Hengstheuvel

Plaats
Buurtschap
Maashorst
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Hengstheuvel

Terug naar boven

Status

- Hengstheuvel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Maashorst. T/m 2021 gemeente Uden.

- De buurtschap Hengstheuvel valt, ook voor de postadressen, onder de stad Uden.

- De buurtschap Hengstheuvel heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hengstheuvel ligt rond de wegen Hengstheuvelweg, Hooistraat, Voortweg (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de weg Udenoord), Erphoevenweg, Annaboulevard, Josephboulevard, Lagerbosweg, Slabroekweg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Doelenweg), Handwijzerstraat, Looweg, Nistelrodeseweg (de twee hiervoor genoemde wegen de gedeelten O van de A50), Doelenweg en Kantonweg. De buurtschap ligt direct N van de stad Uden, NO van het dorp Vorstenbosch, ZO van het dorp Nistelrode, O van het dorp Loosbroek, ZW van het dorp Zeeland en ZZW van het dorp Schaijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hengstheuvel omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Hengstheuvel is de oudste nederzetting in De Maashorst; het ontstaan dateert van ca. 700 n. Chr. (bron: Team De Maashorst)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "De jaarlijkse Rommelmért van buurtschap Hengstheuvel in Uden (op een zondag in september) is al sinds vele jaren een begrip in Noordoost-Brabant. In de deels overdekte markthal staat alles gesorteerd, en zullen de buurtgenoten je helpen om een keus te maken uit vele leuke snuisterijen die we te bieden hebben. De Hengstheuvelse Rommelmért staat garant voor een ruim aanbod in allerlei tweedehands spullen. Van plafonnière tot boekenkast, van fietszadel tot antieke vaas. Zoek je een tweedehands fiets? Wil je je bierglazenverzameling compleet maken? Op deze rommelmarkt tref je de meest uiteenlopende tweedehands spullen aan. We hebben alleen gebruikte spullen met een prachtig verhaal. Geen verhuur van kramen. Tevens is er een terras, waar je uiteraard kunt genieten van een hapje en een drankje. Dus ben erbij want er is weer gesnuffel en gekeuvel op de Rommelmért van buurtschap Hengstheuvel. Koopjesjagers en andere geïnteresseerden zijn welkom van 10.00-15.00 uur. Voor nadere informatie en het aanbieden van spullen kun je terecht op tel. 0413-282805."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "In 2016 is in de buurtschap een rustplek voor fietsers en wandelaars gerealiseerd. De rustplek ligt bij Voortweg 10, bij Natuurtuin Hengstheuvel. De rustplek is gerealiseerd met een voucher voor burgerinitiatieven van Groene Loper Maashorst. De Natuurtuin ligt aan 2 wandelroutes, te weten de route Hengstheuvel-Hultje van ‘Wandelen over boerenland’ (van de Maashorstboeren) en Het Bernhovenpad. Rond het middaguur wandelen hier vaak medewerkers van ziekenhuis Bernhoven. De Natuurtuin is de voortuin van Hans en Ina Roelofs, een tuin van ca. 400 m2, waarin verschillende natuurelementen zijn uitgewerkt. Streven is om hier kalkminnende soorten tot ontwikkeling te laten komen. De rustplek is gesitueerd aan de wegzijde, waar de berm overgaat in de Natuurtuin. Het doel van de rustplek spreekt voor zich: passanten die er behoefte aan hebben kunnen even gaan zitten en genieten. De bankjes en de poort zijn gemaakt door cliënten van de Pompestichting uit buurdorp Zeeland. Via een klein infopaneel worden voorbijgangers uitgenodigd een korte wandeling door de voortuin te maken en kennis te maken met natuurelementen zoals het insectenhotel, de wilgentunnel en de houtiglo. Namens de familie Roelofs zeggen wij: kom gerust even rusten bij de Natuurtuin!" (bron: Team De Maashorst)

- "Wandelroute Hengstheuvel en Hultje voert je over de voormalige 'woeste gronden' boven Uden. Eeuwenlang was het hier een schraal heidegebied met diverse vennen, enkele heuveltjes en drassige wijstgronden: hooggelegen land dat erg nat is doordat er grondwater uit de bodem kwelt. Daarnaast lag de oude buurtschap Hengstheuvel met de bijbehorende akkers. Vanaf 1900 is dit ongerepte, vrijwel boomloze landschap ingrijpend veranderd door de ontginningen die hier in het kader van de werkverschaffing zijn uitgevoerd. Daarbij is op de droge heidegrond veel naaldbos aangeplant. Terwijl de natte delen na betere ontwatering en bemesting in gebruik genomen werden als landbouwgrond. Bij het lopen van deze route langs weilanden, akkers en bosranden kun je ervaren dat de ontginningen een fraai landschap hebben opgeleverd. Ook diverse wilde dieren kunnen de combinatie van bos en boerenland wel waarderen. Zoals de das, die meerdere burchten in deze buurt heeft.

De wandelroute Hengstheuvel en Hultje wordt je aangeboden door de Maashorstboeren, een agrarische natuurvereniging van boeren en burgers die in of om Natuurpark de Maashorst wonen en werken. Samen met de andere organisaties die hier terreinen bezitten beogen wij de verscheidenheid van bos, heide en landbouwgronden als een groot geheel te beheren. Zo krijgen de vele planten en dieren die zich in de Maashorst gevestigd hebben de beste kansen om te overleven. En voor de recreanten komen er steeds meer mogelijkheden om van de rust, de ruimte en de landschappelijke schoonheid van dit uitgestrekte gebied te genieten. De rondwandelingen over het boerenland vormen daarbij een unieke aanvulling op de bestaande routes. Je komt er op bijzondere plekken, die onbereikbaar zijn via de normale wegen. Ook ben je in de gelegenheid om kennis te maken met boerenbedrijven die vaak al generaties lang in de Maashorst zijn gevestigd en ‘hun’ landschap mede vorm hebben gegeven. Je bent van harte welkom."

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Hengstheuvel is opgericht in 1993.

Reactie toevoegen