Kranendijk

Plaats
Buurtschap
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

Kranendijk

Terug naar boven

Status

- Kranendijk is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Goeree-Overflakkee. T/m 1965 gemeente Den Bommel, in 1966 over naar gemeente Oostflakkee, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- De buurtschap Kranendijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Bommel.

- De buurtschap Kranendijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Kranendijk, 1856 Kruinendijk.

Naamsverklaring
Het eerste deel kranen 'kraanvogels', dan wel kranen 'hijsinstallaties'. De nederzetting staat al ingetekend op de Hattinga kaart van 1753.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kranendijk ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Schoolweg (het gedeelte van deze weg Z van de Oudelandsedijk (de N59)) en Boutweg (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de Schoolweg). De buurtschap ligt WZW van het dorp Achthuizen, OZO van het dorp Oude-Tonge, ZW van het dorp Den Bommel, Z van het dorp Stad aan 't Haringvliet, W van het dorp Ooltgensplaat, N van het water Volkerak en O van de Grevelingendam (N59/N257).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Kranendijk 11 huizen met 120 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 35 nwoners.

Reactie toevoegen