Bolberg (Gilze)

Plaats
Buurtschap
Gilze en Rijen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Bolberg (Gilze)

Terug naar boven

Status

- Bolberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Gilze en Rijen.

- De buurtschap Bolberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gilze.

- Niet te verwarren met de slechts enkele kilometers naar het westen gelegen buurtschap Bolberg die onder het dorp Bavel valt.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Samenstelling van berg ‘oprijzing in het terrein, heuvel’ en een element bol dat in plaatsnamen voorkomt in de betekenis ‘mul, droog’. Een betekenis ‘bolle vorm’ is echter niet uitgesloten. De meest recente verklaring ziet in bol een benaming voor onkruid, meer speciaal de zwarte nachtschade. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bolberg ligt rond de gelijknamige weg, direct Z van Gilze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bolberg 19 huizen met 140 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De 4 intensieve veehouders op de Bolberg zijn uitgekocht en zijn verhuisd naar verschillende locaties in de regio waar ze hun bedrijf wél kunnen uitbreiden. Al langere tijd was er de wens om de veehouderijen te verplaatsen. Aanleiding is het feit dat de boeren niet konden uitbreiden. Daarnaast zorgden de veehouderijen ook voor belemmeringen met betrekking tot woningbouw aan de zuidkant van Gilze. Op de Bolberg verrijst een chique woonwijk met in totaal 63 woningen op ruime kavels. De woningen zijn verdeeld over geschakelde woningen en enkele vrijstaande huizen. Medio 2010 is met de bouw begonnen.

Reactie toevoegen