Heisewal

Plaats
Buurtschap
Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Heisewal

Terug naar boven

Status

- Heisewal is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. T/m 1968 gemeente Dinther. In 1969 over naar gemeente Heeswijk-Dinther, in 1994 over naar gemeente Bernheze.

- De buurtschap Heisewal valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Heeswijk-Dinther, deels onder het dorp Loosbroek.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In atlassen staat als plaatsnaam bij deze buurtschap nog de verouderde spelling Heische Wal. De straatnaam ter plekke luidt echter Heisewal. Omdat er geen sprake is van plaatsnaamborden en daarmee de spelling van de plaatsnaam dus niet formeel is vastgesteld, stellen wij voor om ook voor de plaatsnaam de moderne spelling, die van de straatnaam dus, aan te houden. Dat is wel zo eenduidig.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heisewal ligt rond de gelijknamige weg (die onder Dinther valt) en rond de N daarvan gelegen Heideweg (die onder Loosbroek valt), NO van Dinther, tussen de buurtschappen Hommelse Hoeven en Dintherse Hoek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Heisewal omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij Dobbelshoeve in buurtschap Heisewal biedt voor een klein gezelschap van mensen met een beperking passend werk onder professionele begeleiding. Op de zorgboerderij is er veel ruimte voor individuele behoefte, ontwikkeling en socialisatie van mensen met een beperking of mensen die in een isolement dreigen te raken. Belangrijk daarvoor is dat de sfeer op de boerderij positief en gemoedelijk is. De deelnemers die er werken zijn op een zinvolle manier bezig met het - in eigen tempo - verrichten van diverse werkzaamheden. Tijdens het werken bieden wij hen de begeleiding die zij behoeven door de nodige rust en structuur aan te brengen. Wij vinden het belangrijk dat de te verrichten werkzaamheden door de deelnemers als motiverend worden ervaren en voor de nodige ontspanning zorgen. Daarvoor is ook een belangrijke rol weggelegd voor de dieren op de boerderij. Dieren stellen geen eisen of vragen, maar accepteren je zoals je bent en zijn dankbaar voor de verzorging die je ze geeft.

De zorgboerderij biedt een groot aanbod aan agrarische activiteiten: rundveehouderij, kleinschalige dierverzorging, plantenstekjes sorteren, grootgroen onderhoud, groenteteelt, creatieve activiteiten. We hebben een goede combinatie van bedrijfsmatige en kleinschalige werkzaamheden. Afgestemd op de behoeftes van de deelnemer, maken we een dagindeling waarin ontspanning en inspanning goed in balans zijn. De dagbesteding wordt afgestemd op de hulpvraag, interesses, beperkingen en mogelijkheden van de deelnemers. Zo is het mogelijk om lekker buiten te werken om lichamelijk werk te verzetten, parkdieren te verzorgen, groenten te telen en zijn er de nodige activiteiten aan tuin- en landschapsbeheer. Maar is er ook een groot scala aan binnenactiviteiten, zoals groenten plukken in de kas, sorteren, snijden en bereiden. Verder is er een werkruimte waar de cliënten boomstekjes sorteren, vogelhokjes kunnen maken, knaagdiertjes verzorgen of gezelschapsactiviteiten ondernemen."

Reactie toevoegen