o. heeft als doel de bevordering van de natuurlijke en cultuurhistorische waarden van het landelijke gebied in deze omgeving. De stichting i.o. heeft een eigen landschapsplan opgesteld, met meer dan 25 projecten. Van herinrichting en natuurbouw van particuliere terreintjes, de aanleg van de oude Koningsweg als wandelroute over de es tot de ontwikkeling van het dal van de Smeerveense loop als bron voor het bekensysteem.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Rhee, Ter Aard, Ubbena, Zeijen, Zeijerveen en Zeijerveld.

- Sport: - Modelvliegen is een hobby voor jong en ouder. Het is een hobby vol spanning, ontspanning, techniek en gezelligheid. Binnen de modelvliegsport zijn er verschillende disciplines zoals motorvliegen, zweefvliegen, helivliegen en multicopters. Modelvliegen moet echt geleerd worden en daarvoor ben je bij de in 1977 opgerichte Radio Controlled Modelvliegclub Assen (RCMA) te Ubbena aan het juiste adres. Ze hebben ervaren bouwers en vliegers, en ook ervaren instructeurs, die je graag op weg helpen. Ook kunnen ze je voorlichting geven over de juiste aanschaf van een model en toebehoren. De RCMA biedt de beginnende (en ook de al wat meer ervaren) modelvlieger volop kans zich te bekwamen in de modelvliegsport. Op instructieavonden in de zomer en thema-avonden en -middagen in de winter is er altijd wel kennis op te pikken. Een sterk toenemende groep leden vliegt met elektrisch aangedreven toestellen. Het grote voordeel daarvan is dat het een schone manier van vliegen is en minder geluidsbelasting veroorzaakt. Andere technieken die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld giro’s. FPV, GPS en home lock.

Sinds april 2016 heeft de RCMA een terrein op Vriezerhoek 1 in Ubbena. Daar zijn ze heel blij mee, omdat daarmee een einde is gekomen aan gedoogsituaties en het steeds weer naar andere tijdelijke locaties moeten verhuizen van voorheen. De RCMA heeft ruim leden en heeft een goede naam op het gebied van de opleiding van nieuwe vliegers. Op maandagavond (heli’s en multirotors) en dinsdagavond (vleugelmodellen) worden er vlieglessen gegeven. Belangstellenden zijn van harte welkom.

- Duurzaamheid: - In december 2017 is het eerste ecologische zonnepark van Nederland gereed gekomen. Het park heeft 2200 zonnepanelen en staat op een voormalige afvalstort tussen Ubbena en Zeijen. Tussen de panelen zijn kruiden en wilde bloemen gezaaid die aantrekkelijk zijn voor bijen en insecten. Het terrein waar het zonnepark op is aangelegd is in het verleden gebruikt voor het storten van sloop- en puinafval. De afvalberg is afgedekt met folie en zand. Het park levert jaarlijks stroom voor ca. 200 huishoudens.

Reactie toevoegen