Nes (Noardeast-Fryslân)

Plaats
Dorp
Noardeast-Fryslân
Fryslân

nes_dongeradeel_collage.jpg

Nes, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Nes, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Nes.JPG

Nes

Nes

Nes (2).JPG

Nes, Hervormde kerk

Nes, Hervormde kerk

Nes (3).JPG

Middenin Nes

Middenin Nes

Nes (Noardeast-Fryslân)

Terug naar boven

Status

- Nes is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 1983 gemeente Westdongeradeel. In 1984 over naar gemeente Dongeradeel, in 2019 over naar gemeente Noardeast-Fryslân.

- Onder het dorp Nes valt ook de buurtschap Wie.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nes ligt aan de Waddenzee, WZW van de dorpen Moddergat en Paesens, W van het Nationale Park Lauwersmeer, NW van de dorpen Lioessens en Morra, NNW van het dorp Oosternijkerk, NO van het dorp Hantumhuizen, ONO van het dorp Ternaard en OZO van het dorp Wierum. Tot het dorpsgebied behoren ook het grootste deel van de zandplaat Rif en de zandplaat Engelsmanplaat in de Waddenzee, tussen de eilanden Ameland in het W en Schiermonnikoog in het O en N van het dorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nes 70 huizen met 538 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 375 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nes heeft 4 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) Johanneskerk (Wâldwei 9) is een eenbeukige kerk waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. Het vierzijdig gesloten gotisch koor uit de 13e eeuw is versierd met lisenen, een rondboogfries en tandlijst . De zadeldaktoren werd gebouwd op een restant van gereduceerd westwerk. In de toren met een mechanisch torenuurwerk hangt een luidklok (1477) van Gert met afbeeldingen van Madonna met kind en Johannes de Evangelist en een luidklok (1686) van Petrus Overney. De spitsboogvensters dateren uit de 16e eeuw. In 1604 werd de toren deels beklampt en het interieur van het schip voorzien van een houten tongewelf. In de kerk een preekstoel (1775) in rococostijl (toegeschreven aan Yge Rintjes), een herenbank (1775). Het orgel uit 1906 is gebouwd door de firma M. Vermeulen te Woerden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het eerstvolgende Dorpsfeest (4 dagen in juni) is in 2020.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Nes op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nes.

- Dorpshuis: - Doarpshûs De Nespel is het sociale hart van Nes, waar de dorpsgenoten en verenigingen samenkomen. Vaste activiteiten: Soos: elke zaterdagmiddag van 16.30-19.00 uur; Bar avond: elke 1e zaterdag van de maand vanaf 21.00 uur; Koffiemorgen: elke 2e donderdag van de maand in het winterseizoen. De Nespel is in 1972 opgebouwd door zo'n 80 vrijwilligers uit het dorp. Het gebouw was voorheen een gymlokaal afkomstig uit Ferwerderadeel en is betaald met geld dat door Nessumers geschonken werd en met bijdragen uit fondsen. Op 7 april 1973 is de Nespel officieel in gebruik genomen. Sinds die tijd zijn er de nodige veranderingen geweest om het dorpshuis 'bij de tijd' te houden. Een van die veranderingen was in 1985, toen het toneel werd bijgebouwd. In de jaren erna breidde de Nespel steeds verder uit waarbij er een voorportaal met toilletvoorzieningen en een kleed- en doucheruimte bijkwamen. In 2009 staken de Nespel, Dorpsbelangen en de Hijspaleisjeugd in samenwerking met de gemeente Dongeradeel de koppen bij elkaar om een jeugdhonk in De Nespel te realiseren. De uiteindelijke verbouwing startte, na een lange aanloop, in april 2012. Na bijna een jaar van slopen en wederopbouw is het dorpshuis in het voorjaar van 2013 opnieuw in gebruik genomen. "We hopen dat het dorp, net als de affgelopen 40 jaar, er ook de komende 40 jaar weer veel plezier zal beleven", zo sprak men bij de feestelijke heropening.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nes kerk.

Reactie toevoegen