Bolberg (Bavel)

Plaats
Buurtschap
Breda
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Bolberg (Bavel)

Terug naar boven

Status

- Bolberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Breda. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Breda.

- De buurtschap Bolberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bavel.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
De buurtschap werd in de 19e eeuw samen met het nabijgelegen Eikberg ook betiteld als ‘Bol- en Eikberg’.

Naamsverklaring
“Verklaard als samenstelling van berg ‘hoogte’ en bol ‘mul, dor’, of anders bol als benaming voor onkruid, met name nachtschade en korenbloem” (1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bolberg ligt 1 km O van Bavel, rond de Bolbergseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bolberg 7 huizen met 101 inwoners (dat is gemiddeld ruim 14 mensen in 1 huis, ook voor die tijd extreem veel, gemiddeld in die tijd was 6 tot 10 mensen in 1 huis). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Vlaamse schuur uit ca. 1800 van de fam. Oomens op Bolberg 12a is in 2009 gerestaureerd en herbestemd tot kantoorlocatie. Als gevolg van de beëindiging van het veehouderijbedrijf van Piet Oomen raakte de Vlaamse schuur van rond 1800 buiten gebruik en in slechte staat. Door transformatie naar een kantoor dat aan de eisen van deze tijd voldoet kon de schuur worden behouden. De herbestemming heeft plaatsgevonden op basis van particulier initiatief van de genoemde eigenaar. De opgave was hier het versterken van de kwaliteit en het karakter van het buitengebied op een locatie waar stadsuitbreiding staat gepland. En het, met behoud van het oorspronkelijk karakter, transformeren van een oude schuur naar een kantoorruimte die aan de eisen van deze tijd voldoet. Kennelijk is dat goed gelukt, want er is veel waardering van het publiek voor het project. Dit is onder meer gebleken uit de open dagen en de exposities na de oplevering. Er is sprake van een aansprekend en karakteristiek pand dat gezien wordt en dat het aanzicht van het dorp ten goede komt. De transformatie van de Vlaamse schuur is genomineerd geweest voor de NRP Gulden Feniks* 2011.
* De NRP Gulden Feniks is een jaarlijkse prijs voor de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Champignonkwekerij De Witte in buurtschap Bolberg is na voorafgaand overleg te bezoeken. Wouwerbeekseweg 3. Tel. 0161-432095.

Reactie toevoegen