Schuring

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Schuring plaatsnaambord [640x480].jpg

Schuring is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Numansdorp. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

Schuring is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Numansdorp. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

Schuring

Terug naar boven

Status

- Schuring is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Numansdorp. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- De buurtschap Schuring valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Numansdorp.

- De buurtschap Schuring ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Schuring.

Naamsverklaring
Overdrachtelijk gebruik van het waterwoord schuring 'diepe geul ontstaan door het uitschurende water'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schuring ligt O van het dorp Numansdorp, rond de Schuringsedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Schuring 40 huizen met 335 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ontstaan en ontwikkeling
De buurtschap Schuring is in 1642 ontstaan rondom de uitwateringssluis van de Numanspolder. In 1687 bestond de buurtschap uit 20 huizen en 3 boerderijen. De boerderijen lagen ten noorden van de dijk in de polder. De huizen lagen langs de flauwere helling aan de zeezijde van de dijk. In de periode tot 1945 is de bebouwing langs de zuidelijke kant van de dijk verdicht.

Watersnoodramp
Toen de Watersnoodramp van 1 februari 1953 de inwoners van de gemeente Numansdorp verraste, werden vooral de bewoners van de buurtschap Schuring zwaar getroffen. De huizen aan de zeezijde van de dijk kwamen allemaal onder water te staan. Het water sloeg een groot gat in de dijk. De inwoners verloren veel dierbare bezittingen en in totaal verloren 56 inwoners van Numansdorp het leven (van de totaal 139 in de hele Hoeksche Waard, waarmee Numansdorp de zwaarst getroffen gemeente in die streek was).

Zweedse houten noodwoningen
Na de Watersnoodramp zijn ten noorden van de dijk Zweedse houten noodwoningen geplaatst. In veel plaatsen zijn als dank de straatnamen naar het schenkende land genoemd. In buurtschap Schuring is er ter plekke een straatnaam Zweedse Wijk. De meeste huizen zijn inmiddels vervangen door stenen panden. Zo te zien (op Google StreetView) zijn er nog 2 houten woningen uit die tijd bewaard gebleven (hier en hier).

IJsclub
De buurtschap had een eigen ijsclub, de in 1922 opgerichte IJsclub De Samenwerking. Ze hebben het 100-jarig bestaan net niet meer kunnen vieren. Op het hoogtepunt waren er wel 850 leden. Ook als er jaren achtereen geen ijs was, bleef de grote meerderheid toch lid om de club te ondersteunen. De nieuwe eigenaar van de grond van de ijsbaan had die grond echter nodig voor eigen gebruik. De club heeft met gemeente en provincie gezocht naar een andere locatie, maar deze niet gevonden. Daarom is de vereniging eind 2019 opgeheven. Het batig saldo van de vereniging ad 6.000 euro is verdeeld onder de goede doelen Stichting Huifbedrijden Hoeksche Waard, Stichting Hospice Hoeksche Waard, Stichting Buitensluisse Paardenmarkt, Toneelvereniging Schuring, Hendrikshoeve Gemiva, de Kippenrenners (Roparunteam) en Stichting Bernardus, die in de oude school een logeergelegenheid voor ALS-patiënten gaat realiseren. Zo komt het geld toch weer ten goede aan de lokale gemeenschap die het destijds ook bijeen heeft gebracht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 2003, 50 jaar na de Watersnoodramp, is aan de Korte Boomweg (een zijweg van de Schuringsedijk) een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp.

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Schuring.

- Welzijn: - Cor van der Linde heeft in 2019 het voormalige schoolgebouw van Schuring gekocht, en verbouwd en herbestemd tot B&B voor mensen met de spierziekte ALS, zodat ze er even helemaal uit zijn. Daar zijn wel voorzieningen voor, maar dan met een aantal lotgenoten tegelijk, en Cor kan zich voorstellen dat dat niet altijd even motiverend is en zulke mensen er ook weleens alleen tussenuit willen. Cor heeft een speciale band met het pand, omdat hij er zelf (en zijn vader en grootvader) op school heeft gezeten. De ALS-studio komt in het bijgebouw, op de plek van de garage en het fietsenhok. De schoollokalen worden kamers voor familieleden en verzorgenden. Ook komt er een kookstudio met een koffiepunt. Het project beoogt medio 2020 gereed te komen.

Reacties

(2)

Hallo, Ik wil melden dat de schaatsvereniging een paar maanden geleden is opgeheven.
Mooie site, complimenten.
Gr. Wim van Eeren, woont al 62 jaar op Schuring.

Dank voor uw complimenten. Dat doet mij goed om te horen! En het stimuleert mij om door te gaan met de laatste loodjes/puntjes op de i. Ik hoop dat u uw enthousiasme ook aan uw relaties wilt overbrengen, want helaas weten de meeste mensen nog altijd niet van het bestaan van de site, en degenen díe er van weten, zijn er allemaal enthousiast over.

Dank voor uw aanvulling ook! Ik heb het verwerkt. En linkjes geplaatst naar de 2 Zweedse noodwoningen die er zo te zien in de buurtschap nog over zijn van destijds. Bij alle plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis. Mijn hoop en doel is dat lokale ingewijden met aanvullingen en actualiseringen de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen