Steenwijk

Plaats
Stad
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

gemeente_steenwijk_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Steenwijk anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Steenwijk anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Steenwijk plaatsnaambord [640x480].JPG

Steenwijk valt sinds de herindeling van 2001 onder de gemeente Steenwijkerland.

Steenwijk valt sinds de herindeling van 2001 onder de gemeente Steenwijkerland.

Steenwijk

Terug naar boven

Status

- Steenwijk is een stad in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000. Steenwijk is de hoofdplaats van de gemeente.

- Wapen van de voormalige gemeente Steenwijk.

Terug naar boven

Ligging

De stad Steenwijk ligt ZO van de dorpen Tuk, Steenwijkerwold, Willemsoord, Paasloo, Blesdijke en Oldemarkt en het tweelingdorp De Blesse-Peperga, Z van de dorpen Eesveen, Steggerda, Vinkega en De Hoeve, Noordwolde-Zuid en Noordwolde, Z, ZW en W van de A32, ZW van de dorpen Nijensleek, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Wapserveen, Vledder, Vledderveen, Wapse en Doldersum, WZW van het dorp Kallenkote, W van het dorp Uffelte, WNW van de dorpen Darp en Havelte, NW van het dorp Ruinerwold, NNW van het dorp Nijeveen en de stad Meppel, N van de dorpen Onna, Zuidveen, Kolderveen en Wanneperveen, NNO van de dorpen Giethoorn, Belt-Schutsloot en Zwartsluis, NO van het dorp Scheerwolde en de steden Blokzijl en Vollenhove, ONO van het dorp Blankenham, O van het dorp Kalenberg en OZO van het dorp Ossenzijl.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Steenwijk 625 huizen met 3.286 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 580/3.038 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Zuidveen 42/231 en Verlaat 3/17. Tegenwoordig heeft de stad Steenwijk ca. 7.000 huizen met ca. 17.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad en voormalige gemeente, kun je terecht bij de volgende instanties, sites en artikelen:

- Historische Vereniging Steenwijk en omstreken.

- Stadsmuseum Steenwijk geeft een beeld van de geschiedenis van deze stad en omstreken vanaf de IJstijd tot heden. De collectie bestaat o.a. uit Eskaf-aardewerk (met onder andere ontwerpen van W. Bogtman en Hildo Krop), zilveren voorwerpen uit de historie van de stad, materiaal uit de Steenwijker sigarenindustrie en een speelgoedcollectie van de Wildebras poppenfabriek. Verder is er een historisch winkeltje met keuken uit grootmoeders tijd.

- In het Lexicon Steenwijks Verleden worden, op alfabetische volgorde, vele honderden termen toegelicht die relevant zijn in de geschiedenis van deze stad en voormalige gemeente.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Steenwijk heeft 62 rijksmonumenten.

- Steenwijk heeft 56 gemeentelijke monumenten.

- Kerk (Gasthuislaan 109) van de Vrije Zendingsgemeente Beth-El

- De imposante Villa Rams Woerthe is in 1899 gebouwd in opdracht van industrieel en filantroop Jan Hendrick Tromp Meesters en zijn vrouw Anna Catharina. Het huis, ontworpen door architectenbureau Van Gendt, is maar kort bewoond geweest; acht jaar na de oplevering overleed Tromp Meesters, waarna zijn weduwe met het gezin is verhuisd. Het pand verkocht ze aan de gemeente, die het gebruikte als stadhuis, met in het souterrain een museum voor het werk van de Steenwijkse beeldhouwer Hildo Krop. Maar het onderhoud vereist bouwkundige kennis en kost veel geld. Daarom heeft de gemeente het pand in 2015 overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser, die zich inzet voor het behoud van historische architectuur. De door haar aangekochte huizen worden in oude glorie hersteld en vervolgens verhuurd. Villa Rams Woerthe is een van de 35 museumhuizen die Hendrick de Keyser de komende jaren opent, in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging - met ca. 4.000 leden en ruim 400 panden door het hele land in bezit - in 2018. Het museumhuis is geopend op di-wo-do-za-zo, van 11.00-16.00 uur. (bron en voor nadere informatie zie: de Volkskrant, 1-2-2018)

- Gevelstenen in Steenwijk.

- Kermismuseum en Circusmuseum: mini-kermis en mini-circus met clownscostuums, goochelaars, theatertje, attributen, trapezes, muziekinstrumenten en dergelijke, aangevuld met foto's. Buiten staan een zweefmolen, een stoomcarousel en diverse kinderspelen. - Foto's van een bezoeker aan het Kermis- en Circusmuseum.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popkoorfestival (op een zaterdag in februari).

- Het Stonehenge Festival (op een zaterdag eind juli) is naar eigen zeggen het gezelligste en oudste underground festival van Nederland.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Park Rams Woerthe verbindt het westelijk buitengebied met de binnenstad. Het is vormgegeven in Engelse landschapsstijl en herbergt de Jugenstilvilla Rams Woerthe. Het park is rond 1900 aangelegd als Engelse landschapstuin van de familie Tromp Meesters. Thans is het in gebruik als wandelpark. In het zuidwesten van de kern maakt het Broekslagenbos met de Ruxveense vijver onderdeel uit van de groenstructuur. Ook vormen de stadwallen van Steenwijk met de rondom gelegen gracht een belangrijk onderdeel binnen de groen- en waterstructuur. In de Groene Long langs de spoorlijn liggen de sportvoorzieningen waar veel inwoners gebruik van maken.

- Bij uitbreidingsplan Eeserwold, een villawijk in ontwikkeling, direct N van Steenwijk en de A32, is een natuurzone van circa 8 hectare langs de Steenwijker Aa ingericht en anderhalve kilometer van de Steenwijker Aa is weer meanderend gemaakt. Ook is er in de beek een vispassage aangelegd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Steenwijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Steenwijk-West.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Samensprong is in 2013 ontstaan uit een fusie van Basisschool De Kleine Kamp en Basisschool Zuidveen. De school ligt aan de rand van Steenwijk-West en is gevestigd in MFC De Zuidwester. In het MFC is ook kinder- en peuteropvang [email protected] gevestigd.

- Verenigingen: - Motorclub De Vlotterbak.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Steenwijk alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen