Molenwerf

Plaats
Buurtschap
Tholen
Zeeland

molenwerf_op_kaart_uit_begin_20e_eeuw.jpg

Molenwerf - hier op een kaart uit begin 20e eeuw - is een buurtschap in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Tholen. T/m 1970 gemeente Sint-Maartensdijk. De buurtschap valt onder het dorp Sint-Maartensdijk. (© www.kadaster.nl)

Molenwerf - hier op een kaart uit begin 20e eeuw - is een buurtschap in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Tholen. T/m 1970 gemeente Sint-Maartensdijk. De buurtschap valt onder het dorp Sint-Maartensdijk. (© www.kadaster.nl)

Molenwerf

Terug naar boven

Status

- Molenwerf is een buurtschap in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Tholen, in de bestuurlijke regio West-Brabant. T/m 1970 gemeente Sint-Maartensdijk.

- De buurtschap Molenwerf valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sint-Maartensdijk.

- Buurtschap Molenwerf heeft geen plaatsnaamborden en ook geen gelijknamige straatnaam - wat bij veel buurtschappen in ons land wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De bebouwing alhier staat er in ieder geval al sinds medio 19e eeuw. De plaatsnaam Molenwerf verschijnt pas begin 20e eeuw voor het eerst op de kaarten. De weg alhier, de huidige provincialeweg N286, heet voor dit gedeelte dan nog Molenweg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Molenwerf ligt NW van Sint-Maartensdijk, rond de provincialeweg N286, tussen de zijwegen Tweede Dijk in het Z en Derde Dijk in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap Molenwerf omvat ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

"Het bebouwingscluster Provincialeweg 62 t/m 66 in buurtschap Molenwerf te Sint-Maartensdijk bestaat momenteel uit een agrarisch bedrijf en drie woningen. De eigenaar van het agrarisch bedrijf, zelf woonachtig op het perceel Provincialeweg 62, wil op termijn het bedrijf overdragen aan zijn zonen. Een van de zonen wil dan ook gaan wonen in de woning op perceel Provincialeweg 62. De huidige eigenaar van deze woning is daarom voornemens om elders langs de Provincialeweg een nieuwe, levensloopbestendige woning te bouwen. Hiertoe wordt de bestaande woning op het perceel Provincialeweg 66 ingezet als ‘wisselgeld’; deze woning is gedateerd en voldoet niet meer aan de huidige woningeisen. Dit is in een overeenkomst tussen gemeente en eigenaar vastgelegd.

Het geldende bestemmingsplan “Buitengebied Tholen” staat realisatie van de nieuwe woning niet toe. Daarnaast dient het bouwrecht op de huidige locatie te vervallen. Omdat beide locaties daardoor onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, is een herziening van het geldende bestemmingsplan noodzakelijk. Dit bestemmingsplan voorziet in zowel de ontwikkeling van een woning op een nieuw perceel aan de Provincialeweg, als het opheffen van het bestaande bouwrecht op de huidige locatie." (bron en voor nadere informatie zie het - in februari 2019 vastgestelde - Bestemmingsplan woningverplaatsing Provincialeweg Molenwerf / Sint-Maartensdijk)

Reacties

(2)

Deze naam komt al voor op topokaart van 1925

Dank voor de tip Hans! Ik heb het aangepast.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen