Terband

Plaats
Dorp
Heerenveen
Fryslân

terband terbandsterschans 1908 [640x480].jpg

Terband Terbandsterschans 1908

Terband Terbandsterschans 1908

Terband..jpg

Terband niet ver van Heerenveen en in de gemeente Heerenveen.

Terband niet ver van Heerenveen en in de gemeente Heerenveen.

Terband. (2).JPG

De markante Terbantstertsjerke (voorheen Rotondekerk) in Terband.

De markante Terbantstertsjerke (voorheen Rotondekerk) in Terband.

Terband

Terug naar boven

Status

- Terband is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Heerenveen. T/m 30-6-1934 gemeente Aengwirden.

- Terband heeft een dorpswapen.

- Onder het dorp Terband valt ook een deel van de buurtschap Spitsendijk.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Terbant.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Terband ligt O van de A32 en het dorp Joure, ZO van de dorpen Nieuwebrug, Haskerdijken en Vegelinsoord, ZZO van het dorp Aldeboarn, ZW van de dorpen Luinjeberd, Tjalleberd, Gersloot, Gersloot-Polder en Tijnje, WZW van de dorpen Luxwoude en Gorredijk, W van de A7 en de dorpen Langezwaag en Jonkerslân, WNW van de dorpen De Knipe en Bontebok, NW van de dorpen Oranjewoud, Katlijk en Mildam, NNW van het dorp Oudeschoot, N van de dorpen Heerenveen en Nieuweschoot, NNO van het dorp Rottum, NO van de dorpen Nijehaske, Oudehaske en Sintjohannesga en ONO van het dorp Haskerhorne.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Terband 32 huizen met 228 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 110 huizen met ca. 275 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De kerkelijke geschiedenis van Terband begint in 1315. Dan wordt in de archieven voor het eerst gesproken over een kapel, gewijd aan de heilige Catharina, gelegen aan de Pastorielaan. De huidige kerk dateert uit 1843 en is ontworpen door Thomas Romein.

De huidige kerk is een sfeervol gebouw uit 1843 en is tot 1965 gebruikt voor de eredienst. In 1975 komt de kerk in handen van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Een interkerkelijke werkgroep besluit vervolgens, naar het voorbeeld van enkele andere plaatsen in Nederland, hier een Onderwegkerk te ontwikkelen. Toen is ook de naam Rotondekerk ontstaan. Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor vakantiegangers die onderweg zijn naar hun bestemming, werden de diensten steeds vaker bezocht door kerkgangers uit de omgeving, die zich juist door de laagdrempeligheid tot deze diensten aangetrokken voelden. In de maanden juni, juli en augustus is er op zondag om 10.00 uur een halfuursdienst, geleid door vrijwilligers. In de kerk bevindt zich een Van Dam-orgel uit 1887, dat in 2002 is gerestaureerd onder leiding van Jan Jongepier.

De kerk is een officiële trouwlocatie van de gemeente Heerenveen. Naast rouw- en trouwdiensten, zowel kerkelijk als burgerlijk, worden er door de Plaatselijke Commissie concerten georganiseerd. De goede akoestiek leent zich hier bijzonder voor. Verder kun je de kerk ook huren voor het geven van een concert in familie- of vriendenkring. Er is ruimte voor ca. 110 gasten, er is een podium van 7x3 meter, en er is een keuken en toilet. Er zijn 50 parkeerplaatsen. In 2015, tijdens een feestelijke bijeenkomst t.g.v. '700 jaar kerkelijke aanwezigheid in Terband', is de naam van de kerk gewijzigd in Terbantster Tsjerke.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Terband en de buurdorpen.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Terband in de Heerenveense Courant.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Terband.

Reactie toevoegen