Wolfhaag

Plaats
Buurtschap
Vaals
Heuvelland
Limburg

wolfhaag_collage.jpg

Wolfhaag, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Wolfhaag, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Wolfhaag.JPG

In Wolfhaag aangekomen

In Wolfhaag aangekomen

Wolfhaag (2).JPG

In het centrum van Wolfhaag

In het centrum van Wolfhaag

Wolfhaag (3).JPG

Ergens in Wolfhaag

Ergens in Wolfhaag

Wolfhaag (4).JPG

Het landschap tussen de  buurtschappen Raren en Wolfhaag

Het landschap tussen de buurtschappen Raren en Wolfhaag

Wolfhaag

Terug naar boven

Status

- Wolfhaag is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Vaals.

- De buurtschap Wolfhaag valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vaals.

- De buurtschap Wolfhaag heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Ejen Woofhaag.

Oudere vermeldingen
1665 Wolffhaegen.

Naamsverklaring
Betekent óf een nederzetting, omgeven door een heg / haag tegen wolven, óf nederzetting van een man met de naam Wolf (Wolfram, Wolfgang enz.). In het gebied rond Vaals zijn verschillende haag-namen te vinden, bijvoorbeeld Vaalserhag en Knopshag, in het Akense gebied Reutershag, Wolfshag (in Orsbach) en een hoeve ‘ejen Haan’ (= in de haag, Senserbachweg 218 Aken-Lemiers, nu ‘Stutenhof’).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wolfhaag ligt rond de gelijknamige weg (ZW van het dorp Vaals) en rond de Gemmenicherweg, Meelenbroekerweg en Schuttebergsweg, grenzend aan België, tegenover het Belgische Gemmenich in het Z, met grensovergang. Deze ligt op een hoogte van ca. 275 meter. Men zei dan ook weleens gekscherend dat op deze plek de hoogst geplaatste ambtenaar van Nederland woonde… De buurtschap ligt verder W van de stad Aken in Duitsland, NO van de plaats Plombières in België, ZO van het dorp Holset en ZZO van het dorp Lemiers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Wolfhaag 33 huizen met 190 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vermoedelijk tussen 1320 en 1340 kreeg de abdij (Aken)Burtscheid volgens de vroegstbekende vermelding van Wolfhaag van de gebroeders Nicolaus, Theodericus en Facinus ‘de Wolfhagen’ 30 denaren als cijns van hun huis en hof en 38 morgen grond. Heer Arnoldus de Gymenig had deze cijns op 9 januari 1320 samen met het Kerperbos aan de abdij geschonken.

Tot de Wolfhaager rotte behoorden vroeger ook de hoeve Weijer en de Volmolen aan de Weijerweg. De rotte heeft altijd tot de parochie St. Paulus Vaals behoord, uitgezonderd de periode van mei 1938 t/m april 1939. (© Heemkundekring Sankt-Tolbert Vaals)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lourdesgrot aan een zijtak van de Gemmenicherweg.

- Vakwerkhuizen op Wolfhagerheide (Schuttebergsweg).

- Aan de Schuttebergsweg ligt een oorlogsmonument voor de aan het eind van de Tweede Wereldoorlog omgekomen buurtgenoten. Het was in 1949 een initiatief van pater Michael Rademacher, wiens ouders aan de Schuttebergsweg woonden. Het initiatief is overgenomen door de jonkheden van Raren en Wolfhaag. Het monument staat op de plek waar de Amerikanen vanaf 14 september 1944 wekenlang pas op de plaats maakten, omdat de Duitsers aan de Schneeberg nog zwaar geschut hadden staan.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2013 is de zeldzame geelbuikvuurpad hier in het landschap teruggekeerd.

- De buurtschap is bij wielrenners populair en bekend van de Pas van Wolfhaag, die bijna net zo zwaar is als de in dit kader beruchte Keutenberg bij Valkenburg. Net naast Hotel Vaals start de beklimming naar de top van de Eschberg, die onderdeel is van de Amstel Gold Race. De straat heet de Schuttebergweg. Dit is een echte aanrader. Je hebt amper last van ander verkeer, het is hier namelijk erg rustig en het wegdek is perfect. Genieten met hoofdletters dus (en/of afzien met hoofdletters. Het is maar net hoe je het bekijkt...).

- In 2011 is bij Wolfhaag een project rond plattelandsontwikkeling in de gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem van start gegaan. Het doel van dit project is om natuur, landbouw, waterbeheer en recreatie nieuwe impulsen te geven. Verspreid gelegen natuurgebieden worden met elkaar verbonden tot een robuust en goed functionerend landschap, dat aantrekkelijk is voor plant, dier en mens. Het project biedt tevens interessante mogelijkheden tot kavelruil voor agrariërs.

- In 2013 is Maalschap Wolfhaag opgericht. De opzet hiervan is dat particulieren en instanties door de aankoop van certificaten mede-eigenaar worden van dit natuurgebied, en zo medeverantwoordelijk worden voor de instandhouding en ontwikkeling van het gebied.

Terug naar boven

Links

- Reportage over Wolfhaag in het Reformatorisch Dagblad (2012).

Reactie toevoegen