Witharen

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

witharen plaatsnaambord.jpg

De buurtschap Witharen heeft een heel kleine kern met een heel groot buitengebied

De buurtschap Witharen heeft een heel kleine kern met een heel groot buitengebied

Witharen

Terug naar boven

Status

- Witharen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen.

- De buurtschap Witharen heeft een eigen postcode (7738) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Witharen ligt NW van Ommen. De buurtschap heeft een kleine kern (bebouwde kom met blauwe plaatsnaamborden en 30 km-zone) rond de Balkerweg en Tolhuisweg, met daarnaast een groot buitengebied. De grenzen van de buurtschap zijn globaal: in het westen langs de weg De Stouwe tot in het oosten ongeveer langs de N48, in het noorden Z parallel aan de Koloniedijk tot in het zuiden Z langs de Witharenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Witharen omvat ca. 200 huizen met ca. 550 inwoners, waarvan ca. 70 inwoners in de kern.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De provinciale plannen om de N340 om te leggen door Witharen heeft de bewoners ertoe aangezet om in 2009 een Gebiedsvisie Witharen op te stellen. Witharen moet `op de kaart` komen bij allerlei plannen, zoals: bestemmingsplan, N340, waterbeheerplan en omgevingsvisie. Witharen wil oplossingen vinden voor planologische opgaven en de kansen benutten die er zijn om het gebied leefbaar te houden. Naast een toekomstvisie vindt u in de Gebiedsvisie ook een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van de buurtschap en haar grondgebied.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Witharen heeft 3 rijksmonumenten, o.a het voormalige Tolhuis uit 1856 - overigens werd er in Witharen al sinds 1809 tol geheven vanuit een ander pand - op Balkerweg nr. 60. Eigenaar Cees Zoon kon dankzij een gedeeltelijke subsidie van de kosten het pand in 2014 restaureren. Zoon wil het pand ook maatschappelijke functies voor de buurtschap geven. Zo heeft hij de historische moestuin al omgetoverd tot schooltuin voor de leerlingen van de tegenovergelegen basisschool. De hier tegenover gelegen boerderij op nr. 61 is even oud, maar heeft formeel geen monumentale status.

- Gebouw Irene (Balkerweg 56) is in 1951 gebouwd omdat de kerk in Ommen te klein werd om alle kerkgangers nog te kunnen herbergen. Voorheen van de Gereformeerde Kerken in Nederland, zijn er tegenwoordig op zondag diensten van PKN gemeenten Ommen. Op de andere dagen is het pand te huur.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje over de beeldentuin Witharen door John M. Pieper.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Witharen.

- Basisschool De Triangel.

- Zorgboerderij De Haarhoeve.

Reactie toevoegen