Wormerland

Gemeente
Wormerland
Zaanstreek
Noord-Holland

Wormerland plaatsnaambord HF [640x480].jpg

Wormerland is alleen een in 1991 ontstane gemeentenaam en geen plaatsnaam. Toch verlaat men hier volgens dit bord, ter hoogte van afrit 4 of 5 van de A7, de "plaats" Wormerland. O.i. zou hier Neck moeten staan, als dichtstbijzijnde dorp in deze gemeente.

Wormerland is alleen een in 1991 ontstane gemeentenaam en geen plaatsnaam. Toch verlaat men hier volgens dit bord, ter hoogte van afrit 4 of 5 van de A7, de "plaats" Wormerland. O.i. zou hier Neck moeten staan, als dichtstbijzijnde dorp in deze gemeente.

Wormerland

Terug naar boven

Status

- Wormerland is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, hoewel er ook banden met de streek Waterland zijn.

- De gemeente Wormerland is in 1991 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Jisp, Wormer en Wijdewormer.

- Wapen van de gemeente Wormerland.

- De gemeente Wormerland omvat de dorpen Jisp, Neck, Oost-Knollendam en Wormer, en de buurtschappen Bartelsluis, Spijkerboor en Wijdewormer. Dit zijn 4 dorpen en 3 buurtschappen in totaal.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Wormerland.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Wormerland ligt O van de dorpen Westknollendam, Wormerveer en Krommenie, O en NO van het dorp Assendelft, NO van het dorp Westzaan, N en NO van de dorpen Zaandijk en Koog aan de Zaan en de stad Zaandam, N van de dorpen Oostzaan en Landsmeer en de stad Amsterdam, W van de stad Purmerend, Z van de dorpen Middenbeemster, Graft en De Rijp en ZO van het tweelingmeer Alkmaardermeer-Uitgeestermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Wormerland omvat ca. 6.300 huizen met ca. 15.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De Wormerlander, opgezet en onderhouden door Jan Blokker, is een site met heel veel informatie over de geschiedenis van alle kernen in Wormerland, maar ook over de Zaanstreek in bredere zin.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De gemeente Wormerland heeft sinds 2005 een eigen onafhankelijke monumentencommissie. Deze mensen hebben de afgelopen jaren met zo veel enthousiasme gewerkt dat het gemeentebestuur in 2009 heeft besloten de monumenten van deze gemeente in boekvorm te publiceren. De titel van het boek is 'Monumentaal Wormerland', met als ondertitel 'Route door Wormer, Oostknollendam, Spijkerboor, Neck, Wijdewormer en Jisp'. Fotograaf van het boek is Jolanda Hoogendoorn. Peter Roggeveen is de auteur. Beiden zijn nauw betrokken medewerkers van de lokale Zaanse editie van het Noordhollands Dagblad. Volgens Roggeveen is de ondertitel meteen een uitnodiging voor een fietstocht. "Als je de route van het boek aanhoudt, kom je door de hele gemeente. Met alle monumenten. En dat zijn er maar liefst 62: 33 rijksmonumenten, 7 provinciale monumenten en 22 gemeentelijke monumenten."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op Bevrijdingsdag (5 mei) is er in de gemeente Wormerland jaarlijks de BevrijdingsBannetocht (in 2018 voor de 23e keer), met jaarlijks een ander thema. Het is een prachtige fiets- en wandeltocht over ca. 25 km, langs de mooiste plekjes van de gemeente, en door alle 5 dorpskernen. Je kunt in alle 5 de dorpen starten en finishen. Je kunt starten vanaf 9 uur, wandelaars tot 11 uur, fietsers tot 14 uur. De tocht is gratis voor kinderen t/m 12 jaar, deelname v/a 13 jaar kost €2,50. De finishplaatsen sluiten om 17.00 uur. De puzzel die je onderweg kunt invullen is een extraatje, waar jong en ouder veel plezier aan zullen beleven. Wie hem aan het eind ingevuld inlevert, maakt kans op een prijs.

- De Triathlon Wormerland (op een zaterdag in juli) is sinds 2017 in deze gemeente. Voorheen vond het onder de naam Triathlon Zaanstad in de gemeente Zaanstad plaats.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wormerland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Wormerland. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Veiligheid: - Nieuws van de politie in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan op Twitter.

Reactie toevoegen