Teylingen

Gemeente
Teylingen
Bollenstreek
Zuid-Holland

Teylingen

Terug naar boven

Status

- Teylingen is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek.

- De gemeente Teylingen is in 2006 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond.

- De gemeente Teylingen omvat, naast de dorpen Sassenheim, Voorhout en Warmond, verder nog de buurtschappen Klinkenberg, Oosteinde, Piet Gijzenbrug (deels), Teijlingen en Zevenhuizen (deels). In totaal zijn dit 3 dorpen en 5 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Teylingen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Teylingen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Bij fusie van min of meer gelijkwaardige gemeenten qua grootte kiest men doorgaans voor een nieuwe naam, dus niet een van de namen van de fusiepartners. Soms is dat dan de naam van een buurtschap in een van de betrokken gemeenten (vergelijk Cranendonck). Maar de buurtschap heet in dit geval Teijlingen. Kennelijk heeft men ervoor gekozen om de gemeentenaam met y te spellen, ter onderscheiding van de buurtschap (vergelijk dorp Borssele en gemeente Borsele, en dorp Bronkhorst en gemeente Bronckhorst, waar men dus soortgelijke 'trucs' heeft uitgehaald). Om het nog ingewikkelder te maken, ligt de buurtschap met spelling ij aan de Teylingerlaan, met spelling y dus, en wordt diezelfde laan op grondgebied van Sassenheim (de buurtschap valt onder Voorhout) als Teijlingerlaan gespeld. Als dat nu omgekeerd was, waren buurtschap en straatnaam in diezelfde buurtschap in ieder geval nog consequent gespeld geweest. Het Slot in de buurtschap heet dan weer Teylingen...

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Teylingen ligt ZW van het dorp Lisse, Z van het dorp Noordwijkerhout, ZO van de dorpen Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee, NO van de dorpen Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg, N van de dorpen Oegstgeest en Leiderdorp en de stad Leiden, W en NW van het dorp Rijpwetering, W van de dorpen Kaag, Buitenkaag en Abbenes en ZW van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Binnen de gemeente ligt het overgrote deel van de Kagerplassen, in het Z, en centraal door de gemeente loopt de A44.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Teylingen omvat ca. 15.000 huizen met ca. 36.000 inwoners.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Teylingen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Teylingen. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - de Teyding is een nieuwssite m.b.t. (de kernen van) de gemeente Teylingen.

- Educatie: - "Met passie, creativiteit en toewijding kan een voorstelling worden neergezet waarin de spelers boven zichzelf uitstijgen en ieders verwachtingen overtreffen. Met Theaterschool Teylingen willen wij dat bereiken. Daar waar anderen stoppen, gaan wij verder. Naast het aanleren van de ‘ambachtelijke’ kant van zang, dans en spel, richten wij ons op: zelfreflectie en hoe je creatief kunt omgaan met beperkingen; vergroten van zelfvertrouwen en sterker worden door je in een veilige omgeving kwetsbaar op te stellen en het uiterste uit jezelf te halen; respectvol omgaan met elkaar en nieuwe vriendschappen sluiten; hard werken, met intense gevoelens, maar wel met humor. Talent hebben is mooi meegenomen, maar motivatie, inzet en plezier hebben zijn minstens zo belangrijk. Een andere belangrijke doelstelling van de Theaterschool is deze cultuurvorm op hoog niveau te brengen maar tegelijkertijd financieel laagdrempelig toegankelijk te zijn voor deelnemers en publiek.

Theater is meer dan zingen, dansen en acteren alleen. Persoonlijke vorming, samenwerken en krachtig in het leven staan zijn in onze visie ook heel belangrijk. Je zelfvertrouwen en sociale vaardigheden zullen worden aangesproken en versterkt. Alle afzonderlijke groepen krijgen in onze school les van onze vakdocenten in spel, zang en theaterdans. Belangrijke vaardigheden, zoals rolopbouw, tekstbehandeling en bewegingstechnieken komen aan bod. Middels 'learning on the job' wordt er toegewerkt naar een theatershow. Deze wordt ondersteund door professionals op het gebied van licht, geluid en vormgeving. Theaterschool Teylingen heeft meerdere presentatie- en voorstellingsmomenten per jaar. Alle deelnemers krijgen de kans om zich te laten zien en horen in een volwaardige meerdaagse theatershow."

Reactie toevoegen