De Zwarte Kat

Plaats
Buurtschap
Amstelveen
Amstelland
Noord-Holland

De Zwarte Kat

Terug naar boven

Status

- De Zwarte Kat is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Amstelveen. T/m 1963 gemeente Nieuwer-Amstel (de wijziging in 1964 betrof geen gemeentelijke herindeling maar alleen een naamswijziging van de gemeente Nieuwer-Amstel naar Amstelveen).

- Buurtschap De Zwarte Kat valt, ook voor de postadressen, onder de stad Amstelveen.

- Buurtschap De Zwarte Kat ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Aanvankelijk heeft de buurtschap Weteringbrug geheten. Er was een vaart die naar het westen voerde, de Simon Koolenvaart. De Amsteldijk ging daar met een brug overheen.

Naamsverklaring
In de buurtschap was een café gevestigd, dat in 1646 in handen kwam van Gerrit Willemsz. Kat en naar hem "De Kat" werd genoemd. Het café had een gevelsteen die een zwarte kat toonde waaronder stond: 'In de Kat'. Later werd de buurtschap naar die zwarte kat genoemd. In 1940 is het café gesloten.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Zwarte Kat ligt rond de weg Amsteldijk Zuid (het gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Nesserlaan en het noordelijkste kruispunt met de weg Ringdijk BP), de beide delen van de weg 'Ringdijk BP' N van huisnummer 9b, en het ZO gedeelte van de weg De Afslag. De buurtschap ligt aan de W oever van de rivier de Amstel, O van de stad Amstelveen, Z van de A9, ZW van het dorp Ouderkerk aan de Amstel en NO van het dorp Uithoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Zwarte Kat omvat ca. 25 huizen met ca. 55 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De geschiedenis van café De Zwarte Kat gaat in elk geval terug tot in de 17e eeuw. In 1646 verkoopt eigenaar Claes Hendriksz Brug zijn zaak aan Gerrit Willemsz Kat uit Kudelstaart. De herberg krijgt een gevelsteen met daarop een zwarte kat en de naam van de zaak: 'In de kat'. In dezelfde periode wordt de buurtschap, die voorheen Weteringbrug heette, vernoemd naar het café, dat inmiddels in handen was gekomen van stiefzoon Hendrik Kat. Deze had geen gelukkige hand van ondernemen en moest de zaak in 1689 wegens torenhoge schulden verkopen aan Hendrik van Leeuwen. Het café bleef zijn oude naam behouden tot de eigenaar in 1940 de deuren sloot. Na de oorlog maakt het café een doorstart, enkele huizen verderop aan de dijk.

In 2017 besluit eigenaar Jack van den Busken het café, dat hij ruim 40 jaar heeft gerund, te sluiten. Door de komst van een brasserie op de nabijgelegen golfbaan heeft hij de omzet de afgelopen jaren sterk zien teruglopen. Van de verkoop van zijn café, inclusief de toestemming van de gemeente om het café af te breken en op de locatie twee woningen te bouwen, beoogt Van den Busken zijn pensioen te kunnen betalen. Vanwege de rijke geschiedenis van het café betreurt de gemeente de plannen, maar zij beseft dat als de aanloop door een bepaald minimum zakt het een keer ophoudt. Op 19 november 2017 heeft het café voorgoed de deuren gesloten.

Reactie toevoegen