Coudorpe

Plaats
Buurtschap
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

Coudorpe

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Coudorpe.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Coudorpe.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Coudorpe.

Terug naar boven

Status

- Coudorpe is een polder en voormalig dorp, thans buurtschap, in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, ZW van Driewegen, ZO van Borsele, rond de Coudorpseweg.

- De buurtschap Coudorpe valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Driewegen.

- De buurtschap wordt in de provincie-atlas van Topografische Dienst / ANWB (editie 2004) niet meer vermeld, in Google Maps staat zij nog wel aangegeven.

Terug naar boven

Geschiedenis

Coudorpe was een parochie, dorp en ambachtsheerlijkheid. ‘De parochie Coudorpe bestond waarschijnlijk reeds in 1267. De aan Sint Maarten gewijde kerk was een dochter van die van Ellewoutsdijk. Ze behoorde tot het dekanaat Walcheren en was een bezit van het kapittel van Sint Pieter in Utrecht. Na de Reformatie is Coudorpe/Driewegen gecombineerd met Ovezande. Het bleef echter een zekere zelfstandigheid behouden. Door herhaalde overstromingen van de Coudorpepolder en door de opkomst van Driewegen als woonkern, raakte Coudorpe op den duur geheel ontvolkt. Nadat Driewegen een eigen kerk kreeg, heeft men die van Coudorpe laten vervallen. In 1572 is wat er nog van stond afgebroken en gebruikt als zinksteen voor de zeewering.

In 1955 zijn tijdens de herkavelingen in het gebied van Coudorpe, de funderingen van de voormalige kerk en de oude begraafplaats teruggevonden en oudheidkundig onderzocht’ (ZL2). (zijn die funderingen ter plekke nog zichtbaar?, red.)

De vluchtberg (‘werf’) van Coudorpe, de Coudorpsche Berg, bestaat nog. De ‘berg’ dateert uit de 12e/13e eeuw. Gelegen nabij de driesprong van de nieuwe Coudorpseweg en de Trenteweg.

Reactie toevoegen