Ellertshaar

Plaats
Buurtschap
Borger-Odoorn
Drenthe

Ellertshaar

Terug naar boven

Status

- Ellertshaar is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

- De buurtschap Ellertshaar heeft een eigen postcode (9535) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee - als een van de weinige buurtschappen in ons land - een formele woonplaats. In de praktijk valt de buurtschap onder het dorp Westdorp.

- Buurtschap Ellertshaar ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
De Klonie.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ellertshaar ligt ZW van het dorp Borger, ZO van het dorp Schoonloo, N van het dorp De Kiel, rond de Ellertsweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat Ellertshaar slechts 1 huis met 8 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 30 inwoners, plus enkele vakantieaccommodaties.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Direct NW van de buurtschap ligt zwemplas / bosmeer Ellertshaar.

- N van buurtschap Ellertshaar is een enorme waterplas ontstaan door de zandafgravingsactiviteiten - sinds 1964 - van de firma Vos Zand en Grind. "Voor de toekomst van de bestaande zandput en voor uitbreidingsgebieden gebieden zijn mooie plannen gemaakt, veilig, en met veel ruimte voor mens en natuur. Omdat het niet alleen gaat om het directe nut van het zand, maar ook om hoe we het landschap achterlaten voor toekomstige generaties. We zijn ons dan ook terdege bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het ontgronden voor ons bedrijf met zich meebrengt. Met 15 collega's geven wij invulling aan deze ambitie. Om te voldoen aan de wensen en verwachtingen van alle belanghebbenden, waarborgen wij onze bedrijfscontinuïteit door innovatie, hoge kwaliteit, voortdurende verbetering en een goede langetermijnvisie. Er ontstaan natuurlijke oevers en de winlocatie verandert in een uniek geheel. Op deze manier ontwikkelt zich in Ellertshaar een bijzonder natuurgebied." Aldus de firma Vos Zand en Grind op haar site.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Ellertshaar, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Westdorp en Ellertshaar op Facebook.

Reactie toevoegen