Nieuwerkerk aan den IJssel

Plaats
Dorp
Zuidplas
Schieland
Zuid-Holland

ZH gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuwerkerk aan den IJssel

Terug naar boven

Status

- Nieuwerkerk aan den IJssel is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Zuidplas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

- Onder het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel vallen ook de buurtschappen 's-Gravenweg (deels), Kortenoord en Ver-Hitland.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuwerkerk aan de IJssel ligt aan de W oever van de rivier de Hollandsche IJssel en ligt verder W van het dorp Lageweg, NNW van het dorp Ouderkerk aan den IJssel, NNO van het dorp Krimpen aan den IJssel, O en NNO van de stad Capelle aan den IJssel, O van de stad Rotterdam en de Zevenhuizerplas, ZO van het dorp Bleiswijk, ZZO van het dorp Zevenhuizen, ZZW van het dorp Waddinxveen en ZW van het dorp Moordrecht en de stad Gouda. De A20 loopt door het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel 188 huizen met 1.608 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 132/1.170 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Kortenoord 18/153 en 's-Gravenweg 38/345. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 9.000 huizen met ca. 21.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is in 1992 gestart met een Oudheidkamer, in een deel van de stal van de 17e-eeuwse monumentale boerderij Nooitgedacht, gelegen bij de Capelse grens. Intussen zijn de gehele stal, het tussendeel van de boerderij, twee hooibergen, een deel van het erf en diverse objecten daarop bij de expositie betrokken. De entourage is o.a. gewild voor trouwfoto's. In het landelijke Museum Inventarisatie Project MUSIP is de verzameling verdeeld in drie deelcollecties: geschiedenis van en ambacht en leven in het dorp. Zo zijn er een huishoudelijk hoekje, een winkeltje en een mini-schooltje. Tot het verzamelgebied hoort verder ambachtelijk en boerengereedschap. Op de stalzolder is een historische thematische expositie en zijn er wisseltentoonstellingen. Naast open dagdelen zijn er mogelijkheden voor groepsbezoeken. De in opbouw zijnde collectieregistratie is gedeeltelijk op internet beschikbaar.

- Geschiedenis van de spoorwegen in en om Nieuwerkerk aan den IJssel, door Hans de Vlaming.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwerkerk aan den IJssel heeft 13 rijksmonumenten.

- Hervormde (PKN) kerk (Kerkgang 3). Eenbeukige laatgotische dorpskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw met driezijdige koorsluiting en houten tongewelf met trekbalken. Slanke toren, eerste helft 11e eeuw, met een versiering van spitsboognissen, waarin traceringen en een boogfries onder de ingesnoerde naaldspits. Kerk en toren gerestaureerd 1927-1928. Tot de inventaris behoren: een 17e eeuwse eikehouten preekstoel met koperen predikantslezenaar; een doophek, 17e eeuw, thans ten dele nog aanwezig in de consistoriekamer; een koperen voorzangerslezenaar bewaard in de consistoriekamer; twee 17e-eeuwse banken met toogpanelen; een orgelkas, eerste helft 19e eeuw en drie koperen kaarsenkronen, 17e eeuw. In de consistoriekamer een marmeren Lodewijk XV-schouw met schilderstuk, voorstellend een gezicht op het dorp Nieuwerkerk in de 18e eeuw. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1770 gemaakt door P. van Assendelft voor de R.K.kerk te Vlaanderen. In 1852 uitgebreid met een Onderpositief door L. van den Brink. In 1891 is dit orgel overgeplaatst naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 17de eeuw, diam. 108,7 cm.

- Korenmolen Windlust valt onder buurtschap Kortenoord en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwerkerk aan den IJssel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Jenaplanschool De Terp. - Montessorischool. - Basisschool De Wingerd. - Basisschool Prins Willem Alexander. - Gideonschool. - Elimschool. - Rehobothschool.

- Muziek: - "Drumfanfare DKV (Door Kunst Verkregen) is van oudsher de muziekvereniging van Nieuwerkerk aan den IJssel. De leden repeteren wekelijks en beleven daarbij plezier aan muziek en aan elkaar. De vereniging, die vaak 'de trots van Nieuwerkerk' wordt genoemd, is bij tal van aktiviteiten present. Niet alleen in onze eigen gemeente maar ook daarbuiten wordt DKV regelmatig gevraagd voor een optreden. In de zustergemeente Bückeburg (Duitsland) is de drumfanfare al meerdere malen het visitekaartje van het dorp geweest.

Door Kunst Verkregen is in 1927 als harmonie opgericht. Later zijn daar een drumband en een majorettengroep aan toegevoegd. In 1983 werden harmonie en drumband samengevoegd tot een drumfanfare. De majorettengroep werd in 1989 opgeheven, zodat de vereniging sinds die tijd uitsluitend uit een drumfanfare bestaat. DKV telt op dit moment ca. 40 leden. Drumfanfare DKV is een volwaardige band die voornamelijk marsoptredens en serenades uitvoert. DKV kenmerkt zich door een aantrekkelijk muziekrepertoire, een stijlvol uniform en een gedisciplineerd optreden. De doelstelling van DKV is om zich muzikaal te onderscheiden van de doorsnee drumfanfare. Het repertoire wordt daarom zo breed mogelijk gehouden. Een klassieke wals, statige mars, rustige ballad of een ruige rocksong is voor DKV geen probleem. Het opleiden van de leerlingen op een blaasinstrument wordt, indien mogelijk, binnen de vereniging verzorgd. De slagwerkleerlingen krijgen van ervaren leden les. De leden waarderen met name de mix tussen musiceren en gezelligheid. Wanneer het moet wordt er gedisciplineerd en geconcentreerd gewerkt, maar een geintje op z'n tijd is ook mogelijk. Dirigent René de Roo en slagwerkinstructeur Jeffrey Bouwhuis hebben daar een groot aandeel in. Zij zijn in staat om de juiste mix te vinden en te handhaven."

- Symfonisch Blaasorkest Da Capo is opgericht in 2000 en heeft ca. 35 leden. De bezetting omvat o.a. fluit, piccolo, hobo, klarinet, basklarinet, altsaxofoon, tenorsaxofoon, trompet, hoorn, euphonium, trombone, bastrombone, bastuba, cello, slagwerk, pauken. Het repertoire is zeer veelzijdig (pop, klassiek, filmmuziek, marsen). Da Capo organiseert zelf concerten, maar verzorgt ook regelmatig op uitnodiging concerten. Zowel in binnen- als buitenland. Het orkest is een mooie gelegenheid voor mensen die al een instrument bespelen, maar ook voor mensen die een instrument willen gaan bespelen. Het is fantastisch om samen een orkest te vormen en vervolgens met het orkest een concert te geven. Da Capo kan nog nieuwe leden gebruiken voor alle blaasinstrumenten, slagwerk en tevens contrabas (strijk). Iedereen van jong tot oud(er) is van harte welkom.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Nieuwerkerk.

- Tennisvereniging.

- Korfbalvereniging CKV Nieuwerkerk.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuwerkerk aan de IJssel.

Reactie toevoegen