Numansdorp

Plaats
Dorp
Cromstrijen
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

numansdorp voorstraat 1903 [640x480].jpg

Numansdorp Voorstraat 1903

Numansdorp Voorstraat 1903

ZH gemeente Numansdorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Numansdorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Numansdorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Numansdorp

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Numansdorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Numansdorp.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Numansdorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Numansdorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Numansdorp is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard, gemeente Cromstrijen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983.

- Wapen van de voormalige gemeente Numansdorp.

- Onder het dorp Numansdorp valt ook de buurtschap Schuring.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De Buitensluis, een voormalige buitendijkse buurtschap, is in 1492 door keizer Maximiliaan van Oostenrijk geschonken aan rentmeester Gerard Numan. De sindsdien ontstane nederzetting is daarom Numansdorp genoemd, hoewel de naam De Buitensluis ook nog lang in gebruik is gebleven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Numansdorp heeft 6 rijksmonumenten.

- Molen Landzicht of Landzigt.

- Fort Buitensluis was voorheen van Defensie en staat anno 2014 te koop. Stichting Fort Buitensluis ijvert voor aankoop door de gemeente, voor revitalisering en voor openbare toegankelijkheid. Voorheen was het fort in gebruik als vakantieplek voor militairen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 1712 wordt de Buitensluisse Paardenmarkt onafgebroken jaarlijks georganiseerd (met uitzondering van een jaar in de 18e eeuw en in 1953 vanwege de watersnoodramp). Met Jaarmarkt en Kermis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Veerpont Anna (alleen voor fietsers en voetgangers) vaart in de zomer van woensdag tot en met zondag vier keer per dag van Willemstad naar Numansdorp v.v.

- In 2009 en 2010 heeft Deltanatuur 'nieuwe natuur' aangelegd in het gebied Oosterse Bekade Gorzen, gelegen ZO van Numansdorp, O van bungalowpark Numansgors, langs het Hollands Diep. Het is de laatste van een serie van 3 aaneengesloten natuurgebieden tussen Strijensas en Numandorp. De Oosterse Bekade Gorzen waren voorheen nog omdijkte weilanden. Een flink stuk grond van de weilanden is afgegraven en de dijk is op één plaats doorgestoken, zodat het gebied deels onderloopt. Een voordeel van de afgraving is dat oude zink- en arseenvervuilingen meteen zijn opgeruimd. De ondiepere drogere stukken stromen dagelijks bij hoog water onder. Het Hollands Diep heeft een getijdenverschil van ca. 50 centimeter. Zo ontstaan rietlanden, grasgorzen, stroompjes en kreken.

Doordat de eerste dijk - direct langs het Hollands Diep - is doorgestoken, wordt de hogere tweede dijk - verder landinwaarts - belangrijker als waterkering. Deze dijk is daarom verstevigd. De knotwilgen die daar langs de dijk stonden, zijn verwijderd en op de verstevigde dijk teruggeplaatst langs het fietspad. Er zijn paden, een ligweide en een uitkijkpunt aangelegd. Een vlonderpad loopt een stuk het gebied in. In de directe omgeving van de Oosterse Bekade Gorzen zijn fietspaden aangelegd. Inmiddels heeft de natuur zijn intrek genomen en voelen planten en dieren zich prima thuis in het gebied dat door eb en vloed wordt gevormd.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Numansdorp.

Reactie toevoegen