Sint-Maartensdijk

Plaats
Dorp
Tholen
Zeeland

ZL gemeente St Maartensdijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Sint-Maartensdijk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Sint-Maartensdijk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Sint-Maartensdijk

Terug naar boven

Status

- Sint-Maartensdijk is een dorp in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Tholen, in de bestuurlijke regio West-Brabant. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1971.

- Wapen van de voormalige gemeente Sint-Maartensdijk.

- Onder het dorp Sint-Maartensdijk valt ook de buurtschap Molenwerf.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Sint Maartensdijk. De huidige spelling van de plaatsnaam is officieel met koppelteken.

Naamsverklaring
De naam is afkomstig van Sint Maarten (Martinus van Tours).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sint-Maartensdijk ligt aan het water de Oosterschelde en ligt verder W van het dorp Poortvliet, ZZW van het dorp Sint-Annaland, ZO van het dorp Stavenisse, NO van het dorp Wemeldinge en NNO van het dorp Yerseke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Sint-Maartensdijk 298 huizen met 1.937 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint-Maartensdijk heeft 28 rijksmonumenten.

- De NH kerk is een laat-gotische basiliek, de oudste delen zijn van omstreeks 1400. De toren herbergt twee klokkenspelen. Het oudste dateert uit 1616 en sinds 1980 bevat het open koepeltje een moderne beiaard van 40 klokken.

- Het stadhuis dateert oorspronkelijk uit 1628, is in de jaren zestig gerestaureerd maar nadat Sint-Maartensdijk in 1971 het bestuurlijk centrum van de nieuwe gem. Tholen werd, zijn er diverse nieuwe gebouwen bijgebouwd.

- Molen De Hoop uit 1847 is in gebruik geweest tot 1968.

- Molen De Nijverheid dateert uit 1868, was in gebruik tot 1969 en is na restauratie in 1985 opnieuw in gebruik genomen.

- Het oorspronkelijke complex van het (VMBO) Markiezaat College in Sint-Maartensdijk, gebouwd in 1955-1957 door Wenting, was een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur waarin monumentale kunst is geïntegreerd. Het complex moest wijken voor nieuwbouw. Heemschut heeft voorgesteld het gehele gebouw te behouden door er een bestemming seniorenappartementen aan te geven. Helaas was dit niet haalbaar, waarop samen met de nazaten van de kunstenaars Peter Alma en Lex Horn een plan is opgezet om beider kunstwerken die zich in het college bevonden, te redden. De wandschildering van Alma van 5 ambachtslieden, 7x2 meter groot, is de laatste schildering die de kunstenaar heeft gemaakt, en van zeer bijzondere kwaliteit. De applique ramen van Lex Horn, die de relatie met de Oosterschelde uitbeelden, zijn eveneens van hoge kwaliteit. De wandschildering en ramen hebben een plek gekregen in het nieuwe sport- en gemeenschapscentrum Haestinge. Zie voor nadere informatie het artikel op de site van Heemschut over de herbestemming van de kunstwerken uit het Markiezaatcollege te Sint-Maartensdijk.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Sint-Maartensdijk door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint-Maartensdijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Dorpstafel Sint-Maartensdijk/Scherpenisse.

Reactie toevoegen