Charlois

Voormalige gemeente
Rotterdam
Zuid-Holland

charlois_bord_welkom.jpg

De gemeente Rotterdam heet je met een fraai paneel met foto welkom in stadsdeel Charlois.

De gemeente Rotterdam heet je met een fraai paneel met foto welkom in stadsdeel Charlois.

ZH gemeente Charlois in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Charlois in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Charlois in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Charlois

Terug naar boven

Overnachten

- Stayokay Rotterdam (de voormalige jeugdherbergen) is geopend in 2009, gevestigd in de bijzondere Kubuswoningen van architect Piet Blom.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Charlois.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Charlois.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Charlois.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Charlois (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Charlois is een voormalige gemeente, thans stadsdeel en bestuurlijk gezien een 'gebiedscommissie' (voor 2014: 'deelgemeente') in de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam. Het was een zelfstandige gemeente t/m 28-2-1895.

- In 1812 is Katendrecht toegevoegd aan de gemeente Charlois. Per 1-4-1817 is Katendrecht weer afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, en in 1874 is deze wederom opgegaan in de gemeente Charlois.

- Wapen van de voormalige gemeente Charlois.

- Charlois omvat de wijken Oud-Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Tuindorp Heijplaat, Wielewaal, Pendrecht, Zuidwijk.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Saarloos (met de klemtoon op de eerste lettergreep).

Oudere vermeldingen
Chaarloois, Zairloos, Charolois, Carlo (alle volgens Van der Aa), 1639 Chaerlois.

Naamsverklaring
Vernoemd naar Charolais (= Charlois), streek in Bourgondië, hier gebruikt als benaming voor het westelijk deel van de Riederwaard. In 1456 kwam dit gebied in het bezit van de hertog van Bourgondië, die er zijn zoon Karel de Stoute, graaf van Charolais, mee beleende.(1) “Karel de Stoute, Graaf van Holland, die nog bij het leven zijns vaders, toen hij den titel van Graaf van Charolois voerde, hier eenen polder deed bedijken, en dien naar zijn graafschap noemde, terwijl hij dezen, met de daarneven en door hem insgelijks bezeten wordende polders, onder den naam van Charolois, tot eene heerlijkheid maakte, welke naam sedert tot Charlois zal verbasterd zijn.”(2)

Familienaam Scharloo
Mogelijk hebben de voorouders van families met de achternaam Scharloo een relatie met dit gebied. Bij diverse soldaten uit Rotterdam in Franse dienst (1811-1815) staat als herkomst de plaatsnaam 'Schaarloos' of 'Scharloo' aangetekend. Het ligt voor de hand dat zij uit Charlois afkomstig waren en de naam daar fonetisch is genoteerd. Wellicht is dat in of na die tijd ook een familienaam geworden. En bij de wijk met de huidige naam Scharloo in Willemstad (Curaçao) wordt verondersteld dat die zijn naam dankt aan de eerste bewoner die daar een groot huis bouwde: de familie Charlois. Wellicht meegekomen met de Westindische Compagnie vanuit Rotterdam? Zie ook bij Scharlo en de reacties daaronder.

Terug naar boven

Ligging

Charlois ligt Z van het centrum van Rotterdam, op het Eiland van IJsselmonde. Het gebied van Charlois strekt zich uit tot de A15 in het zuiden, de Eemshaven in het westen, de Nieuwe Maas en de Maashaven in het noorden. In het oosten vormen de Dordtselaan, Strevelsweg en Vaanweg de grens met het bestuurscommissiegebied Feijenoord. De Vaanweg/A29 is de grens met IJsselmonde.

In Charlois liggen de metrostations Slinge, Zuidplein en Maashaven, het eindpunt van tramlijn 2 (Kromme Zandweg) en over de Slinge gaat tramlijn 25 naar de Barendrechtse Vinex-wijk Carnisselande. In het oosten liggen het winkelcentrum Zuidplein en de evenementenhal Rotterdam Ahoy.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Charlois 321 huizen met 2.806 inwoners, verdeeld in dorp Charlois 115/1.040 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Zuidhoek of Schulpweg 60/512, Smitshoek 28/238, Oosthoek of Straatweg 37/337, Vildersteeg en Hillesluis samen 45/384, Sluisje en Heide samen 29/233 en Veldhuizen 7/62.

- Tegenwoordig heeft Charlois ca. 30.000 huizen met ca. 64.000 inwoners op een oppervlakte van 10 km2.

Terug naar boven

Geschiedenis

De grond van de Riederwaard is aanvankelijk eigendom van Jacob van Gaesbeek, o.a. leenheer van Holland, die het vererft en in 1456 opgedragen heeft aan Philips van Bourgondië, die het op zijn beurt in 1458 schenkt aan zijn zoon Karel de Stoute, Hertog van het graafschap Charolais, gelegen in Bourgogne (Frankrijk). Karel de Stoute heeft het betreffende westelijk gedeelte van de Riederwaard geschonken aan 3 vrienden, edelmannen, onder de last dat zij voor bedijking moeten zorgdragen en een kerk moeten stichten, gewijd aan St. Clemens. De edellieden hebben hier echter 'geen lust in deze last' en verkopen de grond 4 dagen later door aan 4 aannemers, later grondheren genoemd, onder de eis van bedijken van de grond en dat het eenmaal bedijkte land de naam Charolois zou ontvangen, kennelijk als eerbetoon aan Karel de Stoute. Op 14 april 1462 keurt Karel de Stoute deze overdracht goed. Deze akte wordt wel de stichtingsakte van Charlois genoemd.

De allereerste kerk moet vrijwel zeker vóór 1467 klaar zijn geweest. In dat jaar was Charlois namelijk al ingedeeld bij het decanaat Schieland, en dat hield in dat er op Charlois toen al een pastoor was. Volgens sommige geschiedschrijvers is de kerk in 1512 waarschijnlijk door een grotere vervangen. “De kerk is bij hare stichting aan den H. Clemens toegewijd. Toen men haar, in het jaar 1512, zoude inwijden, had er een droevig ongeluk plaats. In het jaar 1511 begon het den 11 november sterk te vriezen, zoodat men al spoedig te paard over de Maas reed; dit hield tot in het laatst van februarij 1512 aan, in welke maand de inwijding der kerk zoude plaats hebben. Ten gevolge van eenen opgekomen storm uit het Noordwesten deed de Regering van Rotterdam afkondigen, dat niemand zich bij dien hoogen vloed op de Maas moest wagen. De Priesters sloegen deze waarschuwing in den wind en begaven zich in processie op het ijs; doch toen eene schaar van wel 8.000 menschen zich te midden op de rivier bevond, scheurde het ijs en een groot aantal kwam in den stroom om.”(3)

Rond 1800 begint de kerk te klein en te bouwvallig te worden. Na lang wikken en wegen komt de huidige 'nieuwe Oude Kerk' in 1868 gereed. Zie verder geschiedenis Oude Kerk Charlois.

Rond 1840 vond men op Charlois zijn bestaan in de appelpluk, de vlasteelt, de aardappelbouw, de riet- en de houthandel. Ook was er “eene welige landouw van koren en weiland, met aangename wandelwegen”.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Charlois, kun je terecht bij Stichting Historisch Charlois.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De huidige Oude Kerk (Charloisse Kerksingel 35) komt in 1868 gereed. Bijzonder is dat deze over de 'oude Oude Kerk' is heen gebouwd (waarna die is afgebroken). Voordeel daarvan was dat de diensten nog lange tijd in de oude kerk konden doorgaan, terwijl ondertussen de nieuwe kerk op hetzelfde grondgebied werd gebouwd. Door het teruglopende kerkbezoek is de kerk vandaag de dag juist weer te groot. Daarom werd naar een gedeeltelijke herbestemming gezocht. In het kader van de Rotterdamse Groeibriljanten, waarbij de gemeente Rotterdam meer culturele ontmoetingsplekken in de stad wil realiseren, is de kerk in 2006 verbouwd. De kerkbanken zijn verwijderd en er is een geheel nieuw liturgisch centrum gerealiseerd. De kansel is verplaatst naar de originele plaats, langs de gevel en is verplaatsbaar. De kerk is buiten de kerkdiensten nu ook geschikt voor onder andere concerten, recepties en andere feestelijke gebeurtenissen. - Site Oude Kerk Charlois.

- Molen De Zandweg uit 1723 (Kromme Zandweg 99).

Terug naar boven

Links

- Pagina met actualiteiten uit Charlois op de site van de gemeente Rotterdam.

Reactie toevoegen