Schuring

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Schuring plaatsnaambord [640x480].jpg

Schuring is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Numansdorp. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

Schuring is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Numansdorp. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

Schuring

Terug naar boven

Status

- Schuring is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Numansdorp. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- De buurtschap Schuring valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Numansdorp.

- De buurtschap Schuring ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Schuring, 1846 Schuring.

Naamsverklaring
Overdrachtelijk gebruik van het waterwoord schuring 'diepe geul ontstaan door het uitschurende water'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schuring ligt O van het dorp Numansdorp, rond de Schuringsedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Schuring 40 huizen met 335 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Schuring is in 1642 ontstaan rondom de uitwateringssluis van de Numanspolder. In 1687 bestond de buurtschap uit 20 huizen en 3 boerderijen. De boerderijen lagen ten noorden van de dijk in de polder. De huizen lagen langs de flauwere helling aan de zeezijde van de dijk. In de periode tot 1945 is de bebouwing langs de zuidelijke kant van de dijk verdicht.

Toen de Watersnoodramp van 1 februari 1953 de inwoners van de gemeente Numansdorp verraste, werden vooral de bewoners van de buurtschap Schuring zwaar getroffen. De huizen aan de zeezijde van de dijk kwamen allemaal onder water te staan. Het water sloeg een groot gat in de dijk. De inwoners verloren veel dierbare bezittingen en in totaal verloren 56 inwoners van Numansdorp het leven (van de totaal 139 in de hele Hoeksche Waard, waarmee Numansdorp de zwaarst getroffen gemeente in die streek was).

Na de Watersnoodramp zijn ten noorden van de dijk Zweedse houten noodwoningen geplaatst. In veel plaatsen zijn als dank de straatnamen naar het schenkende land genoemd. In buurtschap Schuring is er ter plekke een straatnaam Zweedse Wijk. De meeste huizen zijn inmiddels vervangen door stenen panden. Zo te zien (op Google StreetView) zijn er nog 2 houten woningen uit die tijd bewaard gebleven (hier en hier).

De buurtschap had een eigen ijsclub, IJsclub De Samenwerking. Deze club is medio 2019 opgeheven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 2003, 50 jaar na de Watersnoodramp, is aan de Korte Boomweg (een zijweg van de Schuringsedijk) een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp.

Reacties

(2)

Hallo, Ik wil melden dat de schaatsvereniging een paar maanden geleden is opgeheven.
Mooie site, complimenten.
Gr. Wim van Eeren, woont al 62 jaar op Schuring.

Dank voor uw complimenten. Dat doet mij goed om te horen! En het stimuleert mij om door te gaan met de laatste loodjes/puntjes op de i. Ik hoop dat u uw enthousiasme ook aan uw relaties wilt overbrengen, want helaas weten de meeste mensen nog altijd niet van het bestaan van de site, en degenen díe er van weten, zijn er allemaal enthousiast over.

Dank voor uw aanvulling ook! Ik heb het verwerkt. En linkjes geplaatst naar de 2 Zweedse noodwoningen die er zo te zien in de buurtschap nog over zijn van destijds. Bij alle plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis. Mijn hoop en doel is dat lokale ingewijden met aanvullingen en actualiseringen de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen