Linde

Plaats
Dorp
De Wolden
Drenthe

linde_plaatsnaambord_kopie.jpg

Linde is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

Linde is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

linde_op_kaart_openstreetmap.jpg

Linde is een piepklein dorpje met een naar verhouding enorm buitengebied, met daarin de buurtschappen Nolde, Schrapveen, Paardelanden, Vuile Riete en Linderveld. (© www.openstreetmap.org)

Linde is een piepklein dorpje met een naar verhouding enorm buitengebied, met daarin de buurtschappen Nolde, Schrapveen, Paardelanden, Vuile Riete en Linderveld. (© www.openstreetmap.org)

Linde

Terug naar boven

Status

- Linde is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- Onder het dorp Linde vallen ook de buurtschappen Linderveld, Nolde, Paardelanden, Schrapveen en Vuile Riete.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Lindeger.

Oudere vermeldingen
1543 bij der Lynden, 1572 bij der Linden, 1840 Linde.

Naamsverklaring
"Betekent bij de linde 'lindenboom'."(1)

Terug naar boven

Ligging

Linde ligt ZZO van Zuidwolde, rond de Linderweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Linde 13 huizen met 70 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorpsgebied ca. 250 huizen met ca. 700 inwoners, inclusief alle bijbehorende buurtschappen. De dorpskern heeft ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

School
Wegens de afnemende leerlingtallen zijn de openbare basisscholen De Lindert in Linde en Reestzicht in Drogteropslagen na afloop van schooljaar 2013-2014 gefuseerd. Eerstgenoemde school is gesloten, de fusieschool is in Drogteropslagen verder gegaan onder de naam Kindcentrum De Klimtoren.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Kinderteam Linde organiseert door het jaar heen diverse evenementen en actvititeiten voor de kinderen in het dorp.

- Dorpsfeest Lindigerfeest (weekend in juni). Op vrijdagavond is er de Playbackshow, waarna er feest is met een DJ. Op zaterdag is er de Zeskamp.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Wandelen
"Knapzakroute Linde - Zuidwolde is een prachtige route, waar je een groot gedeelte langs de Reest loopt. De route is ongeveer 18 kilometer, maar hij is ook gemakkelijk in twee lussen te lopen: een van 10,5 kilometer en een van ca. 9 kilometer. Aangelijnde honden mogen mee, maar niet over de Wildenberg, waar we wel een omleiding voor hebben. Deze route laat je kennismaken met het voor velen nog onbekende Reestdal en de kleine buurtschappen ten zuiden van Zuidwolde. De Reest loopt ongeveer van Dedemsvaart naar Meppel en is voor een groot gedeelte tevens de grens tussen Drenthe en Overijssel. De eerste bewoners kwamen vanaf de 13e eeuw veelal uit de buurten ten zuiden van Zuidwolde. Op de kaart in het pdf-routeboekje zie je dat in het jaar 1900 grote delen van dat gebied nog altijd heidevelden zijn met buurtschappen aan de rand. De namen hiervan zijn vaak korte namen, wat betekent dat ze al honderden jaren oud zijn. Bijvoorbeeld Drogt, Bazuin, Linde, Nolde, Rabbinge.

De startplaats in Linde was vroeger de kern van het dorp. Later is het dorp naar het oosten uitgebreid. De N48 heeft de scheiding nog zichtbaarder gemaakt. Eerst loop je langs een bosrand en na de Reestvervangende Leiding (via deze leiding stroomt het overtollige water naar de Hoogeveensche Vaart) door een nieuw aangeplant landgoed, Nolderhoeve. Daarna een stuk over een schouwpad om later over het Rabbingerveld naar Rabbinge te gaan. Vanaf hier volg je hele stukken van de Reest. Bij de Holtberg heb je een prachtig overzicht van het beekdal waar tevens de zeldzame boomkikkers nog voorkomen. Onderweg kom je langs de beheerboerderij van Het Drentse Landschap en kun je zien hoe indrukwekkend mooi het Reestdal is met zijn kleinschaligheid en ongelooflijke natuurlijke rijkdom.

De route gaat ook nog even over Overijssels grondgebied. Via een bruggetje ‘over de Reest’ gaan we naar het dorpje Oude Avereest waar een mooie oude kerk staat. Als je langs het kerkhof loopt, let dan eens op de achternamen die op de grafstenen staan. Veel achternamen zijn ook namen van dorpen uit de omgeving. Via Den Westerhuis ga je weer door het Reestdal terug naar de overkant van de Reest. Eerst kom je langs boerderij De Wildenberg en later loop je over het natuurgebied De Wildenberg, waarna je via een parkeerplaats (ook een startpunt) naar de Takkenhoogte loopt. Via de uitkijkberg heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Daarna over het Nolderveld naar Nolde. Via een oud bos kom je zo weer bij het begin in Linde uit. Wil je meer weten van de omgeving en van de dorpen, download dan de route via de link aan het begin van dit artikel. Je kunt de routes online lopen (als je bereik hebt), met GPX, de route uitprinten waar de routetekst bij staat of het PDF-boekje met routeinformatie en kaarten downloaden." (bron: BOKD)

Theater
"Theaterschuur Linde vind je in het achterhuis van de Beatrixhoeve, onze boerderij op Linderweg 4. Waar vroeger de stallen waren voor de koeien en de paarden, waar tussen de gebinten het hooi lag opgetast, wordt nu toneel gespeeld, muziek gemaakt en poëzie voorgedragen. Een sfeervol en gemoedelijk theatertje, waar ruimte is voor een kleine 100 bezoekers. Met een vlakke speelvloer voorzien van goede technische basisvoorzieningen. Voor beroeps en amateurs. Ook om te repeteren of te werken aan een nieuwe productie.

Spelen op de boerderij is van alle tijden. Elk boerenkind kent het. Een speulhuusie op de deel. Een schommel aan de appelboom. Binnen en buiten. Dat zetten wij voort. Theater op de deel. Theater in de open lucht, want de besloten hof van de Beatrixhoeve is er ideaal voor. Dat is niet alles. Onze Theaterschuur ligt midden in Landgoed Linde, een gebied van circa 35 hectare bos en plassen. Ideaal voor culturele buitenprojecten. Of gewoon genieten van de natuur. Op je wandelschoenen naar de Theaterschuur. Eerst binnen een lezing. Dan buiten op excursie. Al met al ons doel: een kleinschalig en toegankelijk podium voor de beleving van cultuur en landschap.

De activiteiten in de Theaterschuur worden georganiseerd door ons, het auteurspaar Marga Kool en Jan Veenstra. Wij schrijven al vanaf onze jeugd werk in vele genres en verzorgen optredens. In het verlengde hiervan willen wij, nu we met pensioen zijn, voorstellingen en presentaties aanbieden in eigen huis, op het gebied van kleinkunst, muziek, toneel, musisch theater, erfgoed en landschapsbeleving. Bij de programmering speelt verbinding met de omgeving een belangrijke rol. Graag bieden wij daarom een podium aan lokaal en regionaal talent en laten ons inspireren door de verhalen rondom Linde. Met onze theaterschuur willen wij onze omgeving een kleinschalige, toegankelijke en betekenisvolle plek bieden om te genieten van cultuur, natuur en landschap. Loes Veenstra is gastvrouw en beheerder van de Theaterschuur. De programma-activiteiten organiseren we i.s.m. SLANN (stichting Literaire Activiteiten Noordoost Nederland). Wat er bij ons zoal te doen is en wat we de afgelopen jaren zoal gedaan hebben, kun je op deze pagina vinden."

Ecoduct
Bij de herinrichting van de N48, de autoweg die van knooppunt Hoogeveen naar de N34 en N340 bij Ommen leidt, zijn twee wildviaducten over deze weg gebouwd. Bij Linde is eind 2010 een ecoduct aangelegd en het ecoduct nabij Zuidwolde is begin 2011 gebouwd. Deze natuurbrug is gecombineerd met de aanleg van een fietspad. De wildviaducten dienen om de natuurgebieden het Dwingelderveld en de Sallandse Heuvelrug met elkaar te verbinden. Ook maken deze oversteekvoorzieningen voor dieren de N48 verkeersveiliger.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Linde, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Plaatselijk Belang Linde.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Linde.

- Kinderopvang en sport: - De kinderopvang en de voetbalvereniging doen hun ding in buurtschap Vuile Riete en worden daarom op die pagina beschreven.

- Muziek: - Muziekvereniging DES Linde is eind 1961 ontstaan uit een fusie tussen S.D.G. uit de Vuile Riete en de Woudklank uit Zuidwolde. De vereniging begon met een orkest en anderhalf jaar later is er een drumband bijgekomen. In de loop van de jaren zestig liep het ledenbestand zo terug dat de vereniging genoodzaakt was om alleen met de boerenkapel verder te gaan. 10 leden waren er nog over. Gelukkig werd begin jaren zeventig de draad weer opgepakt en langzamerhand steeg het ledenaantal weer. Naast een nieuw orkest werd ook een nieuwe drumband opgericht, die zich later zou ontwikkelen tot malletband.

In 1979 komt er weer een nieuw leven in de muzikale brouwerij bij in de vorm van Tirolerkapel de Lindelanders, tegenwoordig het paradepaardje van de vereniging. De kapel speelt in allerlei theaters in het noorden van het land, is het vaste huisorkest bij ’t Aol Volk uit Emmen en speelt met grote regelmaat op grote feesten en kerstmarkten in de omgeving. Begin jaren tachtig komt er ook nog een majorettegroep bij, die inmiddels weer is opgeheven. Hoewel het marcheren in hun bloed zit en ze hebben genoten van het spelen van mooie marsen op straat, en van het vele publiek langs de kant van de weg, kunnen veel leden dit vanwege gezondheid of leeftijd niet meer opbrengen. Vandaar dat de muziekvereniging tegenwoordig alleen nog optreedt in concertvorm, wat net zo goed een fantastische muzikale ervaring is. In 2018 is het toen 18-jarige lid van DES Paula Rudolph Nederlands Kampioen kleine trom geworden in de tweede divisie.

Reactie toevoegen