Vinkenbroek

Plaats
Buurtschap
Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Vinkenbroek

Terug naar boven

Status

- Vinkenbroek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Roosendaal. T/m 1996 gemeente Roosendaal en Nispen.

- De buurtschap Vinkenbroek valt, ook voor de postadressen, onder de stad Roosendaal.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- “Samenstelling van broek ‘drassig laagland’ en de vogelnaam vink(en), of anders vinke(n) ‘lichte turf’ (met onzekere etymologie). Een bijnaam Vinke(n) is echter evenmin uitgesloten” (1).
- “Vinkenbroek kan een gebied zijn waar vink, een bepaalde minderwaardige soort turf, gestoken werd” (89).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vinkenbroek ligt 2 km W van Roosendaal, W gelegen aan de grens met de voormalige gemeente Wouw, Z grenzend aan de spoorlijn Roosendaal-Bergen op Zoom, O aan de A58, N aan de buurtschap Boeiink. Gelegen rond de Vinkenbroeksestraat, het Hollewegje en de Boterstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Vinkenbroek 19 huizen met 120 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot enkele eeuwen geleden stond er op Vinkenbroek een kapel, waarin diensten werden gehouden. In de 17e eeuw stonden de muren ervan nog overeind.

Terug naar boven

Links

- Met Driestroomhuis Vinkenbroek biedt het echtpaar Van der Steen middels wooneenheden op hun boerderij kamertraining aan jongeren, met als doel dat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen wonen.

Reactie toevoegen