Sint Jacobiparochie

Plaats
Dorp
Het Bildt
Fryslân

sint jacobiparochie oosteinde 1931 [640x480].jpg

Sint Jacobiparochie Oosteinde 1931

Sint Jacobiparochie Oosteinde 1931

Sint Jacobiparochie

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sint Jacobiparochie.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sint Jacobiparochie.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint Jacobiparochie (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sint Jacobiparochie is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Het Bildt.

- Onder het dorp Sint Jacobiparochie vallen ook de buurtschappen Zwarte Haan en Oosthoek (eigenlijk valt Oosthoek onder Westhoek, of nog beter gezegd: zijn zij samen een tweelingbuurtschap, maar hoe die vork in de steel zit leggen wij daar ter plekke uit).

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Sint Jabik.

Oudere vermeldingen
Het dorp Sint Jacobiparochie heette in het begin van het onstaan Wijngaarden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Jacobiparochie heeft 19 rijksmonumenten.

- In 2011 is de restauratie van de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie afgerond. Tevens is in 2011 het Pelgrims Informatiecentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en van de Stichting Jabikspaad Fryslân geopend, dat gevestigd is in het voorportaal van de Groate Kerk.

Na 20 jaar leegstand nam de Stichting Alde Fryske Tsjerken de voormalige hervormde kerk van Sint Jacobiparochie over in 1979. Kort daarna werd de kerk gerestaureerd en in gebruik genomen als cultureel centrum voor de wijde regio. Anno 2010 was de kerk opnieuw toe aan een restauratie. Dit keer zijn het dak en de lantaarn plus de vloer aangepakt. Naar aanleiding van de restauratie legde de gebruiker van de kerk, Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, de wens op tafel om ook het interieur een grondige opknapbeurt te geven. In overleg met de Stichting Jabikspaad Fryslân werd bovendien besloten om een pelgrims informatiecentrum in de kerk te vestigen.

Voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken is de tweede herbestemming van De Groate Kerk een uniek project. "De kerk wordt al 30 jaar door vrijwilligers beheerd als cultureel centrum voor de wijde omgeving”, legt directeur Gerhard Bakker uit. "Ons bestuur heeft diep respect voor hoe zij de culturele programmering steeds verder hebben weten uit te breiden. Vanuit die achtergrond heeft het bestuur van Stichting Alde Fryske Tsjerken dan ook alle medewerking willen verlenen aan de opknapbeurt van het interieur. Met de komst van het pelgrims informatiecentrum in het voorportaal kan het gebruik van De Groate Kerk verder geïntensiveerd worden. Dat is alleen maar goed voor de exploitatie. Daar zijn wij natuurlijk bijzonder gelukkig mee.” (bron: Stichting Alde Fryske Tsjerken, 25-3-2011)

- Meijer Motoren Museum bevindt zich in de buurtschap Oosthoek en wordt op die pagina verder beschreven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Noordwest-Fryslân heeft er in 2013 een ‘nieuw’ natuurgebied bij gekregen. Drie losse kleine natuurterreinen van Staatsbosbeheer nabij Sint Jacobiparochie zijn samengevoegd en uitgebreid tot één gebied van ruim 82 ha. Het gebied heeft de naam De Blikken gekregen.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Sint Jacobiparochie met o.a. actualiteiten, lokale links en foto´s.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van St.Jacobiparochie.

Reactie toevoegen