Sassenheim

Plaats
Dorp
Teylingen
Bollenstreek
Zuid-Holland

ZH gemeente Sassenheim in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Sassenheim in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Sassenheim in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Sassenheim

Terug naar boven

Status

- Sassenheim is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek, gemeente Teylingen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2005.

- Wapen van de voormalige gemeente Sassenheim.

- Onder het dorp Sassenheim valt ook de buurtschap Klinkenberg (deels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sassenheim ligt O van het dorp Voorhout, Z van het dorp Noordwijkerhout, ZW van het dorp Lisse, WZW van het dorp Abbenes, W van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, de Kagerplassen en de dorpen Buitenkaag en Kaag, NNO van het dorp Warmond en NO van het dorp Oegstgeest. Z loopt de A44 door het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Sassenheim 138 huizen met 974 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.250 huizen met ca. 15.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Oud Sassenheim. - Nieuws van de SOS op Facebook.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sassenheim heeft 22 rijksmonumenten.

- Sassenheim heeft 24 gemeentelijke monumenten.

- De voormalige korenmolen Molen van Speelman (H. Knoopstraat 1) is tegenwoordig alleen nog een molenromp. Stichting De Molen van Sassenheim zet zich in voor restauratie van de molen, zo veel als mogelijk in de staat zoals hij oorspronkelijk is geweest. Zij werft daartoe fondsen en geschikte materialen. De Molen van Speelman heeft beneden een ruimte (20 m2) die voor 2 dagdelen per week beschikbaar is voor de buurt. Er kan bijv, een koffieochtend, filmavond of kinderfeestje worden georganiseerd voor de buurt.

De Molenmeisjes houden van kunst en ambachten en zijn op ontdekkingsreis. Het liefst beleven ze avonturen waar dat allemaal in voorkomt. Ga jij met hen mee? Ze verzorgen creatieve workshops voor kids, volwassenen, familie- en vriendinnenuitjes.

- L.J. van Nieuwkoop uit Sassenheim heeft in 2009 de Zwarte Tulpprijs ontvangen. Hij kreeg deze stimuleringsprijs vanwege het totaal renoveren en herbestemmen van een voormalige bollenschuur aan de Molenstraat (weet iemand het huisnummer van dit pand?, red.) die nu dienst doet als appartementencomplex. De prijs is toegekend door de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed van het Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek. De projectgroep reikt de prijs sinds 2003 uit voor bollenschuren die op bijzondere wijze zijn behouden of een herbestemming hebben gekregen. Na het gebruik als bollenschuur is de schuur jarenlang in gebruik geweest als opslagruimte. In 2006 is de schuur geheel gerestaureerd en zijn er appartementen in gevestigd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Ooit strekte buitenplaats Rusthoff zich uit van even voor de Kagerplassen tot aan de grens met Voorhout achter het huidige Gemeentekantoor. In 1791 koopt Jean Adam Charbon buitenplaats Rusthoff met een park en aanpalende gronden. Waarschijnlijk koopt hij er in de loop der jaren aangrenzende landerijen bij tot totaal 27 ha. Omstreeks 1800 wordt Park Rusthoff aangelegd naar vermoedelijk ontwerp van Zocher. Het straalt dezelfde Engelse landschapsstijl uit als bijvoorbeeld het Vondelpark en als zo vele parken uit die tijd. Aan de overkant wordt de Buitenbeek gegraven en ontstaat een klein schiereiland, waar later een muziektent heeft gestaan. Het is de moeite waard om een van de laarzenpaden achter Kasteel Keukenhof te lopen, om enig idee te krijgen hoe Sassenheim en Park Rusthoff er vroeger hebben uitgezien. Een landschap met lage bosschages, weiland en bollenvelden, afgewisseld door moerasgebied.

In 1871 verwerft de gemeente Sassenheim van de familie Charbon een stuk grond ter grootte van 1700 m2 om er het toenmalige Gemeentehuis te bouwen op de plek waar nu herenmodehuis Melman is gevestigd. In 1917 verwerft de gemeente ook het landhuis, andere opstallen en gronden van de buitenplaats. In 1924 wordt het landhuis afgebroken en ontstaat de hoofdingang van het park op dezelfde plek als waar deze nu is. In de loop der jaren wordt het hele gebied vanaf de Parklaan (vroeger Beukenlaan) ontwikkeld en volgebouwd tot aan de ijsbaan. Uiteindelijk resteert er nog 6 ha.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Rotary Club Sassenheim in 1999 zoekt zij een plaatselijk project om haar jublieum luister bij te zetten. Gezien een aantal leden met 'groene vingers' en belangstelling voor de natuur vatten ze het plan op tot revitalisering van Park Rusthoff. De gemeenteraad neemt in 2001 het gemaakte uitvoeringsplan over en voteert de benodigde gelden. Er wordt ook een sponsorcommissie opgericht. In totaal wordt 1,4 miljoen euro geïnvesteerd. Op 8 mei 2004 is de officiële opening van het gerevitaliseerde Park Rusthoff. De Rotary heeft beheerders aangesteld met de portefeuilles groenbeheer, schooltuinen, heemtuin, kinderboerderij, onderhoud, veiligheid, evenementen en paviljoen. Inclusief de vele 'parkklussers' houden bijna 100 mensen zich bezig met beheer en onderhoud van Park Rusthoff. Middels zelfwerkzaamheid wordt veel in eigen beheer gedaan. Het 'grote werk' wordt op inschrijving uitbesteed. Actualiteiten omtrent wat er allemaal te zien en te doen is in Park Rusthoff vind je op hun Facebookpagina onder de link.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sassenheim (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Drum- en Showband Adest Musica is een internationaal bekende muzikale topper uit Sassenheim. De muziekvereniging kent 3 afdelingen en heeft in 2017 het 65-jarig bestaan gevierd.

- Sport: - Korfbalvereniging TOP.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sassenheim alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen