Exloërveen

Plaats
Buurtschap
Borger-Odoorn
Drenthe

exloerveen_plaatsnaambord_kopie.jpg

Exloërveen is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

Exloërveen is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

Exloërveen

Terug naar boven

Status

- Exloërveen is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

- De buurtschap heeft een eigen postcode (9574) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- Onder de buurtschap Exloërveen valt voor de postadressen ook de buurtschap Boermastreek.

- De buurtschap Exloërveen ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving en naamsverklaring
Exloërveen ligt aan de rand van het veengebied met dezelfde naam. De buurtschap is dus genoemd naar de ligging aan het veengebied bij of van het dorp Exloo.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Exloërveen ligt W en ZW van 1e Exloërmond, W en NW van 2e Exloërmond, NO van Exloo, O van Ees, OZO van Borger en Buinen, ZO van Buinerveen en ZW van Nieuw-Buinen, rond de gelijknamige weg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap heeft ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners. Samen met de buurtschap Boermastreek (16 huizen met ca. 40 inwoners) is dat voor de formele (= postcode-)woonplaats Exloërveen in totaal dan ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Exloërveen is van oorsprong een randveenontginningsdorp uit de 17e eeuw, dat zich ontwikkelde tot het huidige wegdorp (waarbij je de term 'dorp' hier alleen in de geografische betekenis van 'nederzetting' moet zien; maatschappelijk gezien is de plaats een buurtschap).

Terug naar boven

Links

- Agrarisch: - "Varkensbedrijf Blom in Exloërveen houdt haar varkens volgens de Keten Duurzaam Vlees (KDV). Dit is een duurzaam initiatief waarbij extra aandacht is voor het welzijn van dier, mens en milieu. Onze varkensvleesproducten zijn afkomstig van varkens die volgens de criteria van KDV en bij ons in de weide van Boer Blom's Farm zijn gehouden. Weide. De varkens van Boer Blom’s Farm worden gehouden in een weide van 2.800 m2, waarbinnen ze onbeperkt kunnen eten, bewegen, rusten, scharrelen en wroeten. Ook beschikken zij over een ruime schuilstal met strobedekking en een modderpoel, zodat zij naar eigen behoefte hun huid kunnen verzorgen. Door het gedrag en de gezondheid van de varkens continu te blijven observeren, kan constant aan hun behoeften worden voldaan. Slacht en vlees. De varkens van Boer Blom’s Farm worden op een leeftijd van zeven maanden geslacht door Ruud Duursma te Exloo. Bewust is gekozen voor een lokale slager met een hoge werkstandaard, om transporttijden van de varkens te beperken en de kwaliteit van het vlees te kunnen garanderen.

Wie is Mark? Mark Blom (1989) is opgegroeid op de varkenshouderij van zijn ouders. Als klein hummeltje liep hij zich in z'n rode overall al met de bedrijfsvoering van zijn vader te bemoeien. Na het VWO is hij naar de agrarische hogeschool in Dronten gegaan en heeft hij de richting Agrotechniek gevolgd. Tijdens zijn studie heeft hij actief deelgenomen aan het bestuur van het schoolbedrijf CVDB en heeft hij meerdere stages gevolgd die zich richtten op de veehouderij. Mark werkte na zijn afstuderen met veel plezier bij een lokaal mechanisatiebedrijf. Ondanks zijn interesse in de landbouwmechanisatie, bleef de varkenshouderij toch haar aantrekkingskracht op Mark uitoefenen. Na veel denk-, reken- en praktisch werk, is daaruit in Exloërveen Boer Blom’s Farm ontstaan."

Reactie toevoegen