Diekendaal

Plaats
Buurtschap
Gennep
Noord-Limburg
Limburg

Diekendaal

Terug naar boven

Status

- Diekendaal is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Gennep. T/m 1972 gemeente Bergen.

- De buurtschap Diekendaal valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Heijen.

- De buurtschap Diekendaal heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Diekendaal ligt rond de gelijknamige weg en de wegen W en (vooral) O daarvan, met name de wegen Stuwweg, Elskamp, De Grens, Brem, Schaafsebosweg, Sleeweg en Erfsebosweg. N van de buurtschap ligt het dorp Heijen, Z de buurtschap Hengeland in de gemeente Bergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Diekendaal omvat ca. 150 huizen met ca. 375 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Reeds omstreeks 500 v.Chr. is sprake van bewoning op de Diekendaal. De plaatsnaam wordt 'pas' in 1682 voor het eerst op kaarten vermeld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Gerardamolen heeft een letterlijk en figuurlijk bewogen geschiedenis; de molen is in 1851 gebouwd voor de bemaling van het 4e en 5e Veendistrict in het Friese Aengwirden (tegenwoordig gemeente Heerenveen), in 1913 is de molen verplaatst naar het Gelderse Hierden bij Harderwijk en wordt daar de bovenbouw van een beltkorenmolen, en in 1950 wordt de molen in de buurtschap Diekendaal bij Heijen herbouwd. Van 2001 tot 2003 is de molen gerestaureerd..

Reactie toevoegen