Driewegen

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

driewegen smidsweg 1956 [640x480].jpg

Driewegen Smidsweg 1956

Driewegen Smidsweg 1956

ZL gemeente Driewegen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Driewegen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Driewegen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Driewegen

Terug naar boven

Status

- Driewegen is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- Wapen van de voormalige gemeente Driewegen.

- Onder het dorp Driewegen valt ook de buurtschap Coudorpe en een deel van buurtschap De Zak.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Driewegen ligt NO van het water de Westerschelde, N van de Westerscheldetunnel, NNW van het dorp Ellewoutsdijk, WNW van het dorp Oudelande, ZW van het dorp Ovezande, Z van het dorp Heinkenszand, ZO van het dorp 's-Heerenhoek en O van het dorp Borssele.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Driewegen 78 huizen met 472 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 73/443 (= huizen/inwoners) en buurtschap Coudorpe 5/29. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 230 huizen met ca. 560 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Waar Driewegen nu ligt stroomde vroeger de Zwake. Dit was in de middeleeuwen een machtige zeearm, hier en daar even breed als de Westerscbelde nu. De zee voerde zoveel materiaal aan dat de schorren langzaam maar zeker konden worden ingedijkt. Door een paar ingedijkte polders bij Ovezande werd een weg aangelegd naar het midden van de Koudorpse Polder, waar ook een weg uit Koudorp op uitkwam. Op het kruispunt van beide wegen kwam een derde weg, de Paulushoekse weg, en ontstond de buurtschap Driewegen. De nederzetting ontwikkelde zich pas in de 16e eeuw tot een dorp met een kapel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Driewegen heeft 4 rijksmonumenten.

- Driewegen heeft 1 gemeentelijk monument.

- De hervormde kerk (1678, gerestaureerd in 1911) is een rechthoekig zaalkerkje met een in de gevel ingebouwde toren.

- In de omgeving karakteristieke boerderijen, waaronder de Bushoeve en 't Hof van Tilburg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Driewegen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Durpsuus biedt ook onderdak aan sportvereniging DWO'15. Het dorpshuis is in 2016 grootschalig gerenoveerd. Om dit te vieren zijn alle inwoners van Driewegen op de foto gezet. Dit was een initiatief van de Dorpsraad. Het resultaat is ruim 200 portretfoto’s van bewoners; voor hun huis, binnen, bij hun dieren, op de tractor, bij school, alleen of met het hele gezin. Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde dorpshuis in november 2016 is hier een tentoonstelling van geweest. Na afloop van de tentoonstelling hebben alle inwoners hun foto cadeau gekregen.

- Onderwijs: - Op de dorpsschool van Driewegen, Basisschool 't Opstapje, is er rust en regelmaat dankzij 5 gelijke schooldagen. Je kind heeft een vast dagritme. Tussen de middag eet je kind kosteloos mee met de leerkracht in de klas. De schooldag duurt tot 14.00 uur. Lekker huiselijk is de BSO van Kibeo, gevestigd in een huis meteen aan het plein van 't Opstapje. Compleet met voordeur, achtertuin, keuken en een bovenverdieping. Voorschools kan je kind al vanaf 7.00 uur terecht. Naschools zijn er verschillende mogelijkheden. Je kind kan meteen na schooltijd naar de BSO of kan eerst naar een leuke leerzame workshop van Talent van de Toekomst en aansluitend naar de BSO. De BSO is standaard tot 18.00 uur geopend, maar kan eventueel verlengd worden tot 18.30 uur. De BSO is elke dag geopend.

Heb je een peuter van 2 of 3 jaar oud? Dan kan hij of zij naar de peuterspeelgroep van Kibeo. Hier spelen, leren en ontdekken ze. Soms alleen, maar vaak samen met vriendjes en vriendinnetjes die ze leren kennen. De peutergroep en basisschool in één gebouw maakt het makkelijk om gezamenlijk activiteiten te doen. En dat doen ze dan ook: er is een nauwe samenwerking. Dat is fijn voor de peuters. Want als ze vier zijn, blijven ze gewoon in hun vertrouwde omgeving dichtbij huis. De andere kinderen en leerkrachten kennen ze dan al. De peutergroep is op dinsdag en donderdag geopend en de openingstijden sluiten aan op die van de school. Wel zo handig!

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Driewegen alg..

Reactie toevoegen