Maasland

Plaats
Dorp
Midden-Delfland
Delfland
Zuid-Holland

maasland heerenstraat [640x480].jpg

Maasland Heerenstraat

Maasland Heerenstraat

Maasland voormalig gemeentehuis (Kopie).jpg

Maasland, het voormalige gemeentehuis uit 1874 is tegenwoordig een servicepunt van de nieuwe gemeente Midden-Delfland.

Maasland, het voormalige gemeentehuis uit 1874 is tegenwoordig een servicepunt van de nieuwe gemeente Midden-Delfland.

gemeente_maasland_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Op deze gemeentekaart uit ca. 1870 van J. Kuijper is duidelijk te zien dat de gemeente Maasland geheel om de stad en gemeente Maassluis heen lag. En dat de gemeente Maassluis aanvankelijk niet meer omvatte dan wat we nu het centrum van die stad noemen.

Op deze gemeentekaart uit ca. 1870 van J. Kuijper is duidelijk te zien dat de gemeente Maasland geheel om de stad en gemeente Maassluis heen lag. En dat de gemeente Maassluis aanvankelijk niet meer omvatte dan wat we nu het centrum van die stad noemen.

Maasland

Terug naar boven

Status

- Maasland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Midden-Delfland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2003.

- Wapen van de voormalige gemeente Maasland.

- Onder het dorp Maasland valt ook een klein deel van de buurtschap Burgersdijk (na een grenscorrectie, in 2004, bij de vorming van de nieuwe gemeente Midden-Delfland, is een veel kleiner deel van de buurtschap onder het dorp komen te vallen dan voordien onder de gemeente viel), het grootste deel van de buurtschap Gaag en het grootste deel van de buurtschap Ter Lucht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Maasland 283 huizen met 1.940 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 247/1.738 (= huizen/inwoners) en buurtschap Burgersdijk 36/202. Volgens Rietstap 1892 omvatte de gemeente ook een deel van het dorp De Lier. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.600 huizen met ca. 6.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 2012 zijn bij archeologische opgravingen in de Commandeurspolder bij Maasland resten van een boerderij uit de IJzertijd gevonden.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Vele inwoners van Maasland en anderen hebben belangstelling voor de lange en rijke historie van dit oude dorp en deze streek. Door de vele veranderingen en vernieuwingen die de huidige tijd meebrengen, dreigt het karakteristieke van dorp en streek te worden aangetast. Oude waarden mogen niet verloren gaan. Daarom is in 1975 de Historische Vereniging Maasland opgericht. Het doel van de vereniging is: het bestuderen van het verleden van dit dorp en omgeving en het bevorderen van de belangstelling voor dat verleden.

- Museum De Schilpen is een historisch pand met een oude kruidenierswinkel en een aantal vertrekken. De inrichting van het pand omvat het grootste deel van de collectie. De winkel bestaat uit een  winkelinventaris met blikken en trommels, weegschalen en verpakkingsmaterialen. De middenkamer heeft een bedsteewand en is ingericht als stijlkamer anno 1900. In de keuken, die ingericht is als stijlkamer uit het jaar 1900, vind je een pomp en een fornuis. In de bijkeuken zijn wasattributen. De opkamer is ingericht als Maaslandkamer; de tuinkamer als een huiskamer in de eerste  helft van de 20e eeuw.

Het pakhuis is een opslag van winkelwaren en oude verpakkingsmaterialen, gevelstenen en er is een oude bar aanwezig. Op de zolder van het pakhuis worden oude gereedschappen uit de landbouw en verschillende ambachten geëxposeerd. De zolderkamer is een meiden- of knechtenkamer. In het kantoortje is een bibliotheek van de Historische Vereniging Maasland en in de tuin zie je een afdak, een plee en een oudhollands tuintje. Bovendien is er een uitgebreide fotocollectie van de historie van Maasland en een steeds groeiende collectie textiel, gericht op dit dorp in de afgelopen eeuw.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de wijk Commandeurspolder aan de buitenrand van het dorp Maasland biedt de gemeente Midden-Delfland de mogelijkheid om zelf je eigen woning te realiseren, samen met je toekomstige buren. Dit heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het CPO 'Commandeurspolder IV' is inmiddels gestart. De termijn om plannen in te dienen voor CPO Commandeurspolder IV is voorbij. Eén groep heeft een plan ingediend. In januari 2018 heeft het college van B&W ingestemd met het verder uitwerken van dit plan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Maasland heeft 58 rijksmonumenten.

- Gemeentelijke monumenten in Maasland.

- Het voormalige gemeentehuis van Maasland dateert uit 1874 (voorheen vergaderde men in de dorpsherberg) en is sinds 2004 in gebruik als servicepunt van de toen nieuwe gemeente Midden-Delfland.

- Molens: - Dijkmolen. - Molen De Drie Lelies. - Grote of Oude Molen, Kralingerpolder. - Nieuwe of Kleine Molen.

- De Commandeurspolder is voor het overgrote deel een veenweidegebied in gebruik door veehouders en een aantal glastuinbouwbedrijven. De naam herinnert aan de woonplaats van de Commandeur van Maasland die in de 13e eeuw in deze polder een stenen huis bouwde: de Commanderij. In het zuidelijk deel van de polder ligt een deel van de dorpskern. Het Gemaal van de Commandeurspolder staat aan de Commandeurskade (overkant van de Molenweg), nabij de dorpskern.

- Gevelstenen in Maasland.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Veerpont De Kwakel over het Bornmeer (vanaf de Kwakelweg O van Maasland).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Huisartsenpraktijk Het Doelpunt. - Opgroeien van baby naar tiener, daar komt heel wat bij kijken. JGZ geeft advies over de verzorging, gezondheid en opvoeding van kinderen en jongeren. En ze geven op de juiste momenten vaccinaties die beschermen tegen ziekten. Je kunt altijd met je kind bij hen terecht, of het nu om alledaagse vragen gaat of om grote zorgen. De diensten van JGZ zijn gratis, met uitzondering van sommige cursussen en themabijeenkomsten. Er is ook een JGZ-spreekuur in Maasland.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Maasland alg., - idem oud en - idem RK.

Reactie toevoegen