Maasdriel

Gemeente
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

GL gemeente Maasdriel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Maasdriel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Maasdriel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Maasdriel

Terug naar boven

Status

- Maasdriel is een gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard.

- Oorspronkelijk omvat deze gemeente slechts de kernen Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Hoorzik. In 1958 is het dorp Alem erbij gekomen. En in 1999 is de gemeente fors uitgebreid met de gemeenten Ammerzoden, Hedel, Heerewaarden en Rossum. Sinds dat jaar bestaat de streek Bommelerwaard nog slechts uit 2 gemeenten: Maasdriel en Zaltbommel.

- De gemeente Maasdriel omvat de dorpen Alem, Ammerzoden, Hedel, Heerewaarden, Hoenzadriel, Hurwenen, Kerkdriel, Rossum, Velddriel, Well en Wellseind, en de buurtschappen Californië, Doorning, Oensel (deels), Rome, Sint Andries, Slijkwell, Veluwe, Voorne en Wordragen. In totaal zijn dit 11 dorpen en 9 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Maasdriel.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Maasdriel.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
- De gemeente Maasdriel is met deze naam ontstaan per 1-8-1944, als naamswijziging van de gemeente Driel, zoals zij voorheen heette. Tegelijkertijd is het dorp Driel van naam gewijzigd in Kerkdriel. Reden was dat men de verwarring van deze gemeente en dit dorp met het dorp Driel in de Betuwe wilde opheffen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Maasdriel, toen nog Driel geheten, 457 huizen met 2.939 inwoners, verdeeld in het dorp Driel (= het huidige Kerkdriel) 252/1.608 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Velddriel 65/422, Hoenzadriel 61/396 en Hoorzik 79/513. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 10.000 huizen met ca. 24.000 inwoners.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasdriel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Maasdriel. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit de kernen van de gemeente Maasdriel, op de site van het Brabants Dagblad.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemers Vereniging Maasdriel (OVM) staat voor het uitwisselen en verstevigen van zakelijke kennis en ervaring en informeel netwerken om de ondernemers in deze gemeente nog beter te laten ondernemen. Wat organiseren ze zoal?: Thema- en Inloopavonden, Lezingen, Algemene Leden Vergadering, Kerstborrel, Nieuwjaarsborrel + diner, Bedrijfsbezoeken, Sportieve activiteiten (tennistoernooi), Acties met winkeliers voor de consument (Alwima).

Reactie toevoegen