Heelweg

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

Heelweg

Terug naar boven

Status

- Heelweg is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch.

- Het dorp is in de praktijk onderscheiden in de kernen Heelweg-Oost en Heelweg-West, met ieder hun eigen blauwe plaatsnaamborden (komborden).

- Je woont niet 'in' maar 'op de Heelweg'.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heelweg ligt ZO van de dorpen Halle en Zelhem, Z van het dorp Mariënvelde, ZW van het dorp Zieuwent, WZW van het dorp Harreveld en de stad Lichtenvoorde, WNW van de stad Bredevoort, NW van het dorp Aalten, N van de dorpen Varsseveld en Sinderen, NO van de dorpen Westendorp, Gaanderen, Etten en de stad Terborg en O van de stad Doetinchem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Heelweg 105 huizen met 720 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heelweg heeft 5 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Vereniging School- en Volksfeest Heelweg en Omstreken organiseert jaarlijks 2 evenementen: Koningsdag en gedurende 4 dagen in juni het School- en Volksfeest.

- De Oktoberfeesten vinden plaats gedurende een weekend in oktober.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Heelweg.

- Belangenvereniging: - Heelwegs Belang.

- Dorpshuis: - Het Buurtschapshuus (zie onder het menu Buurtschapshuus ook de andere pagina's die hierover gaan) is het bruisende dorpshart van Heelweg. Sinds 2017 is het Buurtschapshuus verzelfstandigd. De gemeente heeft het overgedragen aan een lokale stichting, en heeft samen met diverse fondsen het grootste deel van de middelen verstrekt om het pand zodanig te verbouwen dat het voor de komende jaren weer aan alle eisen des tijds voldoet, en geschikt is als multifunctioneel centrum voor het dorp. De inwoners hebben ook zelf nog een deel van de middelen bijeen moeten brengen.

- Onderwijs: - Het schoolgebouw van IKC Meeander locatie Heelweg is een sfeervol oud gebouw dat in goede staat verkeert. Rondom het gebouw is er veel rust en ruimte. Doordat deze vestiging klein is, kent iedereen elkaar. Kinderen van deze school kunnen met de Zonnekinderen-bus naar Varsseveld worden vervoerd, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de diensten van Zonnekinderen voor en na schooltijd. Zo kunnen de kinderen uit Heelweg ook profiteren van het theater, kookcafé en de avonturentuin in Varsseveld.

OBS Prinses Irene is in 1994 gefuseerd met De Essenkamp te Varsseveld, waarbij het niet mogelijk bleek de Ireneschool als nevenvestiging te handhaven. De leerlingen uit Heelweg gaan sindsdien naar Varsseveld.

- Muziek: - Christelijk Gemengde Zangvereniging Gloria in Excelsis Deo is opgericht in 1919, met als doelstelling door middel van wekelijkse zang de onderlinge sociale contacten van de Heelwegse bevolking te bevorderen. Kennelijk slagen ze daar goed in, want volgens de site van de vereniging "heeft het koor sindsdien tot heden een belangrijk stempel gedrukt op zowel het sociale als het culturele leven op de Heelweg". - Gemengd Gezelligheidskoor Kiekan is 'iets' jonger. Dit koor is opgericht in 2002 en heeft ca. 40 leden. Het koor beschikt over een breed repertoire, bestaande uit Nederlands-, Duits- en Engelstalige liedjes en liedjes in het dialect. - Heelwegs Volkslied.

- Sport: - Voetbalvereniging HSV '72. - Schietvereniging Heelweg is opgericht in 1950. Ze kennen de volgende disciplines: 10 meter lucht uit vrije hand, 10 meter lucht opgelegd en 10 meter lucht pistool. Elke 2 jaar organiseren ze een schiettoernooi, in het 1e weekend van november in de oneven jaren. Dit is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de schietsport. Het is een gezellige bijeenkomst om met elkaar verschillende spellen met of zonder schieten te doen. Het evenement trekt ca. 200 deelnemers.

- Overige verenigingen: - Toneelgroep Heelweg heeft ca. 25 leden. Vaak worden er blijspelen op de planken gebracht, maar ook nu en dan een stuk met wat meer diepgang. Leden die niet in een bepaald stuk spelen worden zo veel mogelijk betrokken bij het bouwen van het decor, het zorgen voor licht en geluid, het schminken en de organisatie van de opvoeringen. Iedere twee jaar wordt er door de volwassenen een ‘midwinterspel’ ingestudeerd. Dit wordt in december opgevoerd. Op uitnodiging spelen ze ook op andere locaties. De toneelvereniging heeft ook een jeugdgroep.

Reactie toevoegen