Netterden

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Netterden

Terug naar boven

Status

- Netterden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Gendringen.

- Wapen van de voormalige gemeente Netterden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Netterden ligt O van de A3 (die in het N aansluit op de Nederlandse A12) en de plaats Klein-Netterden in Duitsland, ZO van de stad 's-Heerenberg en de dorpen Lengel, Stokkum en Zeddam, OZO van het dorp Azewijn en de stad Doetinchem, ZZW van de dorpen Etten en Gaanderen en de stad Terborg, ZW van de dorpen Varsselder, Ulft en Silvolde, WZW van de dorpen Gendringen, Breedenbroek en Dinxperlo, WNW van het dorp Megchelen en - de hierna nog volgende plaatsen liggen alle in Duitsland - de plaatsen Anholt en Isselburg, NW van de plaatsen Praest en Millingen, N van de plaats Vrasselt en ONO van de plaats Emmerich.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Netterden 50 huizen met 350 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met een kleine 500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Netterden heeft 2 rijksmonumenten.

- Netterden heeft 18 gemeentelijke monumenten.

- In mei 2011 is plotseling een nieuw kapelletje verschenen in Netterden. Niemand schijnt te weten hoe het daar gekomen is. Enkele weken na de plaatsing is het kapelletje wel officieel ingewijd. - Foto van het Mariakapelletje in Netterden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Netterden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Netterden.

- Belangenvereniging: - Vereniging Leefbaarheid Netterden.

- Overige verenigingen: - De geschiedenis van het St. Walburgis Gilde gaat terug tot het jaar 1431. In het begin van haar bestaan was ze er voor de bescherming van het dorp en de handelsroute van Gendringen naar Emmerich. Die doelstelling heeft ze lang behouden, totdat rond 1815 de veldwachten en Koninklijke Marechaussee hun intrede maakten. Verder had het Gilde veel gronden en huizen in bezit, die werden verpacht aan de boeren in Netterden. Met deze pachtgelden werden de wegen in het dorp onderhouden.

In deze tijd (1600-1800) had het Gilde veel taken die je nu kunt vergelijken met gemeentelijke taken. Ook had Netterden een schout die namens de heren van Bergh bestuurlijke en rechterlijke taken uitvoerde. Meestal was deze schout een Gildemeester van het Gilde St. Walburgis. Het Gilde heeft door de jaren heen altijd een zeer goede band met de Parochie St. Walburgis gehad. Tegenwoordig heeft het Gilde meer een culturele functie in het dorp Netterden. Het organiseert de Gildekermis en samen met Fanfare Concordia de Knollekermis. Ook heeft het St. Walburgis Gilde het Gildegebouw in beheer. In het Gildegebouw zijn meerdere verenigingen actief. Je kunt het vergelijken met een dorpshuis.

Reactie toevoegen