Oldeholtpade

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

oldeholtpade_mooiste_dorp_fryslan_2016_kopie.jpg

Oldeholtpade is met nog twee dorpen verkozen tot 'Mooiste dorp van Fryslân 2016'. Dorp en gemeente zijn daar terecht trots op, dus het dorp heeft mooie borden gekregen om dit bij de ingangen van het dorp aan voorbijgangers kenbaar te maken.

Oldeholtpade is met nog twee dorpen verkozen tot 'Mooiste dorp van Fryslân 2016'. Dorp en gemeente zijn daar terecht trots op, dus het dorp heeft mooie borden gekregen om dit bij de ingangen van het dorp aan voorbijgangers kenbaar te maken.

Oldeholtpade

Terug naar boven

Status

Oldeholtpade is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Aldeholtpea.

Oudere vermeldingen en naamsverklaring
1840 Oldeholtpa. - Over de plaatsnaam Oldeholtpade.

Straatnamen
Verklaring van de straatnamen in Oldeholtpade.

Terug naar boven

Ligging

Oldeholtpade ligt O van de A32 en het dorp Nijeholtwolde, ZO van de dorpen Oldeholtwolde, Ter Idzard en Mildam, ZZO van het dorp Katlijk, ZZW van het dorp Nieuwehorne, ZW van de dorpen Nijeholtpade en Oldeberkoop, W van het dorp Noordwolde, WNW van het dorp De Hoeve, NW van de dorpen Vinkega en Steggerda, N van het tweelingdorp De Blesse-Peperga en NNO van het dorp Blesdijke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oldeholtpade 68 huizen met 407 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Met de plaatsing van een telecommast van KPN in maart 2018, in de hoek van korfbalveld SCO nabij het waterpompstation van Vitens, is het mobiele bereik in Oldeholtpade verbeterd. "Mobiel bereik is niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Het is niet alleen belangrijk om te kunnen bellen en te appen, maar ook gezondheid en veiligheid zijn steeds meer afhankelijk van mobiel bereik. Kijk maar eens naar de opkomst van Burgernet, de Buurtwhatsapp en AED-meldingen via de mobiele telefoon", aldus VVD-raadslid Ed de Vries naar aanleiding van de aankondiging van de plaatsing van deze mast in het dorp. Ook heeft de VVD aandacht gevraagd voor andere gebieden in de gemeente waar de partij samen met de inwoners heeft gezien dat het mobiel bereik te slecht is. "Met deze mast in Oldeholtpade wordt een stukje van het probleem opgelost, maar we willen nu doorgaan om op meer plekken verbetering te krijgen zoals Nijeholtpade, Steggerda, Vinkega, De Blesse en de oosthoek van onze gemeente." (bron en voor nadere informatie zie: Stellingwerf, 23-1-2018)

- Bestemmingsplan Oldeholtpade.

- Hieke Joostema uit Berltsum is dorpsstyliste. Dat houdt in dat zij - op eigen initatief of op verzoek - aan de hand van een objectieve checklist dorpen beoordeelt op de uitstraling van openbaar, particulier en bedrijfsterrein, en hoe dit kan worden verbeterd. Zaken waarop gelet wordt zijn bijv. de kwaliteit van de openbare weg, fiets- en wandelpaden, openbaar groen, uitstraling verkeersborden, voortuinen particulieren en bedrijven, voorgevelaankleding, erfafscheiding en beeldbepalende locaties. Vervolgens adviseert zij vrijblijvend over mooie, verkeersveilige en duurzame oplossingen. In 2015 heeft Joostema een 30-tal dorpen en buurtschappen van uiteenlopende grootte en aard beoordeeld. Op grond hiervan zijn de dorpen Burgwerd, Gaastmeer en Oldeholtpade in maart 2016 gehuldigd als ‘Moaiste Doarp fan Fryslân'. Deze dorpen scoren hoog op de 'mooi-criteria' op de checklist en ze zijn ook verkeersveilig ingericht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldeholtpade heeft 1 rijksmonument, zijnde de Stephanuskerk.

- Oldeholtpade heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde het woonhuis uit ca. 1925 op Hoofdweg 144, de schoolmeesterswoning uit 1918 op nr. 160 en d'Oolde Pastorie uit ca. 1885 op nr. 211.

- De windmotor bij Hoofdweg 119, achter de basisschool, heeft vroeger dienst gedaan om de ijsbaan aldaar vol water te malen.

- De windmotor in de Lindevallei verkeert in slechte staat.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur.

- Dorpsfeest (juni).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oldeholtpade.

- Nieuws: - Nieuws uit Oldeholtpade op Facebook. - De 1 x per 2 maanden verschijnende dorpskrant De Holenpathe is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Onderwijs: - "Basisschool De Striepe is een kleine school in Oldeholtpade, in 2016 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Friesland. En we zijn bijzonder trots op onze fijne school. Niet alleen vanwege de prachtige ligging aan de rand van de weilanden en het bos, maar bovenal vanwege de intieme sfeer en de hoge kwaliteit van het onderwijs waar wij als team garant voor staan. Onderwijs op maat, dat is wat wij bieden. Kinderen komen met plezier naar school en voelen zich gehoord en gezien. Onze school heeft het nationaal predikaat ‘Gezonde school’, ook daar zijn wij trots op. Wij besteden structureel aandacht aan de aspecten die te maken hebben met gezondheid zoals gedrag, beweging, teamsport en voeding. Onze groene schoolpleinen en de grote sporthal naast school dragen daar natuurlijk aan bij. Eigenlijk is dat waar wij trots op zijn te veel om op te noemen in dit welkomstwoord. We stellen dan ook voor dat je een kijkje komt nemen bij ons in de school. Je bent van harte welkom! Maar neem gerust de tijd om eerst onze website te bekijken, want daar valt ook genoeg te ontdekken. OBS De Striepe, met plezier ontwikkelen tot Kanjers in een Veilige en Gezonde school."

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Oldeholtpade.

- Korfbalvereniging SCO.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oldeholtpade alg. nieuw, - idem alg. oud en - idem kerk.

Reactie toevoegen