Numansdorp

Plaats
Dorp
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Numansdorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Numansdorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Numansdorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Numansdorp

Terug naar boven

Status

- Numansdorp is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Numansdorp.

- Onder het dorp Numansdorp vallen ook de buurtschappen De Klem (deels), Middelsluis, Oudesluis (deels) en Schuring.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De Buitensluis, een voormalige buitendijkse buurtschap, is in 1492 door keizer Maximiliaan van Oostenrijk geschonken aan rentmeester Gerard Numan. De sindsdien ontstane nederzetting is daarom Numansdorp genoemd, hoewel de naam De Buitensluis ook nog lang in gebruik is gebleven.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Numansdorp ligt N van de wateren Haringvliet en Hollands Diep, de stad Willemstad en het dorp Helwijk, NO van het Knooppunt Hellegatsplein en het dorp Ooltgensplaat, O van het eiland Tiengemeten, OZO van het dorp Zuid-Beijerland, Z van het dorp Klaaswaal, ZZW van de dorpen Westmaas en Mijnsheerenland, ZW van het dorp Maasdam, W van het dorp Strijen, WNW van het dorp Strijensas en NW van de stad Klundert. De A29 loopt W door het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente 'Numansdorp, gezegd Buitensluis', wat dan kennelijk de naam van de gemeente is, 312 huizen met 2.383 inwoners, verdeeld in het dorp Numansdorp 177/1.275 (= huizen/inwoners) en buurtschappen De Middelsluis 95/773 en De Schuring 40/335. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 3.500 huizen met ca. 8.700 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Numansdorp heeft 6 rijksmonumenten.

- Molen Landzicht of Landzigt.

- Fort Buitensluis was voorheen van Defensie en staat anno 2014 te koop. Stichting Fort Buitensluis ijvert voor aankoop door de gemeente, voor revitalisering en voor openbare toegankelijkheid. Voorheen was het fort in gebruik als vakantieplek voor militairen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 1712 wordt de Buitensluisse Paardenmarkt onafgebroken jaarlijks georganiseerd (met uitzondering van een jaar in de 18e eeuw en in 1953 vanwege de watersnoodramp). Met Jaarmarkt en Kermis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Veerpont Anna (alleen voor fietsers en voetgangers) vaart in de zomer van woensdag tot en met zondag vier keer per dag van Willemstad naar Numansdorp v.v.

- In 2009 en 2010 heeft Deltanatuur 'nieuwe natuur' aangelegd in het gebied Oosterse Bekade Gorzen, gelegen ZO van Numansdorp, O van bungalowpark Numansgors, langs het Hollands Diep. Het is de laatste van een serie van 3 aaneengesloten natuurgebieden tussen Strijensas en Numandorp. De Oosterse Bekade Gorzen waren voorheen nog omdijkte weilanden. Een flink stuk grond van de weilanden is afgegraven en de dijk is op één plaats doorgestoken, zodat het gebied deels onderloopt. Een voordeel van de afgraving is dat oude zink- en arseenvervuilingen meteen zijn opgeruimd. De ondiepere drogere stukken stromen dagelijks bij hoog water onder. Het Hollands Diep heeft een getijdenverschil van ca. 50 centimeter. Zo ontstaan rietlanden, grasgorzen, stroompjes en kreken.

Doordat de eerste dijk - direct langs het Hollands Diep - is doorgestoken, wordt de hogere tweede dijk - verder landinwaarts - belangrijker als waterkering. Deze dijk is daarom verstevigd. De knotwilgen die daar langs de dijk stonden, zijn verwijderd en op de verstevigde dijk teruggeplaatst langs het fietspad. Er zijn paden, een ligweide en een uitkijkpunt aangelegd. Een vlonderpad loopt een stuk het gebied in. In de directe omgeving van de Oosterse Bekade Gorzen zijn fietspaden aangelegd. Inmiddels heeft de natuur zijn intrek genomen en voelen planten en dieren zich prima thuis in het gebied dat door eb en vloed wordt gevormd.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Numansdorp door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Numansdorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Numansdorp.

- Sport: - Gymnastiekvereniging DIO (Door Inspanning Ontspanning) is opgericht in 1956. - Volleybalvereniging Apollo.

Reactie toevoegen