Bredevoort

Plaats
Stad
Aalten
Achterhoek
Gelderland

bredevoort bouwhuis-wever [640x480].jpg

Bredevoort bouwhuis-wever

Bredevoort bouwhuis-wever

Bredevoort

Terug naar boven

Status

- Bredevoort is een stad in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Brevoort.

Terug naar boven

Ligging

Bredevoort ligt NO van Aalten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bredevoort 106 huizen met 902 inwoners (dat is dus gemidddeld 9 mensen in 1 huis, ook voor die tijd meer dan gemiddeld). Tegenwoordig heeft de stad ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de heerlijkheid Bredevoort.

- Ook de Facebookpagina Historisch Bredevoort verzamelt en ontsluit cultuurhistorische informatie over het gehele gebied van de voormalige heerlijkheid (Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Winterswijk met de bijbehorende buurtschappen).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bredevoort heeft 80 gemeentelijke monumenten.

- De toren van de Sint Georgiuskerk uit 1876 is in 2013 gerestaureerd.

- De uit steenslakken opgebouwde Lourdesgrot uit 1912, in de tuin van de St. Bernardus, is een kopie van de beroemde grot in Lourdes. Bij de kerk in Bredevoort werd tot in de jaren zestig van de vorige eeuw elke tweede zondag na Pinksteren een processie gehouden. Dit mocht in die tijd niet op de openbare weg. De grot is in 2010 gerestaureerd.

- Molen De Prins van Oranje.

- Mariakapel Lourdesgrot.

- Gevelstenen in Bredevoort.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Avondvierdaagse (eind mei / begin juni).

- Volksfeest / Kermis (gedurende 4 dagen in juni).

- In de zomermaanden zijn er bij mooi weer op zondag van 12.00-14.00 uur op 't Zand in Bredevoort verschillende Zomerconcerten.

- Ronde van Bredevoort (wielrennen, op een zaterdag in juli, sinds 2017).

- Bredevoort Schittert (weekend in september) is 3 dagen licht, muziek, kunst, theater en romantiek.

- Sinterklaas.

- De Elfgeestentocht (sinds 2015) is een ijzingwekkende wandeling door het oude Bredevoort. Je wandelt terug naar een tijd vol gruwelijkheden. De tijd waarin heksen en geesten bezit namen van Bredevoort. Zorg dat je stevig in je schoenen staat want 'You'll never walk alone' krijgt een hele andere betekenis in deze laatste en duistere week van december! De tocht is een prettige aanslag op je concentratievermogen en belevingswereld. De tocht trekt ca. 700 deelnemers.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuin De Ossenkop (Schoolstraat 2a) is open op woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, vanaf na Pasen tot de herfstvakantie (bij slecht weer is de speeltuin gesloten). De entree voor leden is gratis. Niet-leden betalen €1,00 entree. Kinderen onder de 4 jaar mogen alleen onder begeleiding.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bredevoort (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Bredevoort.

- Nieuws: - Nieuws uit Bredevoort op Facebook.

- Dorpshuis: - Kulturhus Bredevoort.

- Onderwijs en kinderopvang: - Dalton Basisschool 't Bastion. - Kinderdagverblijf Spelendwijs.

- Jeugd: - Jeugdclub De Plek is er voor de jeugd van 12 t/m 15 jaar. - Boemerang organiseert jaarlijks een aantal gezellige avonden voor de kinderen van groep 4 t/m 8 uit Bredevoort.

- Muziek: - Drum en Muziekband Bredevoort (DeMB) is opgericht in 2015, als doorstart van de kort daarvoor opgeheven muziekvereniging Excelsior. DeMB omvat een blokfluitgroep, een slagwerkgroep en een muziekband. De doelstellingen van DeMB zijn: Mensen gelegenheid geven samen met anderen, muziek te beoefenen. Het bieden van een verenigingsklimaat waarin gezelligheid, sociale contacten en plezier in het muziek maken erg belangrijk zijn. Het behouden van het muzikale niveau en waar mogelijk het verbeteren hiervan, met een zoveel mogelijk eigen bezetting. Het bieden van voldoende uitdaging. De Drumband is op 5-11-2016 gepromoveerd, met een 1e prijs met hoogst aantal punten, van de 3e naar de 2e divisie. Nieuwe muzikanten zijn altijd welkom bij DeMB. Ze zijn vooral nog op zoek naar een keyboardspeler, basgitaarspeler, slaggitaarspeler en een slagwerker voor de Muziekband.

- Sport: - Tafeltennisvereniging Bredevoort. - Volleybalvereniging Brevolk. - Gymnastiekvereniging Prinses Margriet.

Reactie toevoegen