Strateris

Plaats
Buurtschap
Nederweert
Midden-Limburg
Limburg

Strateris

Terug naar boven

Status

- Strateris is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Nederweert.

- De buurtschap Strateris valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nederweert.

- De buurtschap Strateris heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
In de periode na 1500 heette het gebied waar nu Kerneelhoven ligt het Straterhuijsveld, genoemd naar een belangrijke boerderij of woning, genaamd het Straterhuis, die hier in de buurt moet hebben gelegen. Later werd die naam verbasterd tot Strateris en in de gelijknamige straatnaam vereeuwigd. (bron: Alfons Bruekers, Stichting Geschiedschrijving Nederweert)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Strateris ligt rond de gelijknamige weg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Nederweert) en rond de wegen Hoebensstraat (het gedeelte tussen de weg Strateris en de Bloemerstraat), Hovensteeg, Dokter Jansenstraat, Herstraat (het gedeelte tussen de wegen Strateris en Booldersdijk), Peelsteeg (het gedeelte tussen de weg Strateris en de Bloemerstraat), Karissteeg, Lage Kuilen en Kleine steeg. De buurtschap ligt N van het dorp Nederweert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Strateris 35 huizen met 201 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Strateris is opgericht in 1964.

Reactie toevoegen