Langelo

Plaats
Dorp
Noordenveld
Drenthe

Langelo-MSD-20110329-230456.jpg

Langelo, Noordenveld, Drenthe

Langelo, Noordenveld, Drenthe

Langelo-MSD-20110329-230454.jpg

Langelo, Noordenveld, Drenthe

Langelo, Noordenveld, Drenthe

Langelo-MSD-20110329-230463.jpg

Langelo, Noordenveld, Drenthe

Langelo, Noordenveld, Drenthe

Langelo

Terug naar boven

Status

- Langelo is een es- en brinkdorp in de provincie Drenthe, gemeente Noordenveld. T/m 1997 gemeente Norg.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Langel. Een inwoner van dit dorp is een Langeler.

Oudere vermeldingen
In 1255 komt voor het eerst de naam Langele voor. In 1560 is dit Langeloe. In de eeuwen daarna is er verwarring over het aantal te schrijven o’s, net als elders in Drenthe met plaatsen op –lo(o): Tynaarlo, Dwingeloo, Schoonloo enzovoort. In 1851-55 staat er Langelo op de kaart, in 1867-67 Langeloo. Tegenwoordig is de officiële spelwijze met één ‘o’.

Naamsverklaring
‘Loo’ betekent ‘bos’ of ‘bos met open plekken’ en de plaatsnaam betekent dus ‘het lange bos’, nu het bos op een uitstrekkende zandrug gelegen was, tussen het dorp en de latere Langeloërduinen.

Bij- en spotnamen
Schimpnamen voor de inwoners zijn Meelkloeten of Meelboeren.

Terug naar boven

Ligging

Langelo ligt aan de N373 Roden-Norg-Assen, 3 km  N van Norg, Z van Roden en Roderesch.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Langelo 22 huizen met 125 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Langelo is al oud en ontstond als esdorp in de vroege middeleeuwen. De meeste kenmerken zijn nog aanwezig: zo lopen er twee beekjes, het Groote Diep en het daarin uitmondende Oostevoortse Diep. In het beekdal hier rondom zijn de drassiger groenlanden (Langelose Stukken en de Broeklanden) nog goed herkenbaar. De essen lagen aan de zuidoost- en zuidwestkant, waar nu de hoger gelegen akkers zijn. Een restant van een oud eikenbos lag aan de zuidkant, het Langeloërholt (of Achter het Hout). Aan de oostkant was een heidegebied en de huidige Oosterweg was vroeger de schapendrift. Aan de zuidkant lag een groter uitgestrekt heideveld. Door overbeweiding ging dit later stuiven en zo ontstonden zandduinen. Vandaar de naam Langeloërduinen.

In het begin van de 20e eeuw werd om de verstuiving van de akkers tegen te gaan overgegaan tot de massale aanplant van bos in dit gebied tussen Norg en Langelo. Onder andere zijn er Amerikaanse vogelkersen te vinden. Tegenwoordig is dit een geliefd gebied om te wandelen en staan er honderden zomerhuisjes, hetgeen Norg (waar ze qua postcode onder vallen) tot een van de grotere toeristische plaatsen van Drenthe maakt.

Langelo zelf ontwikkelde zich aan twee oude beplante brinken: de Westerbrink aan de zuidwest kant en de Schoolbrink in het noorden. Tot een jaar of tien geleden stond hier nog een klein schooltje; na sluiting is dit deels in gebruik als dorpshuis. Het dorp is altijd vrij klein gebleven, met later wat nieuwere boerderijen langs de Hoofdweg. Nieuwbouw vond bescheiden plaats aan de randen van het dorp, achter houtwallen, waardoor het zeer goed ingepast is in het landschap.

- Stukjes uit de geschiedenis van Langelo door Ab Hummel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Langelo heeft 2 rijksmonumenten.

- Het dorp is landelijk bekend vanwege de hier gelegen gasopslag Langelo van de NAM, een van de drie gasopslag-complexen in ons land. Een van de onderdelen van deze installatie zijn de zogeheten fornuizen. Een fornuis is een omvangrijke installatie en is een van de stappen om het pas gewonnen aardgas te behandelen. Het gewonnen aardgas bevat onder meer kleine hoeveelheden watercondensaat en dat moet eruit voordat het gas gebruikt kan worden, en door Gasunie naar huishoudens en bedrijven kan worden getransporteerd. In silo’s gevuld met sillicagel wordt het condensaat uit het aardgas gefilterd. Deze “sillicasilo’s” worden vervolgens gedroogd met warm aardgas, afkomstig uit het fornuis.

- Langs de Hoofdweg staan nog diverse authentieke boerderijen.

- Het dorp heeft twee brinken.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Landelijk lopen in Langelo (10 km). Deze wandelroute voert je door het dorp en door bos met stuifduinen, door open boerenland en door een stuk gevarieerd bos met talloze kronkelende paden.

- Vanuit de Werkschuur van Staatsbosbeheer worden geregeld excursies georganiseerd door de natuur in de omgeving, waaronder het Noordscheveld tussen Norg, Donderen en Peest. Voor informatie: Staatsbosbeheer, Eenheid Langelo, Oosterweg 4. Tel. 0592-613281, mobiel 06-51419175.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Langelo van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Langelo op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Langelo.

- Dorpshuis: - De eigenaren van Café Bralts zijn medio 2017 na 29 jaar met hun zaak gestopt. Het café is echter de thuisbasis van 11 lokale verenigingen die er hun activiteiten uitoefenen, zoals biljarten, kaarten en toneelspelen. Het pand fungeert in de praktijk dus al als dorpshuis. Het dorp zou daarom het pand graag in eigen beheer krijgen om er haar activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Dorpsbelangen Langelo krijgt subsidie voor de financiering van een deel van het pand. Voor het overige deel moet zij een hypotheek nemen. Aan de oude school, die tot medio 2017 mede fungeerde als dorpshuis, maar daar qua inrichting minder geschikt voor was, was veel achterstallig onderhoud. Dat pand wordt overgedragen aan de gemeente. (bron en zie ook de videoreportage op RTV Drenthe, 8-12-2016)

De informatie over deze kern is samengesteld door en © geograaf mr. drs. Robert H.C. Kemkers te Nietap.

Reactie toevoegen