Overschie

Voormalige gemeente
Rotterdam
Schieland
Zuid-Holland

overschie_grote_kerk_1_kopie.jpg

Overschie, Grote Kerk

Overschie, Grote Kerk

overschie_grote_kerk_2_kopie.jpg

Overschie, Grote Kerk, interieur

Overschie, Grote Kerk, interieur

overschie_grote_kerk_3_kopie.jpg

Overschie, Grote Kerk, interieur

Overschie, Grote Kerk, interieur

overschie_sint_petrus_banden_1_kopie.jpg

Overschie, Petrus' Bandenkerk

Overschie, Petrus' Bandenkerk

overschie_sint_petrus_banden_2_kopie.jpg

Overschie, Petrus' Bandenkerk

Overschie, Petrus' Bandenkerk

overschie_veerhuis_kopie.jpg

Overschie, Veerhuis

Overschie, Veerhuis

overschie_veerhuis_wapen_kopie.jpg

Overschie, wapen van Delft in het Veerhuis

Overschie, wapen van Delft in het Veerhuis

ZH gemeente Overschie in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Overschie in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Overschie in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Overschie

 

Terug naar boven

Overnachten

- Stayokay Rotterdam (de voormalige jeugdherbergen) is geopend in 2009, gevestigd in de bijzondere Kubuswoningen van architect Piet Blom.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Overschie.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Overschie.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Overschie.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Overschie (online te bestellen).

- Het is ongeveer 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Beukelsdijk als een landweggetje door het polderland. De soms al eeuwenoude boerderijen werden gesloopt en de landerijen maakten plaats voor de oprukkende stedelijke bebouwing van Rotterdam. De hier wonende Overschiese boerenfamilies zagen dat met lede ogen aan maar probeerden elders met meer of minder succes een nieuw bestaan op te bouwen. De Beukelsdijk , of zoals oudere bewoners toen nog zeiden "Beugelsdijk", was een echt veeteeltgebied. In het boekje Aan Beugelsdijk. Het boerenleven in Overschie rond 1900 (2015) legt John van den Berg de herinneringen aan het boerenleven in dit buurtje vast, o.a. aan de hand van aantekeningen van zijn grootvader.

Terug naar boven

Status

- Overschie is een voormalig dorp en gemeente, thans 'gebied' (t/m 2013: deelgemeente) in de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1941.

- Overschie ligt tegenwoordig binnen de bebouwde kom van Rotterdam en ligt daarom ook voor de postadressen in Rotterdam.

- Het gebied Overschie omvat de wijken Kleinpolder, Noord-Kethel, Schieveen, Overschie, Landzicht, de recent gebouwde wijk Park 16Hoven en de luchthaven Zestienhoven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1e helft 11e eeuw Skie, 1156 Schi, 1264 Vetus Sciedammum, 1268 Ouder Scie, 1573 Ouwerschie, 1883 Ouwerschie.

Naamsverklaring
Naar de ligging aan het water de Schie, waarvoor zie Schiedam. Het eerste deel, over, is een verbastering of herinterpretatie van ouwer, verbogen vorm van oud, een toevoeging waarmee de plaats zich onderscheidde van Schiedam, dat in de 13e eeuw als Novum Sciedammum wordt vermeld.(1)

Terug naar boven

Ligging

Overschie ligt in het NW van Rotterdam en wordt doorsneden door de A13.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Overschie 262 huizen met 2.457 inwoners, verdeeld in dorp Overschie 213/2.137 (= huizen/inwoners) en buurtschap Hogeban of Hogenban 49/320.

- Tegenwoordig omvat het gebied Overschie ca. 7.000 panden met ca. 16.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Overschie is ontstaan en heeft zich ontwikkeld rond een viertal waterlopen die allemaal Schie heten, onderscheiden in de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie. Onder de link kunt u alles lezen over ontstaan en ontwikkeling van deze Schieën.

Als gevolg van de toename van de industrie langs de Schieën is Overschie sinds het eind van de 19e eeuw gestaag gegroeid. De oude dorpskern werd verder uitgebreid en ten zuiden van het dorp, langs de Rotterdamse Rijweg, verrees woningbouw die voornamelijk bestond uit vrijstaande huizen. Tot 1945 bestond Overschie uit niet meer dan diverse lintbebouwing en de Overschiese Dorpsstraat. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Lotte Stam-Beese (stedenbouwkundige bij de Dienst Stadsontwikkeling) het uitbreidingsplan voor Overschie ontworpen.

In 2014 is het boek 'Lexicon van Onverschie. Grepen uit de geschiedenis van een eeuwenoud dorp' verschenen (hieronder onder het kopje Literatuur kunt u dat boek desgewenst online bestellen). Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Overschie, kunt u ook terecht bij Museum Oud Overschie. Op de site van het museum vindt u ook al heel veel informatie over de geschiedenis van Overschie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Overschie heeft 41 rijksmonumenten.

- De oorspronkelijke Grote Kerk (Overschiese Dorpstraat 95) is in 1899 door brand verwoest en in 1900 herbouwd in functionelere vorm, met behoud van de karakteristieke toren.

- De huidige Petrus' Bandenkerk Sint Petrus Banden (Delftweg 13) is een zogeheten Waterstaatskerk, in 1830 gebouwd in neoclassicistische stijl, onder meer herkenbaar aan de Griekse tempelvorm bij de entree. Ook de in 1860 gebouwde pastorie (huisnr. 15) is een rijksmonument. De kerk staat op de nominatie om te worden gerestaureerd. De parochie H. Bernadette staat voor het 'duivels dilemma' om haar andere kerk (Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand) te laten slopen om de restauratie van de Petrus' Bandenkerk te kunnen betalen. Site betreffende het monument Petrus' Bandenkerk te Overschie.

- Het uit 1767 daterende Veerhuis (Kethelsekade 72-73) verzorgde het veer over de Delftse Schie, de verbinding tussen Delft en de Maas. De stad Delft had niet alleen het kanaal in bezit maar ook de gronden langs het kanaal. Het veerhuis stond dus oorspronkelijk op Delfts gebied. Daarom bevindt zich boven de deur het wapen van Delft. Het veer is tot 1923 in gebruik geweest.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Overschie.

Terug naar boven

Links

- Site over Overschie op de site van de gemeente Rotterdam.

- Facebook-pagina van en over Overschie.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Overschie RK.

- Lied over Overschie.

 

Reactie toevoegen