Kortenoord

Plaats
Buurtschap
Zuidplas
Zuid-Holland

Nieuwerkerk aan de IJssel.JPG

Korenmolen Windlust uit 1780 in buurtschap Kortenoord bij het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel, gezien vanuit buurtschap IJssellaan bij Ouderkerk aan den IJssel, aan de overkant van de Hollandse IJssel.

Korenmolen Windlust uit 1780 in buurtschap Kortenoord bij het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel, gezien vanuit buurtschap IJssellaan bij Ouderkerk aan den IJssel, aan de overkant van de Hollandse IJssel.

Kortenoord

Terug naar boven

Status

- Kortenoord is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Zuidplas. T/m 2009 gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

- De buurtschap Kortenoord valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel.

- De buurtschap Kortenoord heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1683 Corte Noord, 1843 Kortenoord.

Naamsverklaring
Samenstelling van de verbogen vorm van kort en oord 'land uitstekend in of omspoeld door water'. Vergelijk Langenoord.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kortenoord ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen de Vijf Boeken, Françoisviaduct, Groenendijk (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de 's-Gravenweg en de weg Kortenoord; N zijde) en van Gennepweg. De buurtschap is deels industriegebied. De buurtschap ligt O van het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel, tussen de Ringvaart van de Zuidplaspolder en de rivier de Hollandse IJssel, NW van het dorp Lageweg, ZW van de dorpen Moordrecht en Gouderak en de stad Gouda, O en NO van de stad Rotterdam, NO van de stad Capelle aan den IJssel en NNW van het dorp Ouderkerk aan den IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Kortenoord 18 huizen met 153 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen en ca. 30 bedrijfsgebouwen, met ca. 55 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2017 heeft een wegreconstructie van Kortenoord plaatsgevonden. Deze was kennelijk nogal ingrijpend, want er is 5 weken lang dag en nacht aan gewerkt (behalve de zondagen).

- Rioolwaterzuiveringsinstallatie RWZI Kortenoord (Van Gennepweg 1) dateert uit 1980.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Korenmolen Windlust (Kortenoord 3), waarvan de historie teruggaat tot 1586, maalde eeuwenlang trouw het graan voor klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omstreken. Eigenlijk is ze nooit echt weg geweest, alleen stond ze bijna 50 jaar, zonder wieken en kap en steeds meer vervallen en verwaarloosd, en daardoor iets minder zichtbaar aanwezig. Half in de dijk verdwenen en een beetje scheef deed ze dienst als graansilo.

Maar gelukkig is Windlust in volle glorie hersteld. De molenstomp met 'bijgebouwen' (graanmaalderij) is in 1999 aangekocht door Stichting Molen Kortenoord. Dankzij de medewerking van Rijk, Provincie, Projectgroep Hollandsche IJssel, Gemeente, Rijksmonumentendienst, Hoogheemraadschap Schieland en tal van sponsors, donateurs en vrijwilligers, is in ruim 5 jaar Korenmolen Windlust in oude luister hersteld. Op 20 mei 2005 is het molencomplex, bestaande uit de korenmolen, het molenaarshuisje, Dagcentrum Korenaer met theeschenkerij, werkplaats en bakkerij (voor cliënten van ASVZ met een verstandelijke beperking), onder grote belangstelling officieel geopend. In de jaren daarna zijn nog een fraaie aanlegsteiger en een trap bij een nieuwe fietsenstalling met informatiebord, onder aan de dijk tussen Nieuwerkerk en Moordrecht, in gebruik genomen.

Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit historische plekje aan de Hollandse IJssel, waar Korenmolen Windlust tot in lengte van jaren haar herwonnen glorie zal blijven uitstralen. Geopend: als de molen draait en de blauwe wimpel waait. Dat is in ieder geval elke woensdagmiddag van 13.00-16.00 uur en elke zaterdag van 10.00-16.00 uur. Voor een bezoek op een ander tijdstip kun je belen met 0180-318668. Openingstijden Molenwinkel zijn gelijk aan de openingstijden van de molen zelf. De winkel is in de molen. Openingstijden Theeschenkerij Korenaer: maandag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur.

Reactie toevoegen