Katendrecht

Voormalige gemeente
Rotterdam
Zuid-Holland

ZH gemeente Katendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Katendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Katendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Katendrecht

Terug naar boven

Status

- Katendrecht is een voormalig dorp en gemeente, thans wijk in de provincie Zuid-Holland, in de gemeente en stad Rotterdam (en daarbinnen vallend onder deelgemeente Feijenoord). Het was een zelfstandige gemeente t/m 1811. In 1812 overgegaan naar gemeente Charlois. Per 1-4-1817 weer afgesplitst tot zelfstandige gemeente, in 1874 weer over naar gemeente Charlois, die op haar beurt per 28-2-1895 is opgegaan in de gemeente Rotterdam. De reden was dat Rotterdam ruimte nodig had om haar havens uit te breiden. In het jaar van annexatie is Rotterdam reeds begonnen met de aanleg van de Rijnhaven en Maashaven, waardoor Katendrecht een schiereiland werd; het huidige eiland is nog slechts in het oosten aan het vasteland verbonden.

- Wapen van de voormalige gemeente Katendrecht.

Terug naar boven

Naam

Bijnamen
Verwijzend naar het roemruchte verleden van Katendrecht stond het ook wel bekend onder de benamingen Zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. De huidige volksmond-naam is De Kaap, referend aan de huidige gedaante van Katendrecht als schiereiland.

Oudere vermeldingen
1199 kopie 18e eeuw Catendreth, 1242 kopie 1400 Cathendrecht.

Naamsverklaring
Gevormd uit drecht 'veer, bevaarbaar water' en een onduidelijk eerste deel, misschien katen 'kleine boerderijen' of een persoonsnaam Kate.(1)

Terug naar boven

Ligging

Katendrecht ligt in Rotterdam-Zuid en grenst in het N aan de Rijnhaven en de Kop van Zuid, in het W aan de Maastunnel, in het Z aan de Maashaven en de Tarwewijk en in het O aan de Hillelaan en de Afrikaanderwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Katendrecht, die alleen het gelijknamige dorp omvat, 64 huizen met 688 inwoners. Tegenwoordig heeft Katendrecht ca. 2.000 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij de in 2009 opgerichte Stichting Historisch Katendrecht. Op haar site vind je al heel veel informatie over het oude en recente verleden van de wijk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2012 verbindt de Rijnhavenbrug (alleen voor fietsers en voetgangers) Katendrecht met de N hiervan gelegen Wilhelminapier, waardoor Katendrecht een kortere verbinding heeft gekregen met het centrum van Rotterdam.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het initiatief Veerpont Zuid van inwoners voor een pontje tussen Charlois en Katendrecht, kreeg in 2013 al steun van de Rotterdamse raad. Sinds september 2017 is het operationeel. Veerpont Zuid vaart alleen doordeweeks en op vaste tijden. Van maandag t/m vrijdag is het van 7.00 tot 10.00 uur ‘s ochtends en ‘s middags van 15.30 tot 18.30 uur mogelijk om heen en weer te varen tussen Charlois en Katendrecht. De initiatiefnemers zouden ook graag in het weekend gaan varen, maar daar is extra financiering voor nodig, die er vooralsnog niet is.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Katendrecht (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Katendrecht.

- Nieuws: - Oudere nummers van maandblad Wijkkrant De Kaap zijn via de link ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Katendrechtse Bewoners Organisatie De Kaap.

Reactie toevoegen