Nieuwerkerk aan den IJssel

Plaats
Dorp
Zuidplas
Schieland
Zuid-Holland

ZH gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuwerkerk aan den IJssel

Terug naar boven

Status

- Nieuwerkerk aan den IJssel is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Zuidplas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

- Onder het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel vallen ook de buurtschappen 's-Gravenweg (deels), Kortenoord en Ver-Hitland.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuwerkerk aan de IJssel ligt aan de W oever van de rivier de Hollandsche IJssel en ligt verder W van het dorp Lageweg, NNW van het dorp Ouderkerk aan den IJssel, NNO van het dorp Krimpen aan den IJssel, O en NNO van de stad Capelle aan den IJssel, O van de stad Rotterdam en de Zevenhuizerplas, ZO van het dorp Bleiswijk, ZZO van het dorp Zevenhuizen, ZZW van het dorp Waddinxveen en ZW van het dorp Moordrecht en de stad Gouda. De A20 loopt door het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel 188 huizen met 1.608 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 132/1.170 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Kortenoord 18/153 en 's-Gravenweg 38/345. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 8.700 huizen met ca. 21.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is in 1992 gestart met een Oudheidkamer, in een deel van de stal van de 17e-eeuwse monumentale boerderij Nooitgedacht, gelegen bij de Capelse grens. Intussen zijn de gehele stal, het tussendeel van de boerderij, twee hooibergen, een deel van het erf en diverse objecten daarop bij de expositie betrokken. De entourage is o.a. gewild voor trouwfoto's. In het landelijke Museum Inventarisatie Project MUSIP is de verzameling verdeeld in drie deelcollecties: geschiedenis van en ambacht en leven in het dorp. Zo zijn er een huishoudelijk hoekje, een winkeltje en een mini-schooltje. Tot het verzamelgebied hoort verder ambachtelijk en boerengereedschap. Op de stalzolder is een historische thematische expositie en zijn er wisseltentoonstellingen. Naast open dagdelen zijn er mogelijkheden voor groepsbezoeken. De in opbouw zijnde collectieregistratie is gedeeltelijk op internet beschikbaar.

- Geschiedenis van de spoorwegen in en om Nieuwerkerk aan den IJssel, door Hans de Vlaming.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwerkerk aan den IJssel heeft 13 rijksmonumenten.

- Korenmolen Windlust valt onder buurtschap Kortenoord en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwerkerk aan den IJssel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Jenaplanschool De Terp. - Montessorischool. - Basisschool De Wingerd. - Basisschool Prins Willem Alexander. - Gideonschool. - Elimschool. - Rehobothschool.

- Muziek: - Drumfanfare DKV.

- Symfonisch Blaasorkest Da Capo is opgericht in 2000 en heeft ca. 35 leden. De bezetting omvat o.a. fluit, piccolo, hobo, klarinet, basklarinet, altsaxofoon, tenorsaxofoon, trompet, hoorn, euphonium, trombone, bastrombone, bastuba, cello, slagwerk, pauken. Het repertoire is zeer veelzijdig (pop, klassiek, filmmuziek, marsen). Da Capo organiseert zelf concerten, maar verzorgt ook regelmatig op uitnodiging concerten. Zowel in binnen- als buitenland. Het orkest is een mooie gelegenheid voor mensen die al een instrument bespelen, maar ook voor mensen die een instrument willen gaan bespelen. Het is fantastisch om samen een orkest te vormen en vervolgens met het orkest een concert te geven. Da Capo kan nog nieuwe leden gebruiken voor alle blaasinstrumenten, slagwerk en tevens contrabas (strijk). Iedereen van jong tot oud(er) is van harte welkom.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Nieuwerkerk. - Tennisvereniging. - Korfbalvereniging CKV Nieuwerkerk.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuwerkerk aan de IJssel.

Reactie toevoegen