Oudeschoot

Plaats
Dorp
Heerenveen
Fryslân

oudeschoot_collage.jpg

Oudeschoot, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Oudeschoot, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Oudeschoot..JPG

Het mooie dorp Oudeschoot

Het mooie dorp Oudeschoot

Oudeschoot. (2).JPG

Middenin Oudeschoot

Middenin Oudeschoot

Oudeschoot. (3).JPG

Het kerkje op een natuurlijke hoogte in Oudeschoot

Het kerkje op een natuurlijke hoogte in Oudeschoot

Oudeschoot

Terug naar boven

Status

- Oudeschoot is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Heerenveen. T/m 30-6-1934 gemeente Schoterland.

- Het dorp Oudeschoot is aanvankelijk in 1965 aan de kern Heerenveen toegevoegd. Alleen het buitengebied O van de huidige A32, rond de Schoterlandseweg en N ervan, bleef zelfstandig. Dat betrof in feite alleen nog de buurtschap Anneburen (met in 2003 ca. 180 inwoners). De inwoners waren daar niet blij mee, en hebben dat middels diverse acties ook luid en duidelijk laten blijken. Pas in 2003 hadden de acties succes en kreeg Heerenveen-Zuid, zoals het geannexeerde gedeelte inmiddels heette, de oude naam Oudeschoot terug (ook voor de postadressen), en schoot het inwonertal weer omhoog van 180 naar 1.500. Dit betreft de bebouwing tussen A32 en het bedrijventerrein, t/m de ijsbaan in het N.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Aldskoat.

Oudere vermeldingen
1840 Oude Schoot.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oudeschoot ligt ZO van de dorpen Nijehaske, Oudehaske, Haskerhorne en Joure, ZZO van de dorpen Heerenveen, Terband en Luinjeberd, Z van de dorpen Oranjewoud en Tjalleberd en de A7, ZZW van de dorpen De Knipe, Luxwoude, Gersloot en Gersloot-Polder, ZW van de dorpen Bontebok, Langezwaag, Jonkerslân en Gorredijk, WZW van de dorpen Katlijk, Nieuwehorne en Oudehorne, W van het dorp Mildam, NW van de dorpen Oldeholtwolde, Ter Idzard, Oldeholtpade en Nijeholtpade, NNW van het dorp Wolvega, N van de dorpen Nijeholtwolde, Nijelamer en Sonnega, NNO van de dorpen Oldelamer en Oldetrijne, NO van de dorpen Rotstergaast, Delfstrahuizen en Echtenerbrug, ONO van de dorpen Rohel en Oldeouwer en het Tjeukemeer, O van de dorpen Nieuweschoot, Rottum en Sintjohannesga en OZO van het dorp Ouwsterhaule. Door het dorpsgebied loopt de A32.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oudeschoot 75 huizen met 452 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oudeschoot heeft 10 rijksmonumenten.

- Oudeschoot heeft 18 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Oudeschoot heeft sinds 2011 de beschikking over het Krajicekveld, een locatie waar mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Met speeltuin, jeu-de-boulesbaan, (ouderen)hangplek, kabelbaan, tafeltennistafel, fitnesstoestellen en een sportkooi.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oudeschoot en - idem kerk.

Reactie toevoegen