Den Bommel

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

den bommel groeten uit [640x480].jpg

Den Bommel Groeten uit

Den Bommel Groeten uit

ZH gemeente Den Bommel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Den Bommel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Den Bommel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Den Bommel

Terug naar boven

Status

- Den Bommel is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Oostflakkee, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Wapen van de voormalige gemeente Den Bommel.

- Onder het dorp Den Bommel vallen ook de buurtschappen Kranendijk en Zuidzijde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Den Bommel ligt in het NO van de gemeente Goeree-Overflakkee en aan het water het Haringvliet en ligt verder ZO van het dorp Stad aan 't Haringvliet, Z van het eiland Tiengemeten, ZW van het dorp Zuid-Beijerland, NW van het dorp Ooltgensplaat, N van het dorp Achthuizen, NO van het dorp Oude-Tonge en O van het dorp Nieuwe Tonge. Door het Z van het dorpsgebied loopt de N59 en in het O maakt het Knooppunt Hellegatsplein er deels deel van uit.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Den Bommel 127 huizen met 1.306 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 58/620 (= huizen/inwoners), de buurtschappen Zuidzijde 28/314, Kranendijk 11/120, Den Molendijk 13/130 en De Tille 6/55 en de polders De Grootenblok 5/29, De Nieuwenblok 3/20 en De Krammer of Aan de Krammerpoldersluis 3/18. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 680 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Bommel heeft 5 rijksmonumenten.

- Molen De Bommelaer.

- Gevelstenen in Den Bommel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjecomité Den Bommel organiseert natuurlijk de festiviteiten rond Koningsdag, en verder het jaarlijkse Schuurfeest op een zaterdag in mei, en in september een dagje uit voor de ouderen in het dorp.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Den Bommel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Den Bommel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Den Bommel / Zuidzijde.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Bommelstee is in 2010 geheel gerenoveerd en biedt naast een gezellige bar en biljart, accommodaties voor bijeenkomsten 300 mensen. Naast verhuur van de locatie organiseert Stichting Bommelstee door het jaar heen diverse activiteiten; zo is er het jaarlijkse Darttoernooi, waar bekende darters uit binnen- en buitenland aan deelnemen. En er zijn het hele jaar door toneel- en muziekavonden met een verschillend karakter. Hou de agenda in de gaten en boek je kaarten tijdig. De Bommelstee is ook een officiële trouwlocatie. Je kunt zelf meehelpen de inrichting het gewenste karakter te geven, geheel passend bij de gelegenheid. Dat is tevens het grote belang van Bommelstee voor de woongemeenschap Den Bommel, want voor elk evenement kunnen bewoners zelf meedenken over aankledig en verzorging.

- Onderwijs: - Basisschool Ollie B. Bommel. - Jenaplan Basisschool 't Kompas.

- Sport: - v.v. Den Bommel (voetbal) is opgericht in n1947.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Den Bommel alg. (met foto's van de grafzerken) en - idem NH.

Reactie toevoegen