Rome

Plaats
Buurtschap
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Rome (2).JPG

Buurtschap Rome, geen plaatsnaambord of straatnaambord te vinden

Buurtschap Rome, geen plaatsnaambord of straatnaambord te vinden

Rome.JPG

Buurtschap Rome aan de Maasdijk

Buurtschap Rome aan de Maasdijk

Rome

Terug naar boven

Status

- Rome is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 1998 gemeente Rossum.

- De buurtschap Rome valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rossum.

- De buurtschap Rome ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom - sinds februari 2022 - witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 en 1855 Rome, 1843 en 1865 Romen.

Naamsverklaring
Vernoemd naar de gelijknamige stad in Italië. Als reden wordt opgegeven - in een bron uit 1849, red. - dat hier veel Romeinse oudheden zijn gevonden.(1) Volgens een lokale historicus zou de naam stammen van romen, wat lokaal dialect is voor 'ver weg', maar volgens het artikel zou die naam pas na een overstroming in 1861 zijn gegeven en de naam Rome voor deze buurtschap wordt in ieder geval al in 1840 vermeld (zijnde in de Volkstelling van dat jaar).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rome ligt Z van Rossum, rond het Z deel van de Burgemeester van Randwijckstraat en de Maasdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Rome 10 huizen met 65 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts een 10-tal panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger woonden hier arbeiders van de steenfabriek.

Terug naar boven

Overnachten

- De buurtschap bestaat uit een rijtje huisjes aan de ene kant van de dijk, en een vrijstaand huisje aan de andere kant van de dijk, waar Annelies van Eijkeren met haar man is komen wonen. Ze is er B&B 'Op Rome' begonnen. Omdat de buurtschap geen plaatsnaamborden heeft, hebben enthousiaste gasten een keer een blauw plaatsnaambord met de plaatsnaam en tussen haakjes er onder '(gem. Rossum)', zoals het vroeger was, laten maken. Die gebruikt ze als tafel op haar terras. Annelies wordt weleens gekscherend 'de burgemeester van Rome' genoemd, maar ze noemt zich liever ambassadeur van dit prachtige gebied waarop ze trots is om er te mogen wonen. Voor nadere informatie zie de videoreportage met Annelies van Eijkeren door Omroep Gelderland (2017).

Reactie toevoegen