Spul

Plaats
Buurtschap
Hilvarenbeek
Hart van Brabant Kempen
Noord-Brabant

Spul

Terug naar boven

Status

- Spul is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Hilvarenbeek.

- De buurtschap Spul valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Hilvarenbeek, deels onder het dorp Esbeek.

- De buurtschap wordt onderscheiden in de delen Hoog Spul en Laag Spul (dat op oudere kaarten gewoon Spul heet).

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, al kunnen de straatnamen Hoog Spul en Laag Spul je daar wel een vermoeden van geven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Speul.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de wegen Hoog Spul, Laag Spul, Goropiuslaan, Heerkenslaan, Provincialeweg (de N269; het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de wegen Beekseweg (de N395)/Diessenseweg en Laag Spul), Handelaarsstraatje, Groenendaal, Kromstraat, Esbeekseweg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Esbeek), Gasthuisweg, Bolakker, Alidapad, Veldhoven, Spaaneindsestraat (deze straat voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Esbeek), De Spaenders Horst en Oranjebond. De buurtschap ligt direct Z van het dorp Hilvarenbeek, direct N van het dorp Esbeek, W van het dorp Diessen, NW van het dorp Baarschot en ZO van het dorp Goirle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Spul 28 huizen met 234 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 90 huizen met ca. 225 inwoners.

Reacties

(2)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Herdgang geeft een betekenis aan een waterplaats 'spuul' genaamd, wat mogelijk verwant is aan Hoog Spul en Laag Spul.

Dank voor de tip. Inmiddels heb ik gevonden en hierboven vermeld dat de plaats in de Volkstelling van 1840 Speul wordt genoemd. Wat niet wegneemt dat uw suggestie nog steeds een aannemelijke kan zijn. Maar ik heb hier niet voor geleerd dus vind ik er ook niets van. Ik zal het doorgeven aan een naamsverklaringsdeskundige, die inmiddels de meeste plaatsen in ons land in dit opzicht al heeft uitgezocht, alleen deze toevallig nog niet.
M.vr.gr. Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen